用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地學校英文有冇行PLP R/W 計劃?
go

你地學校英文有冇行PLP R/W 計劃?

你地學校英文有冇行 PLP R/W 計劃?

英文堂有50%用了在PLP R/W, 想知對小朋友英文有幫助嗎?
any comment, thanks

醒目開學勳章

Sorry. 我唔識乜野係PLP R/W?

quote]原帖由 aeiou_drm 於 10-9-13 19:56 發表

英文堂有50%用了在PLP R/W, 想知對小朋友英文有幫助嗎?
any comment, thanks [/quote]
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

PLP R/W 計劃 是什麽??

原帖由 aeiou_drm 於 10-9-13 19:56 發表

原帖由 aeiou_drm 於 10-9-13 19:56 發表

有呀, 不過占堂數約30%.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 Vinyny 於 10-9-14 12:14 發表
PLP R/W 計劃 是什麽??

Primary Literacy Programme for Reading / Writing

醒目開學勳章

阿囡間學校都有,老師介紹時話會有大量的閱讀(在家亦要),一班仲會有3個老師同時上堂,且會按小朋友的能力分小組教,如果能照顧到小朋友的差異,因該都幾好.

我有時係圖書館見到有家長教小朋友係度狂抄書名,話返學有獎,關唔關事呢?
無知是福

抄書名只係 for 普通閱讀報告, 有的學校全年最少 80本, 與 PLP 無關.  PLP 既英文書係由學校提供.  

原帖由 brian61950 於 10-9-15 11:59 發表
我有時係圖書館見到有家長教小朋友係度狂抄書名,話返學有獎,關唔關事呢?

有故事書但無 Grammar 補充、一定是好事。

呀囡間學校都有 PLP R/W . 上次小一家長會老師有提及過. 會有工作紙和 reading  bag (開始時會有2本圖書, 然後慢慢增加) .

原帖由 happyvalley 於 10-9-26 23:15 發表
有故事書但無 Grammar 補充、一定是好事。

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-14 22:37 發表
阿囡間學校都有,老師介紹時話會有大量的閱讀(在家亦要),一班仲會有3個老師同時上堂,且會按小朋友的能力分小組教,如果能照顧到小朋友的差異,因該都幾好.

...

我個仔間學校都是用此英文課程, 學校亦有邀請家長到學校了解此課程  "小學識字計劃 - 閱讀/寫作理念".

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-14 22:37 發表

...

我女果間都係呀!
家長會時老師介紹過, 好似對小朋友好有幫助

我囝囝間學校都有呢個計劃,幾好可以鼓勵佢地多讀,多看書。

As I know in Net89 (MOS) there are two for sure have PLP-R/W : 禧年 and 陳元喜.  Didn't hear any mentioning during information seminar  from 雨川 nor 靈糧 thought.

原帖由 cherry123 於 10-9-27 22:09 發表
呀囡間學校都有 PLP R/W . 上次小一家長會老師有提及過. 會有工作紙和 reading  bag (開始時會有2本圖書, 然後慢慢增加) .

阿仔學校都有 reading bag, 由小一下學期開始, 老師按學生能力選擇合適 level 書比佢睇, 但每日一本我覺得太趕了, 你哋2本係for幾日呀?

阿仔都有個 zip bag, 每次有 2 本書, 1本故事書, 一本 Letter book, 一個星期後帶回, 換another 2 書.

聽 seminar 事, 說 HK 有 2 百 多間學校行 PLP.