用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 伊利沙伯中學家長交流區
樓主: ping12344
go

伊利沙伯中學家長交流區   [複製鏈接]

回覆 20# ping12344 的文章

女兒解決的方法是.....跑多一趟學校...還好還有人在..沒這麼怕.. 我想得到這次教訓後,以後不會再大意了.

I am considering this sch for my son, can sb tell me the strength, studyiung atmosphere and details of entering University of this sch?  

What students are preferred by this sch in order to gain admission?  Thx.

各位媽咪,今日的家長會及家長教師聯誼會去嗎? 我請咗下午假去.

我和老公都會去.畢竟是中學的第一次家長會.多了解一下學校和老師.也可以和其他家長交流交流.

I heard there are many girls (99 out of 13X students F.1 this year).  

Is it true that boys are more difficult to get into this school?  Can sb shed lights on this?  What qualifications should I look for my son to get admitted? Thx.

唔係女仔容易入,只不BAND1女仔比例多,間間男女校都係女仔多的, 其實我覺得1st round 男仔有著數, 學校可能收多D男生平衡下.

BAND 1 頭至中1st round 可試. 若 sure 是BAND 1, 2nd  round 放第一志願.

原帖由 mky9842 於 10-10-19 17:53 發表
I heard there are many girls (99 out of 13X students F.1 this year).  

Is it true that boys are more difficult to get into this school?  Can sb shed lights on this?  What qualifications should I look ...

水運會

明天水運會在黃大仙摩士公園游泳池,上午8:25前到.希望晤好落大雨.第一次去所以爸爸車佢.但返土瓜灣就要自己回..好像巴士11K可以搭.但都要教一教佢巴士站係邊先得
有冇家長去做義工和觀眾呢?

回覆 27# ping12344 的文章

3 號風球取消咗, 阿女有D失望. 11K好近泳池, 我都係諗住叫個女搭11K, 介print 埋地圖 同附近街景比佢, 我想要留待下次用la, 請問何時補番水運會, 定係今年無 ga la, 阿女都唔知.

回覆 28# sorfn89 的文章

女兒中午打電話回來說改下星期三.明天也要上課.長笛的補課也取消.唉.今天天氣不知幾好.無端端掛3 號風球.本來女兒還約了幾位小學同學明天回校探老師和樂團指揮蔡sir添.如今只有改期囉.

長笛在校學?

原帖由 ping12344 於 10-10-21 15:29 發表
女兒中午打電話回來說改下星期三.明天也要上課.長笛的補課也取消.唉.今天天氣不知幾好.無端端掛3 號風球.本來女兒還約了幾位小學同學明天回校探老師和樂團指揮蔡sir添.如今只有改期囉. ...

回覆 30# 88muimui 的文章

對呀.不過好像太多班.所以女兒要犧牲吃飯時間.派到單對單的個別班半小時.不過女兒說比小學的長笛老師教的好.但樂團就很不滿意.昨天都弄到差不多6點才放人.一點效率都沒.好浪費時間.又話都沒甚麼吹.阿sir好忙走來走去.所以想不去樂團了.我叫她先試試..不喜歡下年先放棄.

很好呀, 有單對單, 以前亞女在外面單對單學要$3XX一堂的, 在學校學可節省很多, 而且師資都很好.  

是的, 樂團不是很理想, 所以亞女退出左.  

原帖由 ping12344 於 10-10-21 16:53 發表
對呀.不過好像太多班.所以女兒要犧牲吃飯時間.派到單對單的個別班半小時.不過女兒說比小學的長笛老師教的好.但樂團就很不滿意.昨天都弄到差不多6點才放人.一點效率都沒.好浪費時間.又話都沒甚麼吹.阿sir好忙走來走去 ...

陸運會

明天是陸運會, 師姐約左阿女係茘枝角地鐵站等, 問阿女可否自己宜接去運動場, 因為有小巴可以直達, 唔使浪費時間, 阿女話老師一定要由師姐帶, 不可自己去. 好似上次水運會一樣, 有車可以直達泳池, 但都要約師姐在黃大仙站等, 雖然師兄師姐計劃好好, 但有時可以變通吓.

回覆 33# sorfn89 的文章

阿女都沒說一定要約師姐係茘枝角地鐵站等喎,水運會爸爸車佢.結束後自己搭巴士回家.但是深水埗運動場就要我帶她去.我找很多巴士資料都還不確定有沒有可以直達的.6C.45.青山道小巴都在興華街下車但要走一段路.我沒去過.怕明天帶錯路就大件事(因我是路癡.下車不知往左還是往右.怕越走越遠).所以只有早點出門.希望不要出錯.

最後,今朝阿女自己坐小巴到太子再轉地鐵, 放學就在運動場附近搭小巴回來, 應該無問題掛. 而家最擔心就係天氣, 濕濕的,  比賽學生就可憐 D

回覆 36# sorfn89 的文章

因天雨又取消了

回覆 37# ping12344 的文章

天公不做美.

義工

剛剛有一位同學家長打電話來說陸運會需要12位家長義工.不夠人數.有沒有家長可以共襄盛舉呢?本來的通告我是簽不去的.因小女兒都沒參加比賽項目.去都沒意思.但朋友叫到.就一起去玩下啦.

想請問QES的家長
男女生的比例平均嗎?
功課壓力是否很大呢?
謝謝解答!
‹ 上一主題|下一主題