用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

回覆:港大同學會書院(HKUGAC)交流區

SOMAN2603 發表於 14-2-9 20:58
那麼唔識講英文的家長怎算?
唔識講英文的家長要有心理準備,入讀HKUGAC後有好多機會聽和講英文,例如一年三次校長與家長的聚會,因為校長唔識中文,所以都是用英文答家長,但他是識聽的,而且有副校用中文講解。另外家長日見老師,有些外藉老師都係唔識中文,可能要學生翻譯俾家長知。另外有家長會介紹課程的,除了中文科外,其餘的老師都是全程講英文。還有學校通告都是全英文的。

請問家長,是否每個學生都要留校吃午餐嗎?

恒心 發表於 14-2-23 01:03
請問家長,是否每個學生都要留校吃午餐嗎?
yes, all students stay at school for lunch. In fact there is no restaurant nearby.

回覆:vf_mom 的帖子

謝謝!
不知早上返學時間香港仔隧道多會塞車嗎?
港島南線再左後,不知由港鐵站出口行去學校要多久呢?
有冇小明友英語講得唔係咁好,但入讀後很快適應,變得完全應付到?
2nd interview 會選幾多個去in?
如在waiting list上,取錄機會大嗎?
不好意思,太多問題。

恩禧媽  你好!請問你是否已經2nd in了及收到waiting list的信呢?我囡2月19日2nd in,但到現在還未收到信呀!謝謝!  發表於 14-3-9 00:57

好消息:HKUGAC昨天學界田徑女子組獲得全場總冠軍,已由D2升上D1,明年將會參與學界D1賽

引用:唔駛擔心適應,+真的,+我見我女同D同學不知

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-15 發表
唔駛擔心適應, 真的, 我見我女同D同學不知幾愉快, 我有問過佢"D男仔呢?", 我女話"咪一齊發顛LOR",  ...
請問pre S1 會考乜架?Thank u!

聽朋友講港大同學會書院校長八月離任。星島教育程尚達2問28日都有點評,不滿三年離職頗突然。她說家長都感到好無奈及失望。

回覆 bkmum2005 的帖子

可能想換個更好呢! 換校長未必唔好...我想不需太擔心,最重要係有強大校董局back up

請問校方有無交代校長離任的去向?換校長學校大方向會改變嗎?

也想請問書院有冇在網上有校巴路線資料?有校巴到九龍區嗎?

lucyplus,你可參考這條link。
http://www2.hkugac.edu.hk/en_us/aboutus/affair/bus.html

醒目開學勳章 王國長老

引用:聽朋友講港大同學會書院校長八月離任。星島

原帖由 bkmum2005 於 14-03-03 發表
聽朋友講港大同學會書院校長八月離任。星島教育程尚達2問28日都有點評,不滿三年離職頗突然。她說家長都感 ...
都叫做到完約,如果請辭都係呢個時候通知,學校都要搵人。太遲搵人的話,候選人決定左去向就唔會改

回覆 恩禧媽 的帖子

thanks a lot!!

回覆 恒心 的帖子

恩禧媽  你好!請問你是否已經2nd in了及收到waiting list的信呢?我囡2月19日2nd in,但到現在還未收到信呀!謝謝!  發表於 14-3-9 00:57

恩禧媽: 我小朋友已經被取錄了.

Charlotte_mom 發表於 13-4-19 09:29
講起DSE真係好恐怖通識又唔知個女第2時有無咁既腦筋, 英文閱讀理解又好似要求能力唔低, 中文又有文 ...
哈哈,唔實咁驚既,我係S6今屆DSE考生黎,其實到左高中之後老師就會多返考試方面既訓練,我初中果時對文言文都係0理解,到左而家已經可以輕鬆解到一篇文。至於oral方面,其實好多好似好好笑甚至無厘頭既題目,都有佢背後既意思,雖然你個女既答案係唔適合係oral上面,但係佢咁獨特既思維方式話唔定可以係作文方面一展所長。所以我覺得初中其實唔使太緊張,亦唔使特登催谷孩子,初中三年比多D自由時間佢地啦!

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-4-19+09:29

原帖由 dragsdsf 於 14-03-26 發表
哈哈,唔實咁驚既,我係S6今屆DSE考生黎,其實到左高中之後老師就會多返考試方面既訓練,我初中果時對文言 ...
謝謝你的分享。請問你可分享多些書院的教學、功課、評估模式嗎?

S1 會考咩? Thanks...
難唔難入架??

Charlotte-mom,

數年前我請教過你有關港小問題, 最後因為種種原因, 沒有幫亞女轉校。現在亞女升小六了, 我真係好後悔當初冇找緊機會轉。

亞女呈分試不是不好, 只是真的不理想。今天和班主任傾了一陣計, 班主任都認為我個女不太適合傳統教學。老師話亞女係專題研習方面表現好卓越, 參加校外即慶話劇比賽都拿到獎, 校內話劇比賽, 小一到小四都拿冠軍 (今年小五兩星期後先比賽, 佢而家已經花好多心機寫劇本, 做道具)。可惜這些全都不會放在成績表, 沒有機會發揮佢既長處, 浪費了佢既才能, 亦打擊佢自信。

我從來都冇想過送亞女去Band 1中學, 因亞女不是戰鬥型。我又認為少年應參於多活動, 所以我本來決定找Band 2A, 等個女輕鬆的過中學階段。但經過和班主任的對話, 我們發現真的要送亞女去活動教學, 利用專題研習的方式的學校。

港同辦學都有10年, 請問她有冇變質? 因好多直資學校都因為大學入學率的問題, 變了注重學業成績, 教學吹向傳統方式。

學生的水平夠考入大學嗎?

我亞女的成績係, 英(95 以上), 中 (80以上), 數 (緊合格 60幾分, 不知她在那裏出問題, 因為功課她做得很好, 不太需要別人幫忙。), 常 (80以上)。 中/英/普oral 都滿分。

以上成績, 高不成, 低不就, 真的不知如何是好!

除了港同, 還有其他活動教學的學校嗎?

請多多指教, 萬心感激!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.
‹ 上一主題|下一主題