用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 日日返學都哭, 點算好呀???
go

日日返學都哭, 點算好呀??? [複製鏈接]

Hi all

我個仔自上個星期三開始, 朝朝去到學校都大哭呀 ???? 有咩方法可以令佢開心上學呀 ?? 好好好頭痛呀!!!!!!!!
   2    0    0    0

講2個所見例子都是我屋苑小朋友, 希望對你有參考價值 :

几年前有位小女孩, 每天上學前哭着不願上校巴, 持續差不多3個月, 我見到都"等"她媽媽心痛。她現在中高班了, 見到她開朗而又有自信的眼神, 感覺很好。她媽媽說現在女兒很喜歡上學。

早在上星期聽到這屆P1, 有某些小朋友上堂睡着了。班主任致電告知家長情况跟進。
另有P1小朋友抄手冊較慢, 情急下哭了, 要等待"愛心老師"Miss Man"幫手才告解決。

每次看或聽見這些小一新生事, 都很"等"媽媽心痛。但既己選了SFA就必須知道在開學的Day 1, 一切必須加緊進行, 不像一些官津校在開學後有10天適應, 即今天才留校午膳, 正式教書。

你盡量幫小朋友預習+温習+查核一切所須帶書本。如他沒錯漏, 自然提升了信心呢。
可幫小朋友準備几包獨立包裝心愛小食, 讓他主動同別人分享或交換, 自然容易打開話題了。
每天帶備一本有趣故事書, 讓他在找不到朋友時, 可以閱讀解悶。
另在學校也有一位輔導人員(很多年前資料, 不知現在是否仍存在), 可經班主任聯絡, 讓他同小朋友談談, 了解問題所在才可迅速幫到你的小朋友。

說多了, 希望小朋友盡快適應新環境。

FnDmum

好多謝你既意見呀, 我都會努力去幫他的!!!! 我個仔由上個星期四開始, 幾日都有社工何如娘佢跟進佢個case呀, 每個小息時都叫佢去左輔導室玩, 不過我真係唔知我個仔諗咩囉, 我係在職媽咪, 我每日都送佢返學先返工, 係送佢返學既時候, 佢會有問有答好開心架, 仲會講學校既野比我知, (雖然佢唔係講好多), 但一到學校附近佢就話唔想返學, 唔想上堂, (因為頭幾日開學佢話比老師鬧過, 話唔l鍾意老師呀) 我放學後問佢開唔開心,佢又話開心架喎, 但問佢識唔識到朋友仔佢話唔識一個都唔識 , 真係唔知佢想點呀!!!

原帖由 FnDmum 於 10-9-13 11:44 發表
講2個所見例子都是我屋苑小朋友, 希望對你有參考價值 :

几年前有位小女孩, 每天上學前哭着不願上校巴, 持續差不多3個月, 我見到都"等"她媽媽心痛。她現在中高班了, 見到她開朗而又有自信的眼神, 感覺很好。她媽媽說 ...

yanjacky,

我諗我估到你仔仔係邊位, 我成日係我仔仔口中聽到你仔仔的名, 有一次, 你仔仔重帶埋我仔仔去輔導室玩(我聽我仔仔講一般小朋友係5能夠入, 要gs有5粒星先可以入去玩), 所以個次我仔仔係裏面玩得好開心(你知啦, 啱啱讀小學, 朋友都5多一個, 又冇playground玩, 所以有得入輔導室(有玩具, 有老師), 所以玩得好開心

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 13:42 發表
FnDmum

好多謝你既意見呀, 我都會努力去幫他的!!!! 我個仔由上個星期四開始, 幾日都有社工何如娘佢跟進佢個case呀, 每個小息時都叫佢去左輔導室玩, 不過我真係唔知我個仔諗咩囉, 我係在職媽咪, 我每日都送佢返學先 ...

does ur son know is friend?

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 09:47 發表
Hi all

我個仔自上個星期三開始, 朝朝去到學校都大哭呀 ???? 有咩方法可以令佢開心上學呀 ?? 好好好頭痛呀!!!!!!!!

I believe your son is from KV, so has he recognised any one from KV?   It may help to meet with a familiar face.

hong hong

我個仔同我講佢同過2個男同學入去玩, 一個姓林, 一個姓梁囉, 你小朋友姓咩呀 ???

smartmatt

我個仔都有話見到幼稚園d同學仔, 不過佢話冇同佢地玩呀, 我叫佢識多d同學仔咁你就開心返學架喇, 佢又話唔想, 等佢慢慢來啦!!! 佢今日姐姐送返學, 不過我有同佢一齊搭mtr,但當我同佢分開既時候,佢又有喊,  但組姐話我走左一陣就stop左喇, 同埋去到學校都冇cry!!!!! 希望佢每日都進步d啦!!!
‹ 上一主題|下一主題