用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 88654321
go

有無1I班同學仔??

星期三評估中文單元一 (第二、三課)及金句
你個女唔會了, 因為單元一第一課沒有教.所以佢以為是評估單元二.
學校每教完一個單元就評估一次.

原帖由 88654321 於 10-9-26 11:56 發表
請問有無人知星期三評估中文範圍,我同亞女都蒙吓蒙吓,我話應該係單元一,佢話單元一都無教,應該係單元二,有無人可告知,係填充,背默定係点呀??

原帖由 heiheima咪 於 10-9-26 16:19 發表
你個女唔會了, 因為單元一第一課沒有教.所以佢以為是評估單元二.

...

Thanks Heiheima.
金句係咪箴17:17?背定默?
第=,三課是否要背默?

其實我都唔係好知評估那課, 好在你講比我知道!!

原帖由 heiheima咪 於 10-9-26 16:19 發表

...

唔知大家有沒有訂網上功課(i-learner)派了username & password 未?

回覆 24# heiheima咪 的文章

我沒有join英文嗰個,只join了maths.
Maths 和中文的都收到了.

各位,

今晚有沒有返學校定長晚會, 我有事所以沒有聽,
唔知今晚晚會後回課室老師有什麼說, 要注意什麼?
可否告知, thank you.

原帖由 heiheima咪 於 10-10-8 23:39 發表
各位,

今晚有沒有返學校定長晚會, 我有事所以沒有聽,
唔知今晚晚會後回課室老師有什麼說, 要注意什麼?
可否告知, thank you.

我都無去,我都想知.

派了!!!你看看手冊第一頁簿皮那邊,應該貼在那裡的。

你們每天有足夠時間跟小孩子做晒/對晒所有家課、練樂器、上網、念金句等嗎?? 我們每天都好忙咁!! 一回家4:30便不停追不停做...很快又到9:30,又要準備上床了....吖!點解咁辛苦的.....真的沒時間再溫下當日的課文了... >.<

請各位分享下你們的行程!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4.45 -5.30 回家茶點小休
5.30-6.30 做家課,對家課
6.45 -8.00 晩飯
8.00-8.30 洗澡
8.30-9.15 練器樂
準備飲奶,擦牙9.30上床

最近要做上網每日一篇....差不多要到10.00才可上床...其他的網上練習真的沒時間做了...等我們還參加了鬼咁多!!

原帖由 heiheima咪 於 10-10-4 00:28 發表
唔知大家有沒有訂網上功課(i-learner)派了username & password 未?

你也是李太車??? 那我們便可有多些照應了!!! 你們住在廣X苑???  我們在康林呀!!!  遲些可約亞女一齊玩、一齊溫習啦!!!  HAZEL有冇參加什麼課外活動呀??  我其實想找一些英文班給她,但看現況,時間真的不夠用!!!  
你是全職上班?? 我是兼職的,所以時間較彈性....有時間CALL 我啦!!!  遲些PM你,或你在ICQM 內EMAIL我啦,等我知HAZEL中文名呀!!

原帖由 heiheima咪 於 10-9-24 16:11 發表
ZOE MA,

ZOE 梗係唔知邊個hazel, 因為我個女介紹自已用中文名.
我地遲你一個站上車. 住你下面果幾座. (我個女話你地住係我地上面果幾座)

BINGO, 好呀約麻一齊玩、一齊溫習.

Hazel 岩岩開始學普通話(只係逢每星五學半小時), 星期六學ballet, 佢話想學英文拼音遲d都打算星期日比佢學。
我個女英文好差, 叫佢出去跟鬼老學佢又唔like, 真係唔知點好。

因為我們要返工, 所以沒有指定時間做什麼. 我地回家前佢地都係食下野睇下電視先開始做功課, hazel 唔識做等我地返來先教佢做, 我地要佢自己做完功課就要做麻"朗文中文"及"21世紀數學"網上功課先, 網上英文等我地教。遲d重有另一數學及常識網上功課要做, 我地都迫佢地10:30就要上床瞓。

原帖由 hcsoma 於 10-10-11 23:36 發表
你也是李太車??? 那我們便可有多些照應了!!! 你們住在廣X苑???  我們在康林呀!!!  遲些可約亞女一齊玩、一齊溫習啦!!!  HAZEL有冇參加什麼課外活動呀??  我其實想找一些英文班給她,但看現況,時間真的不夠用!!!  :sur ...

各位好!
我是 ZephanyWan 家長, 借問教小提琴的男老師叫什麼名字, 阿女次次都唔記得
試過致電學校留下口訊又沒有回覆

你直接打去琴藝坊度問, 應該問到

原帖由 WanYHZ 於 10-10-12 22:53 發表
各位好!
我是 ZephanyWan 家長, 借問教小提琴的男老師叫什麼名字, 阿女次次都唔記得

可能會有好多位老師教小提琴的,你有沒有看看小朋友的Lesson Journal內老師有沒有寫低,如不太趕...你也可將你的電話或訊息寫在那裡,他一定看到的。 我囡囡個鋼琴老師在第一堂已寫下他的聯絡電話在JOURNAL內,我本想沒必要都不想打擾人....怎知在第二堂,那位老師又再寫下MSG叫我聯絡他,原來他想講講他的教法和亞女的情況給我知...那我又覺得這老師都幾有責任心喎!!

原帖由 WanYHZ 於 10-10-12 22:53 發表
各位好!

亞女話明天要評估【生命教育】??? 但學校網又冇POST喎!!!  是真的嗎?  範圍那裏呢?

原帖由 hcsoma 於 10-10-17 15:01 發表
亞女話明天要評估【生命教育】??? 但學校網又冇POST喎!!!  是真的嗎?  範圍那裏呢?

剛剛問咗個女, 亞女都話係,但無講範圍.
係呢,亞math sir覆咗你密碼未呀?

哈哈...! 亞女今天回來說今天冇評估"喎"!! 那我就問她是不是之前聽錯呢?? 她說沒有...但今天老師又話下星期又有評估喇!!! 所以,我想....上星期可能提他們將會有評估乍!@.@

MATH SIR...^6^  我問極這位叔叔 (亞囡認容) 都沒回音...跟著只在手冊上寫下電話,同亞女講叫媽咪自己打去電話熱線查下啦.... 結果....原來不是人們網上的密碼錯...是他們寫錯亞女個LOGIN ICQM NO. 呀!!!
你們有冇留意到MATH的練習好似不是同一個人批改的...d筆跡有時會不一樣,而且會改漏的...

原帖由 88654321 於 10-10-17 16:45 發表

剛剛問咗個女, 亞女都話係,但無講範圍.
係呢,亞math sir覆咗你密碼未呀?

回覆 33# hcsoma 的文章

其實阿女係比阿小提琴老師丙,要佢背譜,結果當然係流淚收場! 
之後佢想起器樂堂就會驚驚地 ,聽講阿女個小提琴老師Mr. Ling (唔知全名)係全校出名有性格 ...但係為阿女所以都要硬住頭皮找他傾傾!

我們是消費者....有吾滿意當然要提出。
如果情況冇改到,不如靜靜地幫他跟學校講換老師把喇....因為我們入來讀都想小朋友在有音樂環境下開心學習的,怎能怕了器樂課....NO WAY!! 我們要為小朋友做點事的。
原帖由 WanYHZ 於 10-10-19 00:37 發表
其實阿女係比阿小提琴老師丙,要佢背譜,結果當然係流淚收場! 
之後佢想起器樂堂就會驚驚地 ,聽講阿女個小提琴老師Mr. Ling (唔知全名)係全校出名有性格 ...但係為阿女所以都要硬住頭皮找他傾傾 ...

G1 中文"手/足"部有什麼字例...

由於筆順工作紙交了給老師查問錯誤...所以未有發回....想問問明天評估中的"手" 和"足" 兩張工作紙中的字例是什麼呢??  謝!!!

原帖由 hcsoma 於 10-10-20 18:34 發表
由於筆順工作紙交了給老師查問錯誤...所以未有發回....想問問明天評估中的"手" 和"足" 兩張工作紙中的字例是什麼呢??  謝!!!

打,掃,捕,拿,拍,跳,跑,踢,跌,跟.