用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區  

你囡囡好叻呀,今年好多直上,聽聞學位比較緊張,我朋友個仔讀聖約瑟連waiting list都無
外籍老師當然會用英語,但不擔心,老師講多,一般大約都會聽得明

醒目開學勳章 王國長老

hello各位, 我唸我應該黎呢度報到, 我女正式升中喇
我仲煩緊對黑鞋, d家長都叫我睇定d, 唔好買咁貴因為佢地會貪新款對腳又大得快, d書都仲買緊(死唔甘心買咁多新書)

回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,

歡迎你加入!一向港同的家長都很低調,日後希望多些家長上來。

我是S2家長,上星期六學校有舊書賣,你沒去看嗎?今天第一屆文憑試放榜,祝S6的同學都能取得好成績!

黑皮鞋一定要買,因星期二、四要著formal dress,學校現在都check 得嚴左,但有人著波鞋款的全黑色皮的都得。

二手書你要那本,可pm我。

醒目開學勳章 王國長老

書院(同其他中學)第一界DSE成績:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

非常唔錯啊! 英文水平令人喜出望外, HISTORY就更勁! 第2時我都要個女TAKE HISTORY先

醒目開學勳章 王國長老

vf_mom 發表於 12-7-20 11:02

多謝你先, 其實都打定輸數搵唔到, 因為似乎SCIENCE舊年仲係SECOND EDITION, 今年已經係THIRD ED, 而中史舊年似乎唔係全方位, 另外數學WORKBOOK應該要買新, 想問"拾香記" "初中文言文閱讀能力步步升"同"朗文中文新詞典"係咪可以唔買架, 因為佢話係參考書
我而家只係欠左數學NEW CENTURY果份LEARNING CARD, 因為買舊書時(我有去書院買舊書呀), 個學生無左份LEARNING CARD

第一屆DSE成績都唔錯,比預期好,尤其是英文100%達Level 3或以上,History 咁勁,唔知有幾人選修。如果遲D有埋入大學率會更清楚。

中文朗文字典我沒買,因我家有另一出版社字典,上堂都有拿著字典來教書,我想不一定要用朗文那本。

文言文那本,好像和上年不同,我要問問我囡囡。文言文的練習,他們要在學校做的,學校的中文程度頗深。

Maths New Century Learning Card, 我回去找一找。

醒目開學勳章 王國長老

唔該晒你, 講起文言文, 哎, 我都唔知點教, 我自己都係ya ya烏.......
而家做緊p6英數練習, 補一補個底先, 遲d就開始備課(數呀science呀), 始終一時之間180度轉語言, 我女英文又唔係特別叻, 真係有d擔心

Pls check pm

學校已公佈Jupas result,有48.6%入到大學,對於第一屆同學有如此成績,已很滿意了。

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/JUPAS_Summary.pdf

Charlotte-mom
Congra on your daughter's direct transferral to secondary school!

I notice that the school has posted a letter to parents pertaining to "moral and national education". Can you share with us the school's view point.

Compared with my son's time, it seems that the school is getting less transparent. I cannot find much info on the website.

Here I extracted some points for your reference:

The College so far has no intention of implementing Moral and National Education as an independent subject.... Elements of NME are already incorporated in the Chinese Language, Chinese History as well as Life Education in the junior forms and Liberal Studies in the senior forms....

學校就嚟換季, 想請問冬天體育堂可否穿長運動褲?

我今天在港大同學會附近的紅綠燈區,見到該校十多個學生停在馬路中央的安全島中,靜侍交通燈轉綠,當時遠處明顯沒有車輛。
良久,綠燈亮了,而這班學生才橫過馬路。---------這些情況,我已見了好幾次!我相信是學校的教育成果,因為這是集體的行為,真值得一讚!
Copied from my comment from
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3486&extra=page%3D1

都有老師識廣東話,但佢哋唔會喺學生面前講,因為上年見家長,有某d老師和我廣東話對答,阿女覺得好攪笑,因為真係未聽過d老師講廣東話,仲話早知就唔駛同老師講英文和普通話喎,其實就係要學生講多聽多,個人覺得係好喎,語言真係要慢慢浸,另外英中校長就真係多數會用英話,英文小學都係

sorry覆錯咗,其實係想覆kwongck條line嘅內文

回復 kwongck 的帖子

My son is already S2 this year. They really follow the school instruction not to cross the road until the traffic light is green.

kwongck  This reflects the school's attitude in educating the students' discipline:loveliness:  發表於 12-12-20 22:35

想問一問補數學,唔知邊間好?