用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 珠心算
go

珠心算

珠心算,幾歲小朋友開始學?我女兒讀K2了.請問有沒有那住媽媽可以介紹一下?謝謝.

K2可以學了,在佐敦童軍中心學都不錯,但好似剛剛開班了!

謝謝你呀.我現在去看看資料.呵~~~

另外可以留個那裏的電話給我嗎?我想打過去問一問.謝謝.

回復 3# honeybma 的帖子

我小朋友於銅鑼灣學緊, 學得唔錯, 學了幾個月就可以去考試, 現在九龍有分校, 如果想學埋邏輯思維, 可以學clever maths, 有珠心算和邏輯思維2樣東西, 價錢都唔算貴。

原帖由 dovebb 於 10-9-22 14:29 發表
我小朋友於銅鑼灣學緊, 學得唔錯, 學了幾個月就可以去考試, 現在九龍有分校, 如果想學埋邏輯思維, 可以學clever maths, 有珠心算和邏輯思維2樣東西, 價錢都唔算貴。 ...

感謝.有沒有電話留給我一個?謝謝~!

我想問下..有咩原因導致你們會比1個k2的小朋友去學珠心算呢?
因為我大仔讀小4, 係佢k2時, 珠心多數都係小一學既...

其實我是看到我們學校K2的小朋友開始學珠心算了。呵呵。。。。所以我覺得可能也是時侯了。

原帖由 燁燁媽 於 10-9-23 12:31 發表
我想問下..有咩原因導致你們會比1個k2的小朋友去學珠心算呢?
因為我大仔讀小4, 係佢k2時, 珠心多數都係小一學既...

我覺得小學才學始學珠心算會比較困難, 因為珠心算之基本練習是個位加減, 再學習口訣, 小學生都已心算出4+4, 或 5+3, 又點會幫你用算盤去慢慢找出答案? 所以幼稚園階段學會較好一點囉。