用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

恭喜學校今年甘好成績!🎉🎉🎉🎉🎉

candycan 發表於 15-7-15 17:32
恭喜學校今年甘好成績!🎉🎉🎉🎉🎉
Yeah 阿仔喺來年S1新生,請大家多多指教

回覆 aleung922 的帖子

仲有暑期班踻. 有D集中月尾一星期左右. 唔報呀 ?
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

回覆 candycan 的帖子

恭喜由港小直升的師兄師姐 ! 可喜可賀 !
    http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150715/53973607

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

回覆 maggielee 的帖子

有呀,報咗Jazz班咋,21/7上第一堂。我諗好少男仔跳舞。

恭喜!恭喜書院出了兩壯員good:
我一直好喜歡書院,仔仔今年升P.6,想幫仔仔報書院,今年書院出左兩名壯員相信會多人留意左同報讀,變相難入左!有D擔心小仔能否入讀
有D問題想請教下各位書院家長,想問下每年書院對外收生有幾多學位?是否40個?
每年什麼時候開始接受報名?
因家住鑽石山,書院有沒有校車提供?

ek49 發表於 15-7-16 10:31
我一直好喜歡書院,仔仔今年升P.6,想幫仔仔報書院,今年書院出左兩名 ...
校車要港島上落
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/School_Bus_Application_Form_2015_2016.pdf

升中後, 小朋友進步得好快, 自行坐車應該OK

醒目開學勳章 王國長老

ek49 發表於 15-7-16 10:31
我一直好喜歡書院,仔仔今年升P.6,想幫仔仔報書院,今年書院出左兩名 ...
到時應該南區地鐵攪掂喇掛? 唔駛擔心
ASSUME小六120全部直上, 就有40個位收外來生, 一年約有1X-2X人選擇唔直升

回覆 keithdad 的帖子

Thanks a lot!

小女喺來年也加入港同大家庭

醒目開學勳章

呢度好靜局

各位小朋友星期六就知分乜班了. 2小時 S1 Orientation, 星期六見

買左校服, 我發現條西褲質地都算厚, 大熱天時著住都應幾熱下

Charlotte_mom 發表於 15-7-17 21:04
到時應該南區地鐵攪掂喇掛? 唔駛擔心
ASSUME小六120全部直上, 就有40個位收外來生, 一年約有1X-2X人選擇唔 ...

Charlotte Mom,

請問知唔知今年中一簡介會在幾時舉行,我想參加。

請問港同有無獎學金? 甄選條件如何? Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問港同有無獎學金?+甄選條件如何?+Than

原帖由 aminafy 於 15-09-29 發表
請問港同有無獎學金? 甄選條件如何? Thanks!
有,有分唔同程度,最強六年全免。我又唔知點審批,我只知小學部學生小六會有通知(免幾多)。可以去網頁了解下

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thank you :D

回覆 TwoKidsFamily 的帖子

我睇亞囝校曆, 12月5-6日是10th Anniversary Open Day 而12月5日亦是 2016-17 S1 Admission Seminar.  而1月23日是 S1 Admission First Interview.  不過最好留意番網頁有冇更改日期.  

回覆 aleung922 的帖子

謝謝你的資訊。

10月會有2日term break 假期,大家會唔會同小朋友走轉短途旅行,定係學校會有功課或project安排要學生係假期內完成?

小兒係應屆升中生,準備星期5去學校簡介會,請問大家的小朋友在學校既生活,學習會不會好谷呢,希望大家可以分享一下,因為有人提議小兒報,有人亦說該校學生大多海外升學,比較hea,我真頭到大埋。

回覆 kincow 的帖子

更正:12月5日簡介會
‹ 上一主題|下一主題