用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

回覆 yuenwa 的帖子

Hi Yuenwa,
雖然我的小朋友現在不是在港同唸書,但我也曾是港小的家長, 加上我自己仍有接觸不少書院的學生, 講一下我的看法吧!

關於入大學的問題. 面對DSE, 相信每間中學每年放榜後都會調整敎學內容和方向. 書院的確這兩年開始較"入世", 在語文(特別是中文) 的基本功多下工夫,有些知識也要學生背誦。但整體來說“活動教學”的原則沒改變。 我覺得是件好事。

書院的入U成績算中規中矩。如果中文科的成績能改善的話,整體入U率 相信可提高不少。

我覺得現在書院仍保持培養“思辨,獨立思考,靈活”的學生,絕對不會死唸書。

反而要考慮的,是老師的高流失問題。希望今年會有改善。

yuenwa  多謝分享  發表於 14-6-22 18:37
寵辱不驚、閑看庭前花開花落。去留無意、漫隨天外雲巻雲舒

書院的開放日, 通常在幾月?

女女是今年S1新生,請多多指教!

大女今天港小P6了,  明年要升中了,多數會直升書院,希望在這裡瞭解過些書院生活。另外,港小12月1日安排了我們六年班家長參觀書院,好期待啊!
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

回覆:sheenaho 的帖子

Hi, sheenaho, 關於"入U率不錯"這點,可否分享多些?多少入了HKU / CU, 或其他?謝。

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:港大同學會書院(HKUGAC)交流區

請問在校人是否規定要用英語溝通嫁?在小息和lunch hour同同學仔交談也要的嗎?謝謝

http://hk.myblog.yahoo.com/

回覆 bkfans123 的帖子

亞仔九月會入讀, 佢都驚要用英語同同學仔交談.  驚講唔夠兩句dead air.... 又驚港小升上中學個班同學好叻英文.  因佢地常識科都好似係用英文教.

醒目開學勳章

大家好! 我小朋友今年9月會加入 HKUGAC 大家庭, 想問下各位就讀的家長,  Pre-S1 Attainment Test, 數學卷是否也是用英文出呢?

回覆 KJJ 的帖子

Hello, 小兒都係9月入學, 之前我都問過同一個問題, 但"charlott_mom" 話港小數學都係中文教, 所以可能係我過慮了!  你係咪港小直升架?

醒目開學勳章

回覆 aleung922 的帖子

我小朋友唔係港小直升, 是由其他小學.
多多指教

希望多些現有家長分享下中學生活, 因小朋友不是由小學直升上黎, 好多野都唔清楚.

回覆 KJJ 的帖子

小兒都係外來生, 所以都有D担心, 不過佢參觀過間學校, 就好鍾意咯.  希望多些同學仔可以上來比D意見啦!

今年我女女都會入讀,本來15.16...依家聽到D家長咁講咁開心,都放心好多 !
我們也是外來生, 成績B2A, 中英都是B而已.
本來好怕入學試PS1英文數會差好遠,考中文都放心好多.
咁多位新舊家長, 多多指教呀 !
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

之前真係未訓醒, 原來唔駛擔心係話港小都是中文教數,
不是考試時用中文考...
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

回覆 maggielee 的帖子

D pre-S1數學卷應該係有中文架, 唔駛担心.  我囝囝已好期待中學生活, 希望大家既小朋友都有個愉快既中學生活啦!

aleung922 發表於 15-4-27 10:55
回覆 maggielee 的帖子

D pre-S1數學卷應該係有中文架, 唔駛担心.  我囝囝已好期待中學生活, 希望大家既小 ...
THX, 咁都交心D. 我地Pre - S.1 見.

aleung922    發表於 15-4-28 09:01

醒目開學勳章

你地交左 form比小學未, 通知不參加抽獎, 讀HKUGA College?

回覆 KJJ 的帖子

明天先要交, 老師話寫上不参加統一派位就可以了.  本來老公想博大抽獎, 因見位多可以博, 但亞仔話想讀港大同學會, 咁佢讀書, 咪由得佢咯.  咁依家樂得輕鬆, 仲可以plan暑期去旅行, 唔駛煩.  

KJJ    發表於 15-5-5 21:00

醒目開學勳章

大家收到信未, 7月有幾個重要日子, 7月14日要考 Pre-S1 attainment test (考半日)

回覆 KJJ 的帖子

係呀, 仲有11/7 家長日 9:30 am - 11:00 am and 29/8 迎新日 9:30 am - 11:30 am.  希望只得這一日迎新啦, 小朋友及家長都可以開開心心放暑假!

醒目開學勳章

aleung922 發表於 15-6-15 11:30
回覆 KJJ 的帖子

係呀, 仲有11/7 家長日 9:30 am - 11:00 am and 29/8 迎新日 9:30 am - 11:30 am.  希望 ...
我所知係得呢幾日咋. 記得帶 cheque book

aleung922    發表於 15-6-15 12:09
‹ 上一主題|下一主題