用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區  

有新校長消息嗎?
9月會入讀中學中一,真有點擔心

醒目開學勳章 王國長老

已經請到喇
我8到話應該已經出左通告俾升中一既小學部學生, 同埋現有中學部學生, 不過唔方便講太多 (in case學校未正式公佈)
有無家長可以補充下?
原帖由 cp3g 於 11-7-14 10:57 AM 發表
有新校長消息嗎?
9月會入讀中學中一,真有點擔心

有無家長可再透露多d,擔心ing

charlotte_mom你小朋友在中學or小學?

醒目開學勳章 王國長老

小學部, 升p6
原帖由 cp3g 於 11-7-15 12:07 AM 發表
有無家長可再透露多d,擔心ing

charlotte_mom你小朋友在中學or小學?

剛剛8到,朋友昨天剛去完S1 parent day,
新校長9月到任,好似話是華人,十幾歲已去了英國, 後回來, 做過耀中及蔡繼友兩間國際學校的校長, 資歷幾好。而黃副校就作天以家長身份出現,他的女兒今年也升這學校中一。朋友話現在放心得多了, 亦對新校長有頗高期望。

昨天去完S1 parent day,感覺良好

葉天有校長?

原帖由 kkma 於 11-7-18 13:02 發表
葉天有校長?

yes,你認識他嗎?
有無多d資料可提供?

我不認識葉天有校長, 只跟據bkmum2005的資料推斷.
- 畢業於倫敦帝國學院(Imperial College)及諾丁漢大學(U of Nottingham)
- 耀中中學部校長(2002-2005)
- 蔡繼友中學部校長(2006-2011)

但上網睇過,蔡繼友中學部校長係劉筱玲博士喎,係咪有2間蔡繼友?

劉筱玲是總校長, 葉天有是校長.

回復 51# kkma 的帖子

你是否都是準中一家長?
對學校有什麼睇法?
我就一方面開心,能夠入到港同,希望小朋友可以有自己獨立思想,引發自主學習能力
但另一方面,因孩子是在傳統小學畢業,擔心如無吹谷,又會令他懶散
心情好矛盾,唔知決定是否正確

我的小朋友升S3, 他也是傳統小學畢業, 中文在小學時是廣東話教的, 他很快適應港同, 有很多朋友, 各方面都有進步.  每當回校, 都會看見一班二班開心的學生, 令我更喜歡這校.

請問中一是否普通話教學?
我在學校概覽見到中一至中三都係話普通話教學的,但家長日時聽到一位現時讀中一(暑假後升中二)的學生家長說,上堂都係講廣東話
各位現時有仔女讀緊的家長,請分享一下,謝

原帖由 kkma 於 11-7-20 22:31 發表
我的小朋友升S3, 他也是傳統小學畢業, 中文在小學時是廣東話教的, 他很快適應港同, 有很多朋友, 各方面都有進步.  每當回校, 都會看見一班二班開心的學生, 令我更喜歡這校. ...

中一至中三係普通話教,中四至中六廣東話. 家長日我小朋友見中文老師都要用普通話.

中文和中史都用普通話教?
另,我發現冇history,地理,化學科目讀?

原帖由 kkma 於 11-7-26 14:08 發表
中一至中三係普通話教,中四至中六廣東話. 家長日我小朋友見中文老師都要用普通話.

原帖由 LumLum 於 11-7-26 22:23 發表
中文和中史都用普通話教?
另,我發現冇history,地理,化學科目讀?

中史用廣東話教.
中一二三, 世史, 地理在人文科學裡教.
中一二,  化學在科學裡教.
中三有化學科.
中四五六有世史, 地理和化學科.

謝謝你的資料,
聽講初中是有很多project做,評估亦是用project來評分的,是嗎?

原帖由 kkma 於 11-7-27 09:18 發表

中史用廣東話教.
中三有化學科.

原帖由 kkma 於 11-7-27 01:18 發表

中史用廣東話教.
中三有化學科.

係呀,我都覺得課本唔多
但地理在人文科學,化學在科學裹教就不需要課本??
是否有些書是在開學後購買??
thanks

初中是有很多project做的.

人文科學無課本.
科學: Understanding Integrated Science-for the 21st Century