用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

注意事項

好主意....

Good idea!
雖然我自己有mark 日曆, 但都會記錯日子, 好似星期二阿女已經同我講今日要帶燈籠, 但我睇錯日曆仲同佢講係下星期o添.......
不過為左方便o的唔得閑o既媽媽, 不如大家簡單地將o的要做o既事同日子一齊打響subject度:-
如: 9月16日記得帶燈籠返學呀! (之類字眼)

但如果有時間o既媽媽請發一個reply. 等佢可以keep on TOP.

唔知大家同唔同意?

原帖由 Jeco 於 10-9-16 13:15 發表
大家有無發覺好怕記錯通告啲重要事項呀? 例如今日開始要帶燈籠, 22號要著中國服式, 有時無端端放教師發展日假期又怕唔記得! 不如大家日後係到預早兩日提點吓大家, 好嗎? ^-^ 我日日都習慣上黎依到望望架, 如果大家都 ...

good idea!

非常好。

贊成! 學校咁鬼多通告, 真係好怕會睇漏, 又怕記錯日子, 有人提就梗係好啦!

9月22日毋須穿著校服回校

日日都有功課做

原帖由 Jeco 於 10-9-16 22:00 發表
大家準備好中國特式衣服未呀? 預早準備啦!

多謝提醒!
前日開始, 日日都有功課做! 記住檢查書包

同意呀!

我囡囡帶左個三眼小子燈籠番學校,琴晚臨訓時,眼泛淚光問我: [點解三眼小子無攞番屋企既?] 哈哈!

提一提:
9月24日 生日會
- 生日月份小朋友可穿便服,其他小朋友仍然穿校服
- 要帶書包、不過唔駛帶書,茶點袋要帶埋叉、匙

** 睇通告時好似見過有字眼提可以帶birthday cake慶祝,乜唔係雜費已經包埋? 要生日既小朋友自己帶?????

原帖由 Jeco 於 10-9-16 13:15 發表
大家有無發覺好怕記錯通告啲重要事項呀? 例如今日開始要帶燈籠, 22號要著中國服式, 有時無端端放教師發展日假期又怕唔記得! 不如大家日後係到預早兩日提點吓大家, 好嗎? ^-^ 我日日都習慣上黎依到望望架, 如果大家都 ...

通告寫如你喜歡,可以自己帶birthday cake喎!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-17 16:40 發表
同意呀!

我囡囡帶左個三眼小子燈籠番學校,琴晚臨訓時,眼泛淚光問我: [點解三眼小子無攞番屋企既?] 哈哈!

提一提:
9月24日 生日會
- 要帶書包、不過唔駛帶書,茶點袋要帶 ...

我個女落校巴,已經同我講話;老師攞咗佢個燈籠﹗

同意呀!

提一提:
9月24日 生日會
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

我一早就知燈籠要留在學校幾日, 所以同阿女講o左, 佢有幾個燈籠, 只簡了第二鍾意o個個帶返學校. 因我怕好她日日問, 所以一早講比佢知.

同意呀!

提一提:
9月24日 生日會

Thank you all of you to provide some reminders for those busy MaMa

因為我知佢契媽送o個個佢係最鍾意o既(三眼仔) , 所以我一星期前已經問定佢帶邊個, 仲連上年o個個都比佢簡, 點知佢第一次係話帶三眼仔, 我一定要講清楚比佢知, 如果唔係佢日日問我都唔知點, 而且三眼仔而家晚晚都會陪佢瞓覺
    o架.
不過佢將飛機帶返學前都問完又問點解要留低. 我有解釋比佢知. 不過我知佢都有自己再問 MISS , 因為佢放學識同我講 MISS 話星期三會比返佢..

原帖由 Jeco 於 10-9-18 00:51 發表

我都知會留係學校, 但我又醒唔起要同囝囝講聲, hehe...好彩佢又無咩所謂, 仲一返到屋企好開心, 話見到好多燈籠, 仲係到數有巴士, 的士, 飛機....^^ 到第二日返學我仲可以講: 快啲返學啦...返去睇吓你個燈籠先...佢 ...

我就係唔記得同佢講,跟全住兩晚臨瞓前都有講呢單嘢﹗

原帖由 媽珠 於 10-9-18 01:14 發表
因為我知佢契媽送o個個佢係最鍾意o既(三眼仔) , 所以我一星期前已經問定佢帶邊個, 仲連上年o個個都比佢簡, 點知佢第一次係話帶三眼仔, 我一定要講清楚比佢知, 如果唔係佢日日問我都唔知點, 而且三眼仔而家晚晚都會陪 ...
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

其實佢唔知幾時係星期三 , MISS 講佢跟住講.
不過我而家日日叫佢自己執包, 有時佢又會撞中今日係星期幾, 但有時又亂答. 到星期四, 五佢實答星期三, 因為星期三著SPORT WEAR 可以上 PE 堂.

原帖由 Jeco 於 10-9-18 09:33 發表

你囡囡真係好懂事呀! ^^ 佢又明白幾時係星期三! :p

同意呀!

提一提:
9月24日 生日會

好似係可以自己攞個birthday cake 去同學校交換.....

醒目開學勳章

原帖由 Grace1010 於 10-9-17 21:37 發表
我個女落校巴,已經同我講話;老師攞咗佢個燈籠﹗
 我個囡落校巴,即刻話:我今日喊呀!問佢咩事,係咪個燈籠呀,佢話係。