用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鮮魚行
樓主: ICbaby
go

鮮魚行 [複製鏈接]

原帖由 Sindy 於 10-9-27 20:50 發表

因為我係贊助人關係,所以有幸接觸到該校學生,絕大部份學生都係有禮的,對於一個陌生人,每個學生見到你係校內行過,多數都會向你躹弓打召呼,禮貌好到不得了,當然低年班的比較活潑啦......我完全唔覺得佢地粗鄙....可 ...

Sindy你亦都係一個好有善心的人

yes梁校長好令人敬佩!
有教無類...真的是毎一位學生心目中"校長爸爸"
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

仲有見到一樣野....就係學校會有D獎勵比學生,有次見到係獎面包,一車仔上下隔既面包.放學鐘聲響,開始有學生黎領獎,雖然唔係校長派,但係校工好有禮貌地派比D細路,一個一個,雖然無排隊,圍住架車,但完全無爭先恐後咁,好有規矩,呢間學校新移民係多,但學生好有教養,睇得出學校比心機去教,我有曾經諗過比仔係度讀,但要過海關係,所以打消左念頭,校長好好人,係我最不安既時候,同我傾過下計,佢表示我有咩佢幫到手既,都可以搵佢.....但....我同佢傾既,唔係佢學生黎架喎....

我贊助既樂器班,首要條件係學生要勤力學...可以比兩個月時間佢地適應,懶就無架喇.....點知,佢地好勤力,好爭氣,乖過我個女,所以我都好痛鍚佢地,呢幾個都係新移民黎的,多謝前多謝後咁,搞到我都唔好意思,唔想佢地覺得受人恩惠咁,我都小去學校探佢地....以我三個小朋友,讀左咁多間學校,我覺得佢同聖心既修女一樣,有一顆熱心,唔係既話,係好難做到的

原帖由 circle119 於 10-9-27 21:53 發表

Sindy你亦都係一個好有善心的人

yes梁校長好令人敬佩!
有教無類...真的是毎一位學生心目中"校長爸爸"

Sindy

真想不到...點解會想到去鮮魚行幫手? 好令人尊敬呀

原帖由 Sindy 於 10-9-28 00:22 發表
仲有見到一樣野....就係學校會有D獎勵比學生,有次見到係獎面包,一車仔上下隔既面包.放學鐘聲響,開始有學生黎領獎,雖然唔係校長派,但係校工好有禮貌地派比D細路,一個一個,雖然無排隊,圍住架車,但完全無爭先恐後咁,好 ...

真係難得....

原帖由 Sindy 於 10-9-27 20:50 發表

因為我係贊助人關係,所以有幸接觸到該校學生,絕大部份學生都係有禮的,對於一個陌生人,每個學生見到你係校內行過,多數都會向你躹弓打召呼,禮貌好到不得了,當然低年班的比較活潑啦......我完全唔覺得佢地粗鄙....可 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原帖由 panbaby 於 10-9-28 01:30 發表
Sindy

真想不到...點解會想到去鮮魚行幫手? 好令人尊敬呀

只係幫下手,談唔上尊敬....不敢當....

我果時係睇校長獎罐頭食物比學生既新聞,佢地好開心咁拎D罐頭返屋企,覺得D學生好生性,比起我果D係屋企,乜都有既港孩,上一堂樂器課,就抵到佢地一個月既四人小組堂,所以我咪幫佢地搵人去上堂,送埋樂器囉...見到佢地好勤力練習,我都好開心,學校亦都好有原則,並唔係有人贊助,就乜細路都比佢黎上堂,要達到某方面既標準,先會比佢學樂器,等佢地知道有收獲都要有付出,更珍惜得來不易既機會,我覺得佢地真係做得好好,老師亦要額外多跟一樣野,亦無怨言,我碰到呢間學校既人,全部都係好好的.我仲有聯絡一D呢度既BK阿媽/爸,睇下佢地有咩識,可以教到佢地課外活動,呢度都有好多媽咪同阿爸係好熱心,不過人地無講啫 ,因為我要搞另一樣我覺得好有意義既野,所以暫時放唔到時間係佢地度,我都覺得好慚愧,如果有人可以幫下佢地,我可以安排.....其實要幫人,唔係想像中咁大件事,有人會諗,贊助樂器班喎,一定好多錢,其實唔駛囉,一個月幾百蚊,四五個小朋友受惠,好值得,又或者,如果本身都識織野呀,做紙'LIM'土呀咁,只係材料錢而已,學生又可以多樣野學下,真係幾有意義架....

獅子山下

http://www.youtube.com/watch?v=-pDym5d_a7M&feature=related
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 10-9-28 02:51 發表

我果時係睇校長獎罐頭食物比學生既新聞,佢地好開心咁拎D罐頭返屋企,覺得D學生好生性,比起我果D係屋企,乜都有既港孩,上一堂樂器課,就抵到佢地一個月既四人小組堂,所以我咪幫 ...

香港都仲有好多有心人.

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 10-9-28 02:51 發表

我果時係睇校長獎罐頭食物比學生既新聞,佢地好開心咁拎D罐頭返屋企,覺得D學生好生性,比起我果D係屋企,乜都有既港孩,上一堂樂器課,就抵到佢地一個月既四人小組堂,所以我咪幫 ...

香港仲有好多有心人
‹ 上一主題|下一主題