用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 培正中學交流區
go

培正中學交流區

Hello!
各位讀培正中學的家長,不如大家在此交流啦
我果個係F.1仔,多多指教!

Hi, fatkk
阿囡F.1B,佢書包重到死,仲要手抽一袋。
最近煩於選課外活動
功課唔多,老師佢話ok

原帖由 fatkk 於 10-9-13 11:37 發表
Hello!
各位讀培正中學的家長,不如大家在此交流啦
我果個係F.1仔,多多指教!

同班喎!
Monday7科,書包真係超重
今日第一堂swimming :)...你囡選了什麼sport?

Hi 各位培正中學的家長,
本人的小朋友今年升中學,對此校很感興趣, 想了解下如何才可以入到培中呢, 本人的小朋友并不是培小的, 同區可否以大抽獎的形式去報考呢? 第一次呈分成績只有band 1 中 .

回復 4# lolifeifei 的帖子

大抽獎是可以,但85%of the 大抽獎位是留給直屬關係的培小的。

回覆 5# fatkk 的文章

多謝您的提醒,即是都幾困難吓. 唔該哂 fatkk !

真係好囉,同你仔仔一班,你仔仔係邊個,pm me
我囡sport選排球、music選視覺藝術

原帖由 fatkk 於 10-9-21 10:20 發表
同班喎!
Monday7科,書包真係超重
今日第一堂swimming :)...你囡選了什麼sport?

我仔選clarinet

妳有10/9晚有冇參加家教會分享會呀?當晚還有分班分享,我地班既家長們填了contact資料給其中一位家長,但我現在還未收到email...

原帖由 wkymama 於 10-9-23 00:47 發表
真係好囉,同你仔仔一班,你仔仔係邊個,pm me
我囡sport選排球、music選視覺藝術

我沒有去分享會,如有email比埋我呀,等我加埋我contact落去。

原帖由 fatkk 於 10-9-24 11:46 發表
我仔選clarinet

妳有10/9晚有冇參加家教會分享會呀?當晚還有分班分享,我地班既家長們填了contact資料給其中一位家長,但我現在還未收到email...

My son is now P6, can sb tell me the situation of F1 allocation last yr?  He is the last few ones in band one as his P5 teacher told me in June.

1  Is he safe in allocating to PC middle sch?
2  Is PCMS that good?  But I noticed that the results of the HKCEE is "so so" and thinking whether he should change to a EMI sch.  
Pls help, thx.

我也來報到,兩個囝囝是培中F4 & F6 學生。

小兒今年在中一,希望能在此平台多多交流.

prisc88,

學長, 多多指教我地呢D F1!
開學已2個多月了, 我仔都好似仲未適應倒, 成日做功課做到11.12, quiz又多

Hazelwood,

小兒也是中一, please check pm!

請問培中中文科是否全用普通話授課呀?

好似係上個學年開始中文科是全用普通話授課,F.1 開學初期會有普通話加強課。另加了 English Literature。

而Maths今個學年 F.1 (即我仔仔) 用英文書。

fatkk
呢兩個星期考試,仔仔適應嗎?

prisc88,

仔仔話考試因唔洗做功課,比平時仲輕鬆...搞笑!
而家剛下學期開始,佢話D功課仲未好crazy
不過D卷派返嚟各科D分數比小學時都低左大1截,仲有中作只僅僅合格...好驚呀!

原帖由 prisc88 於 11-1-21 20:57 發表
fatkk
呢兩個星期考試,仔仔適應嗎?

hello...各位培中家長...

我小朋友今年P6培小, 好運就會入番培中...

想請問....今年中一有邊科英文授課? 記得升中家長會時話會英語通識...開始左未??

"仔仔話考試因唔洗做功課,比平時仲輕鬆" - 我D仔又係咁講,仲話又唔駛返全日,所以仲好。

原帖由 fatkk 於 11-3-1 11:57 發表
prisc88,

仔仔話考試因唔洗做功課,比平時仲輕鬆...搞笑!
而家剛下學期開始,佢話D功課仲未好crazy
不過D卷派返嚟各科D分數比小學時都低左大1截,仲有中作只僅僅合格...好驚呀!

...