用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住觀塘區媽媽會報邊間KG返N1??
go

住觀塘區媽媽會報邊間KG返N1?? [複製鏈接]

同上,我幫朋友打聽下,佢都唔知報九龍塘定觀塘區好??
   0    0    0    0

我住藍田..

我都煩緊呢個問題./

暫時會報.
1) 麗港城靈糧堂.
2) 麗港城香港保護兒童會.
3) 麗港城迦南.. (月尾交.FORM)

我都諗緊..如果N1  就過海/九龍塘好似好辛苦咁.

如果係返呢區讀又好似無乜好學校.... 驚之後唔夠其他人爭咁..

我個女11月尾出世, 細B, 佢8.5個月大時遞FORM, 1歲1星期大INTERVIEW(其實係舊年12月1日INTERVIEW), 收左正取生插班AM CLASS, 原本今年12月插, 我同主任講想出年1月先插, 佢都OK, 佢返麗港城靈糧堂

**我朋友BB細我個女19日, 大家一齊都係插班, 但佢係PM CLASS

原帖由 sweeticandy 於 10-9-16 16:29 發表
我住藍田..

我都煩緊呢個問題./

暫時會報.
1) 麗港城靈糧堂.
2) 麗港城香港保護兒童會.
3) 麗港城迦南.. (月尾交.FORM)

我都諗緊..如果N1  就過海/九龍塘好似好辛苦咁.

如果係返呢區讀又好似無乜好學校.... 驚之 ...

你住藍田都好d, 起碼揀番藍田既真係叫"近"…

我住官塘, 阿囝係0902大囝, 我想佢讀九龍塘, 又驚遠; 但其實番藍田都係要搭車…

所以我e+藍田, 官塘&九龍塘都報哂…到時收先再決定…

原帖由 JHsbb 於 10-9-17 01:15 發表
我個女11月尾出世, 細B, 佢8.5個月大時遞FORM, 1歲1星期大INTERVIEW(其實係舊年12月1日INTERVIEW), 收左正取生插班AM CLASS, 原本今年12月插, 我同主任講想出年1月先插, 佢都OK, 佢返麗港城靈糧堂

**我朋友BB細我個 ...

我個仔都係細仔,今年報n了,應該都要等插班
我都有報靈糧堂,同埋想報d近麗港城既學校,你果時仲有報邊間呀?

其實我想問,如果細仔要插班,係唔係即係要等佢足2歲後,有冇退學先有位架?咁咪好少位law?

麗港城D交通真係好唔方便, 我KLNBAY, 只得1架40號巴士仲要等好耐, 所以亞女坐校車...我只報左1間咋, 收左LU....

我唔知靈糧堂用咩準則收插班生, 我估可能插到班個D係出年9月已經夠2歲8個月, 所以比佢地插班, 因為到時已經夠2歲8個月足齡讀K1, 同埋返N班個D學生, 可以比你揀升K1時讀返藍田定係鑽石山, 我揀左鑽石山, 因為MTR只係2個站, 勁方便, 同埋我聽我朋友講(我朋友佢2個女係總校讀, 佢地同校長好熟的, 仲幫緊學校攪職青查經班)及一DBK MAMA講, 鑽石山呢間係佢地4間學校入面最好質數的, 佢今年11月夠2歲時12月已經可以返學, 有好多學校唔會收你住, 可能會叫你做WAITING, 到時有位先CALL你, 唔CALL你即係無位....

原帖由 翡冷翠 於 10-9-17 15:12 發表

我個仔都係細仔,今年報n了,應該都要等插班
我都有報靈糧堂,同埋想報d近麗港城既學校,你果時仲有報邊間呀?

其實我想問,如果細仔要插班,係唔係即係要等佢足2歲後,有冇退學先有位架?咁咪好少位law? ...

原帖由 JHsbb 於 10-9-17 15:25 發表
麗港城D交通真係好唔方便, 我KLNBAY, 只得1架40號巴士仲要等好耐, 所以亞女坐校車...我只報左1間咋, 收左LU....

我唔知靈糧堂用咩準則收插班生, 我估可能插到班個D係出年9月已經夠2歲8個月, 所以比佢地插班, 因為到 ...

我個仔10月出世,希望入到啦~

我唔知靈糧堂用咩準則收插班生, 我估可能插到班個D係出年9月已經夠2歲8個月, 所以比佢地插班, 因為到 ...

我個仔10月出世,希望入到啦~

乜diamond hill靈糧堂有2歲班咩???

只有藍田有. 但如藍田收左2歲班, K1可直升藍田或鑽石山.
原帖由 raysnow 於 10-9-24 04:56 發表
乜diamond hill靈糧堂有2歲班咩???

回覆 4# 傻太 的文章

我想請問你依家報左邊幾間呀..  我囡係.. 0904 BB... LAM TIN 都無乜好選擇.. 但去九龍塘又好遠咁..

我依家報左..

1) 啟思
2) 香港保護兒童會.
3) 靈糧堂.
4) THINK
5) CANNAN

同埋請問你地知唔知.INTERVIEW 會考乜.. 我個女好似咩都唔識咁....

我住麗港城呀, 我個女係0903出世, 下年9月讀N班, 個女到時係2歲5個月多D, 已經報咗迦南,啟思,靈糧堂, 唔知夠唔夠呢? 我見其他網友都報咗好多間....
我prefer麗港城附近, 方便d!!
話時話, 尋日去迦南(麗港城)交表, 勁多人呀! 我排咗1.5鐘先交到表......

我都想知呀, 會唔會主力interview 父母呢? 個b咁細.....

原帖由 cincin_ko 於 10-9-28 14:23 發表

請問lam tin THINK N1 好似全cantonese , right?

chingching323, 我先生昨天都CANNAN 交表..

佢9 點去到, 話已經有.. 40/50 人係度, 佢都排左個半鐘..

我都唔知 IN D 咩..

LT THINK 唔係雙語班?

回覆 12# cincin_ko 的文章

請問lam tin THINK N1 好似全cantonese , right?  << 佢話雙語... 我諗住頭幾個月.. 不過佢地目標話係頭一年要講到流利母語...

等我再了解一下先~~

我0108大仔宜家讀緊KT-迦南, 因為係當時最好既選擇(自己覺得OK學校又收), SOFAR 返佐個幾月覺得唔錯, 但都幾遠, 校車係頭站....
今年到0609阿妹, 又開始頭痛, 除佐阿哥0個間報, 仲報多幾間 :
THINK - 麗港城
朗思 - 麗港城 (但好多人報, 打定輸數)

原帖由 JOESPHINE 於 10-9-28 15:22 發表
我0108大仔宜家讀緊KT-迦南, 因為係當時最好既選擇(自己覺得OK學校又收), SOFAR 返佐個幾月覺得唔錯, 但都幾遠, 校車係頭站....
今年到0609阿妹, 又開始頭痛, 除佐阿哥0個間報, 仲報多幾間 :
THINK - 麗港城
朗思 -  ...

咁你個b是否無讀N班? 直接讀K1呀?
我個B係2009年3月出世的, 下年9月只係2歲5個月多D, 咁是否都係讀N1呢? 好似好大咁.....咁K1埋成3歲5個月先讀.....

原帖由 sweeticandy 於 10-9-28 15:15 發表
chingching323, 我先生昨天都CANNAN 交表..

佢9 點去到, 話已經有.. 40/50 人係度, 佢都排左個半鐘..

我都唔知 IN D 咩..

LT THINK 唔係雙語班?

你知唔知TOBAL KIDS (1期商場2樓那間)好唔好呀? 我諗緊幫個女報佢D course....

回覆 19# chingching323 的文章

TOBAL KIDS?? FOR Playgroup?? 其實我無聽過呀.. 唔知好唔好.. 不過我都想搵附近既 weekday playgroup 俾囡囡玩~

我依家返緊天后既.. 有一間.messy fun class,  10 月會上.kindermusik.

你呢?
‹ 上一主題|下一主題