用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局志豪小學 請問有無參加功課輔導班...
go

請問有無參加功課輔導班...

如題可否分享一下,  如有否幫到家長每天減少時間於功課上呢 ? 多謝分享!
;-)

醒目開學勳章

有呀!  你有無呀!

原帖由 yanyanlaw 於 10-9-13 17:42 發表
如題可否分享一下,  如有否幫到家長每天減少時間於功課上呢 ? 多謝分享!

我未報, 有諗住報, 我囡小一
因放工返定已7:30PM, 要對功課溫書, 又要9:30前上床,
真係好趕. 但參加功輔成6點幾先返到屋企時間好長, 又唔知佢慣唔慣.

醒目開學勳章

我個囡琴日先返第一日, 佢話好開心.....
功課做完, 温習默書温完....
另外有些課外功課比佢哋試吓....

不過我覺得除咗做功課時間, 係長咗1至個半鈡回家( 連車程一個鈡), 大致上都可以接受..

原帖由 yiuyiuhk1127 於 10-10-1 22:55 發表
我未報, 有諗住報, 我囡小一
因放工返定已7:30PM, 要對功課溫書, 又要9:30前上床,
真係好趕. 但參加功輔成6點幾先返到屋企時間好長, 又唔知佢慣唔慣.

原帖由 likebb 於 10-10-5 14:01 發表
我個囡琴日先返第一日, 佢話好開心.....
功課做完, 温習默書温完....
另外有些課外功課比佢哋試吓....

不過我覺得除咗做功課時間, 係長咗1至個半鈡回家( 連車程一個鈡), 大致上都可以接受..

...

Hi likebb,
之前見你問小三考TSA既野, 又問小一會考D咩, 因太耐無上來, 所以冇回應....其實考TSA只不過係全港性既一個評估(針對小三,小六), 作為對全港學生既一個評估....但學校都幾重視架, 因可以此提升學校既地位....至於小一會考D咩, 基本有溫書及作業+工作紙就OK架啦, 吳係太難....希望幫到你...

康仔9歲, 恩女3歲

希望你地既小朋友都可以讀得開心啦....

康仔9歲, 恩女3歲