用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 2011年9月入協下小一請進~~
go

2011年9月入協下小一請進~~

醒目開學勳章

你地好嗎?我細女今年揀下協下做2011年小一學生,各位入來認識下~~~~
[

dudu19812002,

我細囝都係2011年入讀小一.

原帖由 dudu19812002 於 10-9-16 22:40 發表
你地好嗎?我細女今年揀下協下做2011年小一學生,各位入來認識下~~~~

我都想幫大仔報2011年小一.

請問協下有體驗日, 但我miss左, 今個星期六(18/9), 仲有無open day?

醒目開學勳章

原帖由 SEricsson 於 10-9-17 13:56 發表
我都想幫大仔報2011年小一.

請問協下有體驗日, 但我miss左, 今個星期六(18/9), 仲有無open day?

冇架喇~一年一次!!不過,你可以試下打電話去問下有冇開放日~
[

醒目開學勳章

原帖由 mkwok 於 10-9-17 11:42 發表

咁睇下有冇機會做同學仔~不過,我都幾擔心細女,因為細女比較內向,易喊冇自信心做事!我曾經都想過俾佢重讀k3,等大多年先入小一!!依家只希望佢快d醒d處事~唔係上小一成日喊又大頭蝦就更冇自信~
[

醒目開學勳章

repeat k3真係唔係咁好架,...

眼見自己d同學上晒小學, 自己仲讀緊幼稚園, 都幾唔開心架~
原帖由 dudu19812002 於 10-9-19 01:08 發表

咁睇下有冇機會做同學仔~不過,我都幾擔心細女,因為細女比較內向,易喊冇自信心做事!我曾經都想過俾佢重讀k3,等大多年先入小一!!依家只希望佢快d醒d處事~唔係上小一成日喊又大頭蝦就更冇自信~ ...

醒目開學勳章

AA :

其實本身我細女未上k3時,我都有同我老公提過不如重讀多年k2啦~但我老公同我家人都唔贊成!之後,我問老師~老師又話唔覺得細女係需要重讀,但就話細女既基礎好弱,k2連數野都唔識,寫普通既字都唔識~叫我自己在家中教返細女仲好!但我在家中教左佢啦~但在學校學習同我在家中教好唔同既環境,學野係學校更好囉!而且學校又唔覺得佢地由簡單中文寫起喎!咁普通野就一定唔識啦~數野我都有教細女啦!不過,我又真係覺得我教多過幼稚園教囉!唔識都唔理既~~~由得小朋友就算!所以我真係好後悔唔早d俾細女重讀~
[

入協和(太子)小一一問

小囡現讀K1,即2011年選校擬2012年入讀協和(太子)小一,以現計分法應為20分,可入有幾高%?  謝  

原帖由 dudu19812002 於 10-9-16 22:40 發表

我仔都係.... 你細女入... 咁 sure 入緊 , 希望我都可以入到, 同你小朋友做同學

醒目開學勳章

原帖由 stanley1020 於 10-9-22 09:30 發表
小囡現讀K1,即2011年選校擬2012年入讀協和(太子)小一,以現計分法應為20分,可入有幾高%?  謝  

你女女依家k1,應該係2012年抽小學,而2013年入小一嗎???
因為:
2010/2011  k1
2011/2012  k2
2012/2013  k3
咁即係2012年既9月你會揀入協和(太子),恭喜定你先~
如果以20分計,機會都大既,一般黎講學校係第一輪係先收有兄姊同校,再以計分收,如果你有20分,咁都算高,我都有識係20分入既~
[

醒目開學勳章

原帖由 cubixluk 於 10-9-24 12:31 發表

我仔都係.... 你細女入... 咁 sure 入緊 , 希望我都可以入到, 同你小朋友做同學

好呀!我今日去左交表喇~你交左未呀?
[

醒目開學勳章

各位揀入協和下午校既家長,大家可以去

學校既網頁睇下今年既
"申請2011年9月入讀本校一年級學生家長備忘"

http://www.heepwoh.edu.hk/

check清楚d資料呀!住址証明唔好用手提既單呀!!!祝各位好運~
[

我24號都交左表了... 11月22號上網睇result!

Hi mkwok,

我細仔都係呀!
原帖由 mkwok 於 10-9-17 11:42 發表

醒目開學勳章

mkwok & Babysiu:

希望我地既細細小朋友有機會同一班啦~~haha
[

緊係好啦
原帖由 dudu19812002 於 10-9-28 02:34 發表

dudu19812002 & babysiu,

應該都有機會同一班掛.

Babysiu,

妳的小朋友現在適吾適應到, 妳個班多功課嗎?

原帖由 dudu19812002 於 10-9-28 02:34 發表

學校轉咗新校長, 轉埋制, 第一ROUND , 影响咗我宗教分, 我落空咗啦...

醒目開學勳章

影響咗宗教分??
乜唔係年年都咁計法架咩?
今年宗教分有咩唔同咗呀??

原帖由 cubixluk 於 10-11-23 14:22 發表
學校轉咗新校長, 轉埋制, 第一ROUND , 影响咗我宗教分, 我落空咗啦...

醒目開學勳章

原帖由 cubixluk 於 10-11-23 14:22 發表

我唔係好明點影響到喎!!唔係第一輪計分入咩?年年都係咁架,新校長係今年上場,不過都不錯!轉制既意思係咩???
[