用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC即將開始面試
樓主: lin624
go

SPCC即將開始面試 [複製鏈接]

醒目開學勳章

面試日期排前啲,唔代表機會大啲。最後一日見嘅學生,如果合佢地要求,一樣會取錄。記得舊年都有人話1st in見副校長,都入咗去讀。

原帖由 thomasha 於 10-9-20 12:39 發表
The headmistress said candidates with the same religion do not have extra marks.

回復 14# bbAvalon 的帖子

I also have schedule conflict on Oct 2. Really afraid the unrelated group will start interview on that day.....

最候收生結果係會放上網,唔會電話通知。

講緊嘅係等佢通知 2nd in 嘅電話,真係心驚肉跳。

原帖由 thomasha 於 10-9-20 12:09 發表
簡介會上,校長話會o係22/11將收生結果放上網,所以萬一錯過左電話都唔駛咁緊張。

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-9-20 23:49 發表
最候收生結果係會放上網,唔會電話通知。

講緊嘅係等佢通知 2nd in 嘅電話,真係心驚肉跳。

同意,舊年囡囡幾乎係最後果批先 in,等通知 2nd in 嘅電話,真係心膽俱裂;2nd in 完重慘,星期一網上先至有結果,有 d 家長話星期五、星期六已經收到(信)取錄通知,我哋星期六出咗街都放心唔落,要返屋企睇信箱,結果一樣失望(冇信);最後都係要星期一早上,睇咗網上結果,中午返屋企先收到取錄通知(信),唉 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 aupatrick 於 10-9-20 12:48 發表

可能係, 因為我地係基督徒, 所以有得早D in.  聽聞早果批會in校長, 機會亦都大D.(我仔仔話佢係校長in)

我囡囡都係 in 校長,不過就差唔多係最後果批 1st in !! 另一方面,問過囡囡同學嘅一 D 家長,佢哋嘅小朋友,1st in 都唔係見校長 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

今年佢地要我地提供三個回郵信封,乜唔係用黎通知1st int, 2nd int和取錄通知嗎?點解2nd int只係會用電話通知o既?

校方的確講過11月中會出信通知取錄,亦會o係11月22日o係網上公佈,所以未收到信仲可以到時上網查,唔駛咁緊張喎。仲有,佢地似乎慣例係各階段都分批出信,唔係一齊出,所以人地收到信先不必等於自己一定收唔到信o既。
原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-21 00:23 發表

同意,舊年囡囡幾乎係最後果批先 in,等通知 2nd in 嘅電話,真係心膽俱裂;2nd in 完重慘,星期一網上先至有結果,有 d 家長話星期五、星期六已經收到(信)取錄通知,我哋星期六出咗街都放心唔落,要返屋企睇信箱,結果一樣失望(冇信 ...

貢獻勳章

原帖由 thomasha 於 10-9-21 00:44 發表
今年佢地要我地提供三個回郵信封,乜唔係用黎通知1st int, 2nd int和取錄通知嗎?點解2nd int只係會用電話通知o既?

校方的確講過11月中會出信通知取錄,亦會o係11月22日o係網上公佈,所以未收到信仲可以到時上網查,唔駛咁緊張 ...

你似乎唔太明白,成個面試與及通知嘅過程 !! (其實你可以嘗試找尋一吓,舊年關於 SPCCPS 嘅 topic,相信一定會幫你更清楚、更了解)

2nd in 通知,的確係由學校先打電話通知家長,之後再會有信通知家長,邊日、邊個時間去學校面見校長 (2nd in 主要係 in 家長),所以有 1st in 嘅小朋友家長,當然係希望可以盡快收到 2nd in 學校通知嘅電話啦,"唔緊張就假喇",因為收唔到學校嘅電話通知,都幾可肯定自己嘅小朋友冇得 2nd in !!

因為 2nd in 完,有部份小朋友會收到 "備取生" 嘅信,所以當知道有家長收到取錄信,當然都會希望自己可以盡快收到取錄信啦,所以都係嗰句,"唔緊張就假喇",要到 last moment 先至上網 check,真係手到震埋,按住個 mouse 都幾乎 click 錯 !!

多謝你提點,小弟獲益良多!

其實,只要他們在申請需知多寫一些面試程序的細節,就可以免卻家長們很多的麻煩和憂慮。

關於搜尋去年的文章,我也看過一些,不過就沒有利用搜尋某一學校的功能,也許我應該用SPCCPS, SPCC和聖保羅男女三個搜尋字串找找看。

題外話,其實"小一選校"這標題的內容多如恆河沙數,直資,私校,自行,大抽獎等 "共冶一爐",主題數目增加得很快,開了新主題後不到幾小時就被擠到下一頁甚至更後,如果可以將主題細分一下,相信會比較容易閱覽和追蹤,
原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-21 01:38 發表

你似乎唔太明白,成個面試與及通知嘅過程 !! (其實你可以嘗試找尋一吓,舊年關於 SPCCPS 嘅 topic,相信一定會幫你更清楚、更了解)

2nd in 通知,的確係由學校先打電話通知家長,之後再會有信通知家長,邊日、邊個時 ...

尤其是當你知道有人已經收到電話/信,但係左等右等都未到自己嘅時候。

我地又係無收到信,要到 last moment 先至上網 check,嗰一刻簡直體會到個心想由個口到跳出黎嘅感覺!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-21 01:38 發表

... 所以都係嗰句,"唔緊張就假喇",要到 last moment 先至上網 check,真係手到震埋,按住個 mouse 都幾乎 click 錯 !!

回復 25# KaHeiBaBa 的帖子

各位家長有福了,KaHeiBaBa 終於出手。

KaHeiBaBa 最中意幫人,各位問多 D 問題啦。

回復 27# KaHeiBaBa 的帖子

你好 KaHeiBaBa, 請問你囡囡最後入左邊班?  我個仔仔係小一丁.

其實我也有找過去年的文章,不知怎的就是沒有多少關於SPCC的面試模式和內容,連 1st in和2nd int是甚麼時候也好像找不到資料。

小兒中英數和禮貌還可以,不過比較靜,排次序講故事或圖片描述並不是他的強項,真有點擔心他面試時可否得到老師和正/副校長的歡心。
原帖由 aupatrick 於 10-9-21 11:30 發表
你好 KaHeiBaBa, 請問你囡囡最後入左邊班?  我個仔仔係小一丁.

aupatrick / KaHeiBaBa,

請問可以分享一下 1st in 的內容嗎?

原帖由 shmom 於 10-9-21 10:54 發表
尤其是當你知道有人已經收到電話/信,但係左等右等都未到自己嘅時候。

我地又係無收到信,要到 last moment 先至上網 check,嗰一刻簡直體會到個心想由個口到跳出黎嘅感覺!

...

同你完全一樣. 記得最後果晚我每隔兩個鐘就起身check下個website, 根本緊張到瞓唔倒. (個仔就大覺瞓)

咁你個晚咪無得點瞓,因為好似係第朝九點幾先upload。個晚十二點幾我check過website無就投降了。

原帖由 aupatrick 於 10-9-21 13:08 發表

同你完全一樣. 記得最後果晚我每隔兩個鐘就起身check下個website, 根本緊張到瞓唔倒. (個仔就大覺瞓)

醒目開學勳章

hi,KaHeiBaBa.                                                                    是否能分享你小朋友上年面試情況?1st in會考d乜?thanks.

貢獻勳章

原帖由 wasabi-cat 於 10-9-21 12:09 發表
aupatrick / KaHeiBaBa,

請問可以分享一下 1st in 的內容嗎?

原帖由 QQLAU 於 10-9-21 14:46 發表
hi,KaHeiBaBa.                                                                    是否能分享你小朋友上年面試情況?1st in會考d乜?thanks.

Why not ?

不過我記性麻麻,大致上都係要考考小朋友嘅耐性,佢哋見 interviewer 之前,需要靜靜哋睇書,之後見 interviewer,要向 interviewer 講一講個故仔講咩,答一些一般性嘅問題,另外再加上一些記憶性嘅問題;至於 details 係點 ?? 不如俾 D 時間我去搵一搵 D 舊 topic,然後再通知大家 (或者大家嘗試搜尋一吓也可以),好唔好 ??  

Good Luck !!

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-9-21 13:19 發表
咁你個晚咪無得點瞓,因為好似係第朝九點幾先upload。個晚十二點幾我check過website無就投降了。

我唔記得幾點投降,不過都好難瞓得著,成晚輾轉反側 !!

晨早起身 check 學校 website,一樣未有結果,點都要返到公司開 "壞腦",先至 check 到個 result !!

貢獻勳章

原帖由 aupatrick 於 10-9-21 11:30 發表

Hi 你好,轉頭 pm 俾你,請查閱 !!

貢獻勳章

原帖由 Sumyeema1 於 10-9-21 11:02 發表
各位家長有福了,KaHeiBaBa 終於出手。

KaHeiBaBa 最中意幫人,各位問多 D 問題啦。

Sumyee 媽,乜妳咁講呀 ?? 我驚妳嚇親其他家長咋 !!

其實都冇話邊個幫邊個,大家互相分享o者,妳實在太過客氣喇 !!
‹ 上一主題|下一主題