用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔)
樓主: kimyck_913
go

1B 2010 媽媽交流室(心急媽媽,大懵仔仔) [複製鏈接]

Hi ALL MUM

幾年前,我同你地一樣,今年細仔六年班了,st jo d安排,我慣了,好ok 但你地初初要適應,不過唔好太緊張,這是以我兩個仔係度讀的經驗來說!

hi 你好, 多謝你提點...原來三字經唔使考....太好啦.....

原帖由 懶羊羊 於 10-9-14 21:01 發表
唔好客氣!

我囝囝是讀英文幼稚園,所以都跟倒SJ的進度,但初上小一時都係矇吓矇吓,過咗一個學期後漸漸好D.

三字經咁深,如果要考試,真唔知點算.好彩唔使考.我當佢好似中文copybook咁 .

上年,多得高年級家長比 ...

急問功課?

-国生(二)五個詞語係边五個?
-E.L.W (unit 1-7),是否跟worksheet 照抄,只係寫Monday and Tueday?

Thanks for 1B mum...

國生: 學校/老師/您好/哥哥/同學
小朋友應該有在書上課文圈出詞語

ELW: 寫MONDAY 至SUNDAY
跟W.S.上的形式抄每個4次

唔該小元!Thanks.:loveliness: 因為當時只係睇到二個生字而手冊又無寫到,驚住會漏,不過後來都係睇到課文圈的詞語才知道,其他又估吓,又問吓佢,最後才做好功課!

唉!我都唔明D英文字喺課堂可以寫到鬼畫符!有排挨!

Thanks all the mums.:loveliness:

國生:我個仔係,學校,您好,同學,哥哥,高 ELW我重以為只寫MONDAY,TUESDAY,死火 已經訓左

國生: 佢一返屋企打開本簿已經寫咗學校 &
老師,其餘在課文圈出來的.

唔明MATHS WORKBOOK 要跳吓跳吓D
練習嚟做.

你哋小朋友有無講吓學校內嘅情況俾你哋聽?

Hi SoochowSee,

其實我日日都有問我嗰仔校內的情況,他一時可以好清楚回答,一時又懵吓懵吓,好多都係靠估!不過仔仔都有提及以下的事:
1)7/F,唔可以去,因為天父住係果喥;
2)小息(時間唔夠,太快);
3)D午餐還可以,不過lunch time時靜到聽到回音( I think no talking);
4)有4個班長 (唔知係唔係);
5)Today, P.E.有鬥快跑步,不過only half an hour;
6)Miss Lo唔係好嚴,Miss Poon惡D;.....

老實講啦!43咁多人,都唔知阿仔跟唔跟到,相信自律及自制性高D,D同學會好一些. Anyway, Hope all the mums will fight together. Okay....多些支持和報料!

kimyck

thanks!

請問你地補齊書未呀? 我仲有1本英文, 2中文工作紙未齊呀.唔知係唔係仲未派?

原帖由 kimyck_913 於 10-9-15 23:08 發表

其實我日日都有問我嗰仔校內的情況,他一時可以好清楚回答,一時又懵吓懵吓,好多都係靠估!不過仔仔都有提及以下的事:
3)D午餐還可以,不過lunch time ...

回覆 5# joanpmleung 的文章

我仔國生係寫:學校, 老師, 您好, 同學同哥哥呀!唔知邊個啱呢!

Hi Kimyck,

你好你好...我仔都係1A班!!! 你仔已經好叻啦.講到咁多俾你聽,..我仔都冇咩講學校D 野俾我聽..都係要我去問佢..佢先講...佢成日話學校好多十字架佢有D 怕, 我只可以講...十字架係保護你唔哂怕..佢先好D...當然我知唔係...佢話老師唔俾我地講野架!!  佢小息同小朋友打籃球..就係咁多...所以你仔都叻架!!  下次多D 交流下.  

原帖由 kimyck_913 於 10-9-15 23:08 發表

3)D午餐還可以,不過lunch time ...

Dear Soochowsee,

Same as U, 學校, 老師, 您好, 同學and 哥哥!

算吧啦!我諗依家先至係剛剛開始,又排煩!都係果句,大家家長keep住contact. Okay.

Finally,温馨提示:
D流感咁勁,mummy 可以買維他命C 500mg俾仔仔吃!我就將500mg分開一半,早晚各一次,效果都還可以頂住!

亞仔鍾意去<安靜區>--操場分有區域,
佢話好想買波板打table tennis,(lunch time
後的小息可打),我話算啦,你都唔識打,好多人
排隊呀!
班長係有4個,
lunch 時間得45mins,要食得好快,有時
老師到差唔多時間就話:就快夠鐘,唔好再
食飯,快D食水果... 所以,根本無咁多時間
可以一邊食飯一邊和同學傾計,所以,好安靜
我迫佢快D去library借本書,儘快使用多d學校
設施,
家課冊內有5個印仔可向miss換<旺旺>

Thanks 小元宝貴資料!

咁想問5個印係以一天計算 or 一星期 or 總知家課冊有5個就可以換旺旺呢?

功課套是否 Green folder ?

Thanks???

亞仔一返嚟就話有5個印仔,問我WHY老師無俾<旺旺>.我話可能要等埋星期五啦!
嗰個綠色folder我叫亞仔用嚟放一張張通告,
如果用作放功課,可能一早就<玩完>,
自己買一個<大口仔>A4袋放功課.
擒快就要訂下個月飯單? 中秋都未過!:tongue:

嘩小元你個仔仔真係犀利,好乖呀!我個仔得一個喳!哈哈

Add oill.

HI 我個無仔1個印都無 佢話班長共有兩個,原本第一個比人炒魷魚,又第二人補上,

joanpmleung,

五個又好,一個又好,就算乜都唔緊要。最緊要係D仔仔返学開心,快D適應St.Joseph的功課!Okay.

Add oill! 我哋一齊努力!

*p.s.其實D印都係管治策略的一種,非常有用!依家係屋企我都会用,希望借此能多D鼓勵佢,做到自律就好!。:loveliness: :loveliness:

你哋小朋友收到下月飯單?我唔見有嘅?係咪今月無訂就唔派?十月打算訂飯噃!

[擒快就要訂下個月飯單? 中秋都未過!:tongue: ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題