用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
樓主: 麟媽媽
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

我初初都好擔心架, 不過我阿仔暫時都ok. 早上返到學校門前, 食lunch, 放學後都會call我. 有時要留底佢會預早講, 放學時都會即時call番我.  

不過都開始大個仔, 我慢慢都要學識放手, 不過真係想佢有責任感, 唔會無尾飛陀甘就得啦.

Judy
多謝你記得我..

& 各位家長
於我仔計, 中一的激氣野仲未算堅, 中二更堅, 我需要正能量, 每日一激, 幾乎係例牌, 救命~~~

原帖由 judy 於 10-9-15 11:27 AM 發表

斯琴高娃,

罕客,好耐冇見,祝好!

麟媽,

可見,你幾咁受歡迎,多啲係到出現啦。

原來這邊有咁多位前輩
大家的孩子全都長大了

看來我也快要熟習
放鬆  吸氣  呼氣  dum心口 的動作

未升中都已經快心臟病發, 仲要你嬲到死死吓, 佢好似唔知發生咩事咁啊 .

放鬆...  吸氣...  呼氣...  dum心口...

放鬆...  吸氣...  呼氣...  dum心口...

麟媽:
衰嘢通常都係似老豆架

係呀!好耐無見!好多位媽咪都是小學雜談時過渡到來的!
我有個朋友個仔F.4去了外國讀書,但係每天都會打電話回家同阿媽傾電話!唔知大家會否覺得好溫馨?

我就唔覺得啦!比"甘"多錢佢出國讀書其中一個目的都是希望他們學習"自立",如果日日都打電話返屋企,表示他仍未學識自立,試問他遇到問題又怎會自己解決?
我覺得現代科技太發達,也令人太濫用了,我們作家長先要學習放手給少年人,給他們空間去學習才是!

原帖由 judy 於 10-9-15 11:27 發表

斯琴高娃,

罕客,好耐冇見,祝好!

麟媽,

可見,你幾咁受歡迎,多啲係到出現啦。

原帖由 TWMa 於 10-9-15 13:04 發表

麟媽:
衰嘢通常都係似老豆架 ...

咁都要揪揪水

麟媽,

好少見你咁嬲! 不過, 你個囝平時都好自律. 佢無開電話, 會唔會係學校唔比開, 所以熄咗.

王國長老

嘩!咁多老友,開心啊!
亞蝦,唔好咁得戚,
睇你亞仔幾時甩你手呀!
真係好多以前小學雜談既朋友,
而家個個仔女大個,
我地又要開始多多學習做中學家長。

麟媽:
其實我的工作都會接觸到好多青少年,反叛,暴風期時家長可以做的,真是無限的愛與支持,而我自己的信念是將他交在主的手中,我們又怎樣可以保他平安呢?暑假時我囝參加了教會9天在台灣的真理生活營,回來後我覺得他在屬靈上增長了很多,當然他仍會發脾氣,會頂嘴,但是他也會轉得快,意識到自己有錯,我覺得要讓他們的良心有敏銳是我們父母要做的功夫!共勉之!

原帖由 麟媽媽 於 10-9-15 23:28 發表
嘩!咁多老友,開心啊!
亞蝦,唔好咁得戚,
睇你亞仔幾時甩你手呀!
真係好多以前小學雜談既朋友,
而家個個仔女大個,
我地又要開始多多學習做中學家長。 ...

衰嘢通常都係似老豆架  ...

唔係,衰嘢通常都係老豆教嘅!

例如,阿仔同大少落街玩,又唔帶電話,吃飯時間到了。如果係阿女係窗口喊:爸爸細佬吃飯,大少都會甜絲絲的哦一想,阿仔就会牛牛聲成副佬樣。如果係媽嗎叫吃飯,两個佬就一齊牛牛聲,繼而相視而笑,好像知音咁。

可能依家男人地位大不如前,阿子曳,大少仿佛見到自己的影子,又好象重新得到認同。有時,媽媽氣炸了肺,爸爸却陰陰嘴。你話,啲仔點可以唔曳。

入佢地數係對的!

一定係老豆既事

星期六佢老豆爆左大仔練琴唔專心, 練練吓去左睇書
老豆諗住玩吓嘢話比我聽
點知我發晒顛甘鬧
老豆幾甘後悔爆左呢單嘢, 搞到個仔受罪....

原帖由 judy 於 10-9-16 09:54 發表

唔係,衰嘢通常都係老豆教嘅!

例如,阿仔同大少落街玩,又唔帶電話,吃飯時間到了。如果係阿女係窗口喊:爸爸細佬吃飯,大少都會甜絲絲的哦一想,阿仔就会牛牛聲成副佬樣。如果係媽嗎叫吃飯,两個佬就一齊牛牛聲,繼而相視而笑,好像知 ...

我個大小姐上中一後, 每日3:30放學, 唔知點解hea到日日要5點才到家門 ?  雖然佢一出校門就打比我, 但我总是擔心佢手腳慢做唔切功課.  出奇地我每晚八點返到屋企佢又做完晒, 又唔再"要求" 我核對功課.   同小學時晚晚十點先做完功課又強烈要求我check 功課是  非常唔同.  

仲有個outdoor 背包, 日日又重又冇support,  我都擔心.     真係果句--長憂99呀 !

阿女去年也是hea著一年,現在中二,希望會好點。

我哋幾個中一 mami 最近都幫囡囡轉咗個背包,我係半個用家 ---> 返學時我攞,我都覺得唔錯,你可以去睇睇。亞囡睇中嗰款係20+4 (個底條拉鍊拉開後容量會大咗),折咗唔洗 $600。

http://www.protrek.com.hk/cindex.htm

小五小六兩年都在作戰狀態,拉得好行,去到中一大家難免會覺得d囝囡 hea 咗好多。

原帖由 Martina 於 10-9-16 13:24 發表
我個大小姐上中一後, 每日3:30放學, 唔知點解hea到日日要5點才到家門 ?  雖然佢一出校門就打比我, 但我总是擔心佢手腳慢做唔切功課.  出奇地我每晚八點返到屋企佢又做完晒, 又唔再"要求" 我核對功課.   同小學時晚晚 ...

MARTINA,

我個女現在好似人地返工咁, 逢一至五朝7晚7.
因為我女兒本身是泳隊, 每日放學後便直接到泳池操水
上星期又加入埋學校的校隊, 所以佢要游完水返到屋企才做功課. 我見到都鄧佢辛苦.

不過, 總好過在屋企hea!

Hi 各位,

我個女買了個North Face 有護脊的, 都幾好.  折扣後都要$560.    個書包真的很重!

原帖由 Rattie 於 10-9-16 15:42 發表
我哋幾個中一 mami 最近都幫囡囡轉咗個背包,我係半個用家 ---> 返學時我攞,我都覺得唔錯,你可以去睇睇。亞囡睇中嗰款係20+4 (個底條拉鍊拉開後容量會大咗),折咗唔洗 $600。http://www.protrek.com.hk/cindex.htm

小五小 ...

王國長老

我個仔用普通Nike 背囊做書包,
小學時都係用護脊書包,
升左中學唔肯用!
佢個書包都超重,仲日日揹住上斜,
幾好呀,我覺得佢Fit 左清減左!

原帖由 441 於 10-9-16 22:56 發表
Hi 各位,

我個女買了個North Face 有護脊的, 都幾好.  折扣後都要$560.    個書包真的很重!

簽名被屏蔽

尼度好多舊朋友, 講幾句.

我個仔上咗中學, 連琴都不肯練, 要被迫中止, 佢prepare緊八級ga. 原因: 突然唔仲意.

日日個書包好似石頭咁重. 中意借書, 仲要唔厚唔借, 日日擺係書包度, 佢解釋, 係車上睇. 又係日日行長命斜上山, 條褲越著越鬆, 尼樣係好事, 早知買褲果時唔好預鬆.

中一唔俾我check佢功課, 覺得佢hea咗, 結果學期結束, 被人擠出精英班. 家下痛定思痛, 希望今年收復失地.

原帖由 麟媽媽 於 10-9-16 23:21 發表
我個仔用普通Nike 背囊做書包,
小學時都係用護脊書包,
升左中學唔肯用!
佢個書包都超重,仲日日揹住上斜,
幾好呀,我覺得佢Fit 左清減左!

...
‹ 上一主題|下一主題