用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 早上好早回到學校...安全嗎??
go

早上好早回到學校...安全嗎??

小囡今年小一, 校車晨早7:45或之前已到校, 聽阿囡講, 返到課室, 一個人都冇, 佢就覺得冇所謂. 但我聽了, 有黠兒擔心, 講真, 我唔擔心佢地撞親或跌倒, 我反而有少少擔心會唔會有"男人"入到課室而xx...hm... 依家呢個世界咩人都有, 佢地始終咁細, 遇到都未必識得反抗.

其實, 老師或者嬸嬸會大約幾點開始在小一二年班的課室附近行走ga??  (定係我唸得太多呢??)
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

你女坐咩校車? 咁早返到學校? 7:45按理應該尾站都未到架喎。

馬鞍山車lor....佢話佢地實係第一架到學校wor...

原帖由 siulili 於 10-9-13 20:18 發表
你女坐咩校車? 咁早返到學校? 7:45按理應該尾站都未到架喎。

阿女校車8點前已到學校, 都是第一個入班房.  
蕙然媽媽除了對校車時間安排有很多不滿外, 也和你一樣關心班房安全問題.
各方回覆是:
1) 校車在接送阿女前, 已先走了一轉.  然後緊接再走一轉,  所以不能延遲.  (唔知你架校車係唔係繼續有工開)
2) 值日老師(只有一個)在早上8:15開始循查班房, 但範圍由二樓至六樓, 只會經過各班房.  也有工友在紅閘阻止閒雜人進入校園.  (理論上安全)
3) 老師建議家長多教導家居安全, 教導孩子遠離危險.  (即是一定有危險)
4) 問阿女有甚麼做, 阿女話可以觀看班房內圖書, 和去洗手間. (但我知有男生利用書桌鍛練雙槓動作...)
5) 問班房會否加裝窗花(已有一條, 問可否加多一條), 其中一個回覆是, 樓梯也有無數可以跨越的地方... (吓...)

-無可奈何的蕙然爸爸媽媽.

原帖由 winniepoon 於 10-9-13 12:28 發表
小囡今年小一, 校車晨早7:45或之前已到校, 聽阿囡講, 返到課室, 一個人都冇, 佢就覺得冇所謂. 但我聽了, 有黠兒擔心, 講真, 我唔擔心佢地撞親或跌倒, 我反而有少少擔心會唔會有"男人"入到課室而xx...hm... 依家呢個 ...

小學生不再是幼稚園生,學校唔會再照顧周到。 我想知邊位老師答你:學校還有無數可跨越的地方。 佢答得咁“有”智慧!

原帖由 蕙然爸爸 於 10-9-21 20:22 發表
蕙然媽媽除了對校車時間安排有很多不滿外, 也和你一樣關心班房安全問題.
各方回覆是:
1) 校車在接送阿女前, 已先走了一轉.  然後緊接再走一轉,  所以不能延遲.  (唔知你 ...

講真, 我都明白佢地唔係幼稚園生同埋我個人覺得培正的學生不是太"naughty"....我最擔心係那些他們保護唔到自己的危險...如"性騷擾"..

Anyway, thanks for your sharing!!!

原帖由 蕙然爸爸 於 10-9-21 20:22 發表
各方回覆是:
1) 校車在接送阿女前, 已先走了一轉.  然後緊接再走一轉,  所以不能延遲.  (唔知你 ...

我的愚見:
1. check block B library opened yet?  if so, go to library.  at least there is a librarian.
2. go to canteen to eat breakfast.  very cheap, about $10 to have pasta with egg and ham.  A lot of students go there to have breakfast.  Must be safe.

Thanks for your advice ah.  But my little girl is only P1, as mentioned by her, they could NOT leave their classroom ga (except going to toilet); so I think it may NOT be appropriate for them to go to library and canteen in the early morning la.  Anyway, thanks a lot!!!

原帖由 sunflowers 於 10-9-26 22:04 發表
我的愚見:
1. check block B library opened yet?  if so, go to library.  at least there is a librarian.
2. go to canteen to eat breakfast.  very cheap, about $10 to have pasta with egg and ham.  A lot o ...

My son's school bus normally arrives to school around 8:05am.  My son said he went to library yesterday morning (upon arrival) to borrow book.  So, I think they can go out.  

原帖由 winniepoon 於 10-9-27 08:59 發表
Thanks for your advice ah.  But my little girl is only P1, as mentioned by her, they could NOT leave their classroom ga (except going to toilet); so I think it may NOT be appropriate for them to go to ...