用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔)
樓主: kimyck_913
go

1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔) [複製鏈接]

Soochowsee,

我已經填好了!Take it easy!如果真係漏都唔緊要,你記得叫仔仔睇吓有無漏係櫃"桐" or比隔離同學囉咗。Okay!
If not, ask the teacher, I think she will not sign the handbook.

我都同意, 只要我仔返學開心, 聽聽話話我已好安樂!!!  

原帖由 kimyck_913 於 10-9-16 21:54 發表
joanpmleung,

五個又好,一個又好,就算乜都唔緊要。最緊要係D仔仔返学開心,快D適應St.Joseph的功課!Okay.

Add oill! 我哋一齊努力!

*p.s.其實D印都係管治策略的一種,非常有用!依家係屋企我都会用,希望借此能多D鼓勵佢,做到 ...

Wah!咁快又要默書! The Fruit Tree p34-35.
請問mummys 是否vocab lists D生字 or text book?

請指教

回覆 5# kimyck_913 的文章

多謝你們鼓勵^^^冇諗過甘快就甘多功課同默書,好 大壓力呀

What I heard should be from the text book and some unseen words.  That's why I have started to read it with my son, still have time, add oil.  

原帖由 kimyck_913 於 10-9-17 16:59 發表
Wah!咁快又要默書! The Fruit Tree p34-35.
請問mummys 是否vocab lists D生字 or text book?

請指教

各位家長

你地有無上過網上(the world of AeroDrive )?? 叫我地reset password之後, 之前家課冊有寫過有作業, 要星期一交. 但我入去..一直都唔見有野?淨係得個folder..但無資料既????

各位媽媽,

我想問英文默書是否只是 vocbulary list 既 p.34 (1-10)?

thx

Hi,

上年所有中英默書範圍都是全頁要全部温曬.

默書時,老師會抽課文中的句子默.另加unseen dictation.

friendly reminder - 通常小朋友都會大意錯大細楷/漏標點.

Wish all boys get full marks.

原帖由 kimyck_913 於 17/9/2010 04:59 PM 發表

請指教

各位媽咪︰
請問你地覺唔覺得本student handbook,啲小朋友抄得好混亂?
又唔跟科去分行去寫,有時老師寫啲簡寫,係前面版簡寫又冇,要同佢估餐死。
我都係頭一個星期唔明阿仔寫乜︿全部書都帶晒!

好多謝懶羊羊的寶貴資料!好有用。不過英文dict對我個仔真係有D難度!成2個papes唔係容易。雖然有2星期時間去温,但相信要pass都唔知得定唔得。為有努力!

至於抄手冊,各方面的細節,都有待改善!一句講曬,孩子能自律就一定成功。

Mummuys 努力!

小朋友習慣左默書的模式,便一定可以應付到.

囝囝話每次英默完,有100分的同學都有一個貼紙,通常有好多小朋友排隊出去取,所以都不用太擔心.

原帖由 kimyck_913 於 19/9/2010 04:27 PM 發表
好多謝懶羊羊的寶貴資料!好有用。不過英文dict對我個仔真係有D難度!成2個papes唔係容易。雖然有2星期時間去温,但相信要pass都唔知得定唔得。為有努力!

至於抄手冊,各方面的細節,都有待改善!一句講曬,孩子能自律就一定成功。 ...

我想請問..有冇家長知道, 之前學校泒左個上WEB LOGIN NAME & PASSWORD....係唔係有功課做時先須要上WEB???如果唔係...就唔須要!!..因為我都搵左好耐..都唔係好知到D 功課文放左係邊!!  MANY MANY THANKS.!!!

原帖由 懶羊羊 於 10-9-19 21:54 發表
小朋友習慣左默書的模式,便一定可以應付到.

囝囝話每次英默完,有100分的同學都有一個貼紙,通常有好多小朋友排隊出去取,所以都不用太擔心.

係呀..我每日都上去網度睇..但都睇唔到有功課..而係click遞交之後, 會有不同老師既名. 但唔見有1B老師..所以會唔會仲未有功課呢? 但上星期家課冊有寫話星期一交(即今日)???? 真係唔知點解 ..

回復 53# SoochowSee 的帖子

Last year, teachers got the student to mark the homework records if any CL homework was needed to submit through aerodrive.  Otherwise, no need to check the aerodrive.

There was a handout to show the steps to submit homework through the aerodrive.  Please check the detailed steps in the handout.

Thanks 懶羊羊again. 因我都唔知点解答Yama 關於AeroDrive的問題!老實講,我時睇噃St. Joseph的1B homework,我再睇Ah仔手冊真係好大出入。其實好似今日咁,佢手冊寫咗4樣,咁係唔係真你佢抄漏or全部都抄啱呢?我知道有D items係老師加上的,但我真係想知佢抄寫的能力!

今日佢做D功課, 真係見到,我就眼火爆 !
又求其又核突!

回復 1# kimyck_913 的帖子

唔該晒懶羊羊...明白晒!!

kimyck

我仔有時都係..今日返嚟檢查功課. 都係漏東漏西.寫字又求其..雖然我都想慢慢教..但真係會忟..因為每日功課確實繁重.無時間俾佢慢慢做..溫習都無時間..哎..點算!!

回復 1# SoochowSee 的帖子

真係唔該晒懶羊羊, 其實我仔係1A 班!!.昨天佢又真係抄左好多野(都差不多9樣野返屋企)..功課就其實只有5樣功課!   因為我都係在職媽媽, 只有工人姐姐睇小朋友...每天我仔會打俾我話..有D佢唔係好明老師寫係黑版上, 佢都會照抄左先,回家再問我, 其實我要求佢係我回家前一定要做哂功課, 我回家後只能同佢溫書彈PIANO.  真係冇咩時間, 好緊張!!  10月冇得睇WEB功課都唔知點算!!

想問問大家今日ELW 10個生字是什麽?
我只知道其中7
THANKS!!

回覆 1# ahching0922 的文章

ahching

係之前有派一張紙, PP35-37中10個生字
1.wise
2.snake
3.idea
4.slow
5.instead
.
..
...
10.else

回覆 1# SoochowSee 的文章

請問你地有無三字經(一)呀???會唔會係學校呀?
‹ 上一主題|下一主題