用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
樓主: 麟媽媽
go

好嬲,升左中就係咁?!

我女中二啦,升中後確實hea了很多。最慘係連課外活動都唔想參加,獨沽一味"choir"。我想佢做下運動,最叻就係叫我唔好迫佢做D佢唔鍾意做既野。唉!我日日都係度練緊忍功。

原帖由 Jackielee 於 10-9-17 09:21 發表
我女中二啦,升中後確實hea了很多。最慘係連課外活動都唔想參加,獨沽一味"choir"。我想佢做下運動,最叻就係叫我唔好迫佢做D佢唔鍾意做既野。唉!我日日都係度練緊忍功。 ...

阿二又係唔積極,我話佢如果佢改為咁咁咁,就very good 啦。阿ニ話返我,話就算跟足指引咁咁咁,我都會揾第二樣嘢話佢嘅啦,仲反問我係唔係。

我俾佢講到口啞啞,唯有呼氣吸氣打心口。

呀仔學琴都無左火
我都驚(我估佢自己都驚)佢要中止
希望順利過度啦

原帖由 Lyn 於 10-9-17 09:21 發表
尼度好多舊朋友, 講幾句.

我個仔上咗中學, 連琴都不肯練, 要被迫中止, 佢prepare緊八級ga. 原因: 突然唔仲意.

日日個書包好似石頭咁重. 中意借書, 仲要唔厚唔借, 日日擺係書包度, 佢解釋, 係車上睇. 又係日日行長 ...

我女已學2種樂器, 反而今年忽然話想學中提琴, 我見佢甘忙, 唔想佢再留校, d功課怕追唔到!   睇定d先

功課因為我冇check啦, 而家佢學咗乜, 去都边個topic 我完全唔知 !  以前好忙架, 而家好似好唔慣 (犯賤) 總是想知道她pick up得如何 ?

究竟個D認知課程有無用既呢下?
我成日叫佢唔好浪費光陰,佢就話咁"倦"吖ma,要休息下。咁hea,"倦"D乜野呀?

原帖由 judy 於 10-9-17 09:56 發表

阿二又係唔積極,我話佢如果佢改為咁咁咁,就very good 啦。阿ニ話返我,話就算跟足指引咁咁咁,我都會揾第二樣嘢話佢嘅啦,仲反問我係唔係。

我俾佢講到口啞啞,唯有呼氣吸氣打心口。 ...

Tks Rattie,  我地買outdoor 前巳經同個女落過藥, 但佢唔肯我地都冇計.  peer group個個都用outdoor, 我老公同亞女週圍睇過, 亞女都仲係話呢隻 !
佢6年级仲用緊SPI, 亞女話當時全班得3倆個仲肯用呢d老土嘢 !

我frd個仔今年F1用 Nike Air, 我過但d pattern 亞女唔要喎

原帖由 Rattie 於 10-9-16 15:42 發表
我哋幾個中一 mami 最近都幫囡囡轉咗個背包,我係半個用家 ---> 返學時我攞,我都覺得唔錯,你可以去睇睇。亞囡睇中嗰款係20+4 (個底條拉鍊拉開後容量會大咗),折咗唔洗 $600。http://www.protrek.com.hk/cindex.htm

小五小 ...

Carol  Hi hi,

亞女中文科教"燕詩", 有冇呢種感慨 ?

原帖由 humbertcarol 於 10-9-16 19:50 發表
MARTINA,

我個女現在好似人地返工咁, 逢一至五朝7晚7.
因為我女兒本身是泳隊, 每日放學後便直接到泳池操水
上星期又加入埋學校的校隊, 所以佢要游完水返到屋企才做功課. 我見到都鄧佢辛苦.

不過, 總好過在屋企hea! ...

我囡本來都想買 Outdoor ga,點知佢唔鐘意outdoor冇間隔,揀咗另外一隻牌子嘅背。用咗一排我覺得唔好咩,咁啱 d S1 mami 講開介紹用 le 隻,大家又都覺得幾好 (包括一個囡囡係 outdoor user)。c 包最重 ge 時候可能已經過咗,下次要換至諗 la。

Peer ge 力量真係5講得笑,至驚佢學壞。

原帖由 Martina 於 10-9-17 12:05 發表
Tks Rattie,  我地買outdoor 前巳經同個女落過藥, 但佢唔肯我地都冇計.  peer group個個都用outdoor, 我老公同亞女週圍睇過, 亞女都仲係話呢隻 !
佢6年级仲用緊SPI, 亞女話當時全班得3倆個仲肯用呢d老土嘢 !

我frd ...

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-9-17 11:04 發表
呀仔學琴都無左火
我都驚(我估佢自己都驚)佢要中止
希望順利過度啦
點都叫佢考埋先!同佢講做野可以做到有始有終(雖然考左八級唔代表終結),起碼回頭看都覺得自己有d作為,自己開心媽咪開心!

家下d仔你要又又鬧,有時仲要咋下佢嬌添!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 Martina 於 10-9-17 12:08 發表
Carol  Hi hi,

亞女中文科教"燕詩", 有冇呢種感慨 ?

Martina,

完全同意.
我同你一樣都係無check呀女功課, 見佢咁忙, 回到家之後又要做功課, 又要背書, 只有佢唔識做就會問吓我或daddy.

原帖由 Martina 於 10-9-17 11:57 發表
我女已學2種樂器, 反而今年忽然話想學中提琴, 我見佢甘忙, 唔想佢再留校, d功課怕追唔到!   睇定d先

功課因為我冇check啦, 而家佢學咗乜, 去都边個topic 我完全唔知 !  以前好忙架, 而家好似好唔慣 (犯賤) 總是想知 ...

MARTINA,

你個女又係咁忙, 是不是上到中學就係咁?

呀囡學校亦要每個學生參加一人一樂器, 但她已沒有時間, 她學校要求中一學生在星期一及四留校到5:30分, 仲要去游水(星期一至五). 所以寫咗封家長信給學校話唔參加.

乜可say no 咩?  music 科會唔會fail ?
我仔小學直頭唔可以表現唱歌的,  樂器係必需的了.  
我女而家中學也是如此喎,  況且我女歌声"美妙", 比佢唱歌仲死得快 !   

Sports--我女的PE細胞唔多得佢亞媽幾多 !  

原帖由 humbertcarol 於 10-9-18 00:01 發表

MARTINA,

你個女又係咁忙, 是不是上到中學就係咁?

呀囡學校亦要每個學生參加一人一樂器, 但她已沒有時間, 她學校要求中一學生在星期一及四留校到5:30分, 仲要去游水(星期一至五). 所以寫咗封家長信給學校話唔參 ...

大家好...我可以轉過來傾嗎 ? 我阿仔升左中學後真係變左好多.  成日打機, 又話自己會攪掂d功課.. 係, 吾係最差果d law.
好激心呀...

另外想問下各位,  如果仔女吾係學校食飯, 會比幾錢一個月佢地呢 ? 而d錢係包括咩呢 (如去街衫, 文具, 下午茶....) ?

THANKS THANKS THANKS
http://hk.myblog.yahoo.com/

我阿仔學校係無得訂飯, 所以一定要出街食. 我就會比$100 for 食3-4日(normally4日), 因為佢多數食學校附近一間茶餐廳($22包凍飲). 而車錢會入八達通另外再比.

我諗住比400/week,  計算如下:
@$50x5+bus fee $13x5 = $315, 多出幾十蚊就係文具雜費

我女果區唔知d歺幾多$呢, 附近平靚正的歺廳佢都唔識揾啦, 比定多d$ 係身安全d.  $2x 我諗那区冇可能了, 而家在外飲食好鬼貴

MARTINA,

我個女間中學就要中一至中三在學校食午飯, 中四或以上就可以出街食, 咁就慳番d!

你囡d 車費好貴啊,學生餐通常會平d,多數 $30 樓下。

原帖由 Martina 於 10-9-20 16:32 發表
我諗住比400/week,  計算如下:
@$50x5+bus fee $13x5 = $315, 多出幾十蚊就係文具雜費

我女果區唔知d歺幾多$呢, 附近平靚正的歺廳佢都唔識揾啦, 比定多d$ 係身安全d.  $2x 我諗那区冇可能了, 而家在外飲食好鬼貴 :i ...

車費單程$6.50, 巴士冇優惠的, 只冇mtr才有,對嗎 ?

我都想亞女係校內食, 耐何學校是不准留校食!

係我睇錯以為 $50 係車費。我都係預我囡 $50/餐,車費就扣 octopus。

原帖由 Martina 於 10-9-21 11:13 發表
車費單程$6.50, 巴士冇優惠的, 只冇mtr才有,對嗎 ?

我都想亞女係校內食, 耐何學校是不准留校食!

可能好多位都會唔認到我的睇法。

中一的學生係未到可以俾自主和自由的階段,要他升中後仲要有在小學時的學習心態,我覺得是一件好事,小學生學習一天會花多少時間學習做功課温書?來計一計一位中學生呢,升中後學生hea左係事實。
而且中一、二係最反叛最快學壞的時間,宜家睇唔住管住,個膽大左就唔會再聽話了。
以為他大個了可以俾他做點決定多一點自己,但其實家長們都好清楚一個中一二學生根本不成熟,我認為先高中才是開始可以給他一點自己的時間。