用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔)
樓主: kimyck_913
go

1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔) [複製鏈接]

SoochowSee:

三字經係我地自己度嫁.
我個小朋友唔知點解冇個張野.唔知你可唔可以SCAN俾我/打個10個生字俾我?

ahching

我出咗街呀..功課無係身, 只憑記憶記得呢幾個字..睇下有無其他人可以幫到手.

mungo tree,  forgotten , lake...

三字經(一)我屋企搵唔到. 只有(二)咋. 死伙..今晚要再搵下先..

原帖由 ahching0922 於 10-9-23 16:02 發表
SoochowSee:

三字經係我地自己度嫁.
我個小朋友唔知點解冇個張野.唔知你可唔可以SCAN俾我/打個10個生字俾我?

hi,
pp. 35-37 (1-10)

1. wise
2. snake
3. idea
4. slow
5. instead
6. lake
7. Mungo tree
8. forgotten
9. already
10. else

原帖由 SoochowSee 於 10-9-23 18:06 發表
ahching

我出咗街呀..功課無係身, 只憑記憶記得呢幾個字..睇下有無其他人可以幫到手.

mungo tree,  forgotten , lake...

三字經(一)我屋企搵唔到. 只有(二)咋. 死伙..今晚要再搵下先..

...

各位媽咪你好,請問今日" 國生(一)4個"  係邊4個,又冇圈,又唔知,重係一舊雲咁,我都冇佢符. 多謝

回覆 1# hailey. 的文章

唔該曬你.

唔該哂你地丫.
如果唔係你地今日都唔知點交功課.
唔知有冇人可以scan/打呢張vocab list俾我呢.
我小朋友冇個張野.佢話今日問完個老師拎.
但個老師都冇俾到佢.

原帖由 Joyance 於 10-9-24 09:31 發表
hi,
pp. 35-37 (1-10)

1. wise
2. snake
3. idea
4. slow
5. instead
6. lake
7. Mungo tree
8. forgotten
9. already
10. else

請問有無媽咪知道中默係點既呢?

你比個FAX OR EMAIL 我, 星期一比你 ok?.

原帖由 ahching0922 於 10-9-24 22:03 發表
唔該哂你地丫.
如果唔係你地今日都唔知點交功課.
唔知有冇人可以scan/打呢張vocab list俾我呢.
我小朋友冇個張野.佢話今日問完個老師拎.
但個老師都冇俾到佢.

...

i have pm my email to you already.
once again thanks so much for your help.

原帖由 Joyance 於 10-9-25 14:27 發表
你比個FAX OR EMAIL 我, 星期一比你 ok?.

唔駛客氣, 我已經email 左比你, 你 check一check啦.

原帖由 ahching0922 於 10-9-25 17:12 發表
i have pm my email to you already.
once again thanks so much for your help.

各位1B嘅媽媽;
不經不覺仔仔返了小一已有一個月,適應嗎?我發覺到現時為止,好似我返咗學一個月而唔係我個仔。每日唔係閙佢做漏呢樣就係個樣,認真痛苦!
呢排又要温英默,又要教中默,講真少D記性都唔掂!雖然心係好想自已個仔掂但又唔想俾壓力佢!真煩。

Add oill.

回覆 1# kimyck_913 的文章

kimyck

唔好俾咁大壓力自己同仔..你咁快就默中文..我仲未同個仔溫.英文都係默咗三分一左右.

昨天,阿仔話六年級嘅哥哥係禮堂表演魔術!阿仔話好攪笑。   講開文講,你地會唔會係學校打針呢?阿仔話怕怕...................∴

i have received it la.
thanks so much :loveliness:
原帖由 Joyance 於 10-9-27 09:02 發表
唔駛客氣, 我已經email 左比你, 你 check一check啦.

我已經簽了同意啦,我想大家一齊打針,都唔係好驚掛,不過最好同仔仔預早講定@@@

D 課程好像比以前深咗好多!
以前本reader 係同一個系列,不過記得
叫做 old dog Tom , 淺好多,容易記,
依家要默埋d <almost>,<lives by>,
<None>,<knew>同<know>又有何分別,
全部都要好仔細講一次,到佢好像明明地,先至
默到像點樣,如果佢今次默書不合格甚至0,
我也不會嬲,因為佢已經出哂力去做!
各位媽咪同小朋友,加油!千萬不要捱眼瞓
溫書,保持身體健康!

Hi St. Joe. Mummys,

你哋仔仔好馮?我覺得好多課程都教得好急.........eg.中文習作都幾深,英文也是如此...英默怎樣呀?我個仔算ok,不過聽及寫都好慢!唔知老師讀默時會唔會等埋慢D嘅同學呢?

10月份就無網上查功課,希望各家長多多指教?互相報料!

1B Mum

聽仔講.今日默4句..聽日又要默4句..後日默3句. 係唔係呀?

原帖由 kimyck_913 於 10-10-4 09:53 發表
Hi St. Joe. Mummys,

你哋仔仔好馮?我覺得好多課程都教得好急.........eg.中文習作都幾深,英文也是如此...英默怎樣呀?我個仔算ok,不過聽及寫都好慢!唔知老師讀默時會唔會等埋慢D嘅同學呢?

10月份就無網上查功課,希望各家 ...

原來係阿仔亂講..激死!!

原帖由 SoochowSee 於 10-10-5 15:56 發表
1B Mum

聽仔講.今日默4句..聽日又要默4句..後日默3句. 係唔係呀?
‹ 上一主題|下一主題