用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問你地怎樣同小一生温書架?有冇技巧? ...
go

想問你地怎樣同小一生温書架?有冇技巧? [複製鏈接]

有冇人教我呀,我冇乜技巧同亞仔温書,因為同幼稚園個模式好唔同呢!
   0    0    0    0

原帖由 maybaby 於 10-9-15 12:59 發表
有冇人教我呀,我冇乜技巧同亞仔温書,因為同幼稚園個模式好唔同呢!

考的都係功課做過,咪明白及記晒功課的做法。

跟據非正式無聊統計,矮人的成績一般比高人的成績好好多,因為當你坐第一行位時,你只可留心聽書.
但最後一行呢,傾計又得,畫公仔又得,發夢又得.
所以死人都要坐第一行呀.

原帖由 maybaby 於 10-9-15 12:59 發表
無知是福

呵呵, 一個有趣的分析 ! ^o^

原帖由 brian61950 於 10-9-16 11:55 發表
跟據非正式無聊統計,矮人的成績一般比高人的成績好好多,因為當你坐第一行位時,你只可留心聽書.

...

聽聞而加有D學校好公平, 座位輪住坐, 總有機會坐第一行, 同樣亦總有機會坐尾位.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

可憐我仔永遠坐最尾呀,手冊都夠膽畫公仔,free到佢.

原帖由 kikiboy 於 10-9-16 12:23 發表

聽聞而加有D學校好公平, 座位輪住坐, 總有機會坐第一行, 同樣亦總有機會坐尾位.
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-9-16 11:55 發表

...

亞仔不是太矮, 但都被編坐在第一行還要對正老師張枱和對正家課日誌塊板, 想唔聽書都唔得啦

千金難買第一行對正位呀! 好過你用多多錢補習,你就好啦.

原帖由 surewin 於 10-9-16 13:27 發表

亞仔不是太矮, 但都被編坐在第一行還要對正老師張枱和對正家課日誌塊板, 想唔聽書都唔得啦
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-9-16 13:33 發表
千金難買第一行對正位呀! 好過你用多多錢補習,你就好啦.

你好攪笑 我仔坐第二,都ok啦!

醒目開學勳章

小一冇咁忙. 你可以因應佢而家教既野. 俾張額外的工作紙佢做.  唔駛多. 數學做10題都好.
但個人覺得睇課外書比較重要.

醒目開學勳章

how about round tables? Some primary schools will arrange the tables as a groups, the teacher will walk around them.

...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

同樣道理,雖然老師會左騰右騰,但多數時間都要係黑版教書.
故近黑版的成組人成績會好d,沈底個成組人成績會差d.

原帖由 Whitepine 於 10-9-16 22:27 發表
how about round tables? Some primary schools will arrange the tables as a groups, the teacher will walk around them.

無知是福

I told my son to raise up his hand to tell the teacher when she assigned the seat and he did it and the teacher let him sit on the first row first seat.

原帖由 brian61950 於 10-9-16 22:37 發表
同樣道理,雖然老師會左騰右騰,但多數時間都要係黑版教書.
故近黑版的成組人成績會好d,沈底個成組人成績會差d.

好搶手架,有d寫手册要求添呀! 話驗到有輕微近視,未至於帶眼鏡,但視光師建議最好坐前d以免惡化.

原帖由 Oscarmom 於 10-9-16 23:42 發表
I told my son to raise up his hand to tell the teacher when she assigned the seat and he did it and the teacher let him sit on the first row first seat.

無知是福

醒目開學勳章

其實,以前讀書係跟高度排架!! 所以男仔會坐後D,女仔會坐前D。所以如果男仔又高又大份,老師無理由會比佢坐最前又中間架???
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

想問吓小朋友考試要点樣同幾時開始同佢温呀?
因為我個囝都係今年先升小一,
十一月會開始考試,
唸緊駛唔駛攞假同佢温呀?

原帖由 Whitepine 於 10-9-17 14:19 發表
其實,以前讀書係跟高度排架!! 所以男仔會坐後D,女仔會坐前D。所以如果男仔又高又大份,老師無理由會比佢坐最前又中間架???

我覺得輪流坐最公平, 個人生得高都有罪咩?
我個仔全班最高, 嗚嗚......

原帖由 fa_fa 於 10-9-17 16:25 發表
想問吓小朋友考試要点樣同幾時開始同佢温呀?
因為我個囝都係今年先升小一,
十一月會開始考試,
唸緊駛唔駛攞假同佢温呀?

我仔都係小一, 啱啱默咗書, 11月開始測驗,
攞假同佢溫? 我實在無能為力, 而加先一年班, 小學六年點樣次次考試就攞假呀?

咪係,應該雙黑版或四黑版,好似紅館咁面面企下.

原帖由 kikiboy 於 10-9-17 17:04 發表

我覺得輪流坐最公平, 個人生得高都有罪咩?
我個仔全班最高, 嗚嗚......
無知是福
‹ 上一主題|下一主題