用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

港小都係中文小學, 你唔知咩

唔怕WOR, 慢慢黎, 港同唔係谷到上腦既中學, 我舊年都擔心架, 咪襯暑假頭D人放2手書, 特登去買一SET平貨返黎, 花綠綠都唔緊要, 我用黎備課, 自己帶住小朋友先睇一次, 等佢上堂時唔會太辛苦, 我舊年有SCIENCE, 中史, 數學

我女而家"大挑戰"係文言文, 大家鬥屎, 我女完全唔知做咩, 所以我前幾日至去書店買左本導讀返黎(之前O係大陸抬左本文言文字典, 39蚊人仔抵玩), 好似細個初小學中文咁, 由頭學起, 尋日上中文, 老師派張WORKSHEET叫每人根據"岳飛"篇文, 用文言文作自傳, 全軍覆沒+吹水唔抹咀, 老師同學笑到卡卡聲, 佢地無所謂呀明知學生去到咩LEVEL, 我就無眼睇

我反而覺得壓力唔係黎自學校, 係黎自DSE, 睇見D題目心都寒埋, 屎啦, D高年班家長一早叫定我地要陪小朋友睇報紙預備考DSE, 中英都要睇, 而家文言文又要陪睇, 唔好咁乖日日做, 都一星期做幾次丫.....我已經覺得好忙!

醒目開學勳章 王國長老

講起DSE真係好恐怖通識又唔知個女第2時有無咁既腦筋, 英文閱讀理解又好似要求能力唔低, 中文又有文言, 連中文ORAL都考埋晒D天馬行空既野, 我同事個女岩岩考緊, ORAL問"如果你可以帶個古代歷史人物返黎教新高中, 你帶邊個", 我返去問我女, 我女話秦始皇, 嘩, 心唸好丫叻女, 好多豐功偉業有排講, 我問我女, 好WOR, 點解揀佢? 我女答:因為佢夠兇殘,D學生唔認真上堂即刻拉出去斬 OMG! 以我女咁既低B唸法, 我真係無法想像佢點去考公開試 (可能去得高中版多自己嚇自己, 但真係好惡怖!)

幾時會有二手書賣呀? 係咪係學校賣? 等我都去買啲俾阿囡睇下先

醒目開學勳章 王國長老

我上教育王國呢度買呀, 舊年書院迎新日都有賣舊書, 不過唔多家長

每年大約會有幾多學生係小學直上

醒目開學勳章 王國長老

引用:每年大約會有幾多學生係小學直上

原帖由 cindy11841 於 13-04-20 發表
每年大約會有幾多學生係小學直上
小選生約120個,每年約十幾個吾直升。我女果班33人,21人原校,12外來生

--deleted--

--deleted--

要讀名校便要付出小小代價

綠色校園,只有e通告,沒有硬拷貝。

facebook 介紹: HKUGA College Secrets
https://www.facebook.com/#!/hkugacollegesecrets

學校今天所展示的新校服真是強差人意,尤其襪的設計及黑襪與黄色裙配搭真是令人愕然及驚訝。......

開學以來士多啤梨老師好似有的困擾,心情唔係太好。我地對佢好d啦,用愛感染佢,等大家都唔好有太多衝突。

其實我地學校既師生關係真係幾好,我同我D朋友講我地dress up day 好多老師都會一齊扮野,佢地話下?我地得學生扮架炸。 仲有 我同佢地講我地師生有時都會約出去食下飯咁 佢地係完全驚訝 估唔到可以同老師出街。。。 原來第二喲學校既師生關係係咁疏離......

Comprehensive Review Report (2013)

Teachers are friendly, committed and supportive. They have a firm grasp of subject knowledge and pedagogy, with good preparation made before lessons. The lessons are, generally, well-organised with clear objectives.
Learning activities are well sequenced and properly paced to snit the students' needs and ability. Teachers are fluent in English, Putonghua or Cantonese, whichever is relevant to the medium of instruction specified for
the subjects. They are able to express themselves clearly and systematically.

Most students are attentive, interested and eager to learn. They are able to follow the teachers' instructions. They, generally, show a good command of English and Putonghua.

The school provides students with a good range of career-related experiences. Thoughtfully planned career guidance programmes for goal-setting, aptitude exploration, and the mentorship scheme co-organised with the "North Star Programme", are well in place. Commendable effort is also made to host a University Fair at the school with representatives from both local and overseas universities giving students first-hand information regarding further studies.

Students are, on the whole, pleasant, cooperative, well-behaved, self-discipline and socially competent. Most of them have the motivation to strive for improvement and excellence in their school work. They enjoy their school life, showing recognition of the school's learning atmosphere, and appreciation of their teachers' care and work.

新校服: https://db.tt/ipY2bNFC

Summary of a parent's letter to a group of S2 parents:

我出席了校服工作小組的會議。我對其中一些改動也有睇法,但是基於尊重校長和工作小組過去所花的心力,支持和信任學校,我沒有就款式提出意見。

也許事件在溝通上做得不理想,而一小部分高年級學生的反應過激,牽連至一些家長的反應也過激。

過程中看到部份學生近乎野蠻的破壞性批評(主要S5、6學生)!

到底以往學校積習了一個怎樣的文化? 為什麼那些高班學生會以為學校什麼事都要問過佢地?他們甚至說學校「先斬後奏,不尊重穿著校服的學生」這是什麼道理?他們為何不問自己著到鴛鴦674,是否尊重學校?

為什麼家長會隨隨便便就向IMC投訴?

我很擔心如果這樣的風氣繼續,我地仔女再大啲都會變成這樣,凡事挑戰,乜咩事都要問過佢地!我真的不希望他們會是這樣!

想問HKUGA面試模式及時限,可以分享下嗎?

我也想知面試模式啊! 只知1.5 hrs

引用:港小都係中文小學,+你唔知咩唔怕WOR,+慢慢

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-19 發表
港小都係中文小學, 你唔知咩

唔怕WOR, 慢慢黎, 港同唔係谷到上腦既中學, 我舊年都擔心架, 咪襯暑假 ...
請問港同中學比較起小學是否多了很多測驗考試?而考核的方式是否跟傳統英中近似?一般港同小學升上來的應付到嗎?謝謝。

回覆:港大同學會書院(HKUGAC)交流區

我囡囡上年2nd in 是見校長, 都是問一些簡單問題 (例如我囡囡話平時喜歡看書, 就問她喜歡看什麼書及內容).
家長也是見校長 (全程英文, 因校長唔識中文)

回覆:港大同學會書院(HKUGAC)交流區

‹ 上一主題|下一主題