用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 信封-四吋半x九吋半問題?
樓主: giant_japan
go

信封-四吋半x九吋半問題?

原帖由 petunia 於 10-9-14 10:50 發表
呢個size的白信封,係有得賣架。

我自己樓下、過埋隔離兩個屋苑、再去到馬鞍山新港城,總共搵左七間文具店,都係無呢個size。之前有另一間幼稚園媽咪試過,信封size唔正確就已經淘汰左,所以我搏足命去搵,問到新港城都無時,打電 ...

佢點得知係因為呢個原因而被淘汰呢 ?

I used 4x9 envelop last year and could get the application form.  Hope this year will be the same.

醒目開學勳章

FROM ST. CAT'S WEBSITE:

2011年度九月份幼兒班(K1)申請表已經派發完畢,多謝各位家長。

如欲入讀2012-2013年度幼兒班 ( K1 ),請於2011年9月初致電查詢。

真係唔知自己攞唔攞到

原帖由 nicolandavy 於 10-9-14 11:59 發表
i can't believe that the child is out due to the reason of incorrect size of envelope...this is ridiculous...just 1/2 inch difference is not a big deal....

我再度番,我寄既都係4x9"!!你地吾講,我完全無諗過要咁exact size!!!我就咁睇,只係覺得佢要你寄個普通既長信封,而吾係普通果隻短+細信封就已ok!

如果真係因為信封差1/2吋而無form/吾收,我都真係無野好講,因為我真係覺得呢個原因幾荒謬!!!我亦吾會因為咁而認為自己無真誠地以孩子為中心(當然學校咁認為我就控制吾到),因為我已一早上網,集齊資料,一早去郵局寄掛號!!

oh...... i don't know the form can be out sooooooooo soon!!!
i just mailed my letter at late afternoon on 13th la....... guess the letter is still now with postman......

sigh..me too ah...nothing i can do now...so upset!!!!

原帖由 mic115 於 10-9-14 22:56 發表
oh...... i don't know the form can be out sooooooooo soon!!!
i just mailed my letter at late afternoon on 13th la....... guess the letter is still now with postman......

大約就得架啦!我之前都係買唔切信封,都係就地取材,用d舊信封,封面再貼張白紙就寄,都一樣得,放心啦!!

i could buy this envelop in 頌安村. (細間文具店) $5.5 for 20 envelopes.

如果為左買4.5x9.5的信封而遲寄了半天信,結果form派哂,都唔知怨邊個

如果係回郵信封上貼唔夠郵票導致收唔到申請表的話, 咁都死得眼敝D...但如果係因為半寸之差而冇FORM, 我會覺得好唔抵.

大家有冇留意, 佢係要貼$2.2郵票, 而唔係一般本地平郵$1.4...?

但係....按指示工作,不是基本要求嗎?

我會咁覺得...st cat 已經寫得好清楚,要咩款的信封,所有郵寄的問題(唔記得佢用咩字眼),佢地都唔付責任。即係俾晒貼士你要親身放入信箱啦。

我之前所講的「另一間幼稚園」,下個星期都開始接受報名,佢地寫得好清楚,所有文件跟要求不乎,是不接受申請。

咁...人地寫得咁明,我地做家長的都咁任性,對學校來說,會是一名不合作的家長。今天就嫌信封不合理,來天收了你的小朋友,就講對鞋唔合理,再改天又話衫款唔合理、功課唔合理.....咁......學校不就招出一個麻煩怪?

咁......d信封又真係買得到wor....我們用了咁多心機,去買個正確的信封,但收了你這個做錯都唔緊要的小朋友,咁對我地係咪都唔公平?

另一間幼稚園即係邊間呀請問?

原帖由 petunia 於 10-9-15 19:31 發表

我會咁覺得...st cat 已經寫得好清楚,要咩款的信封,所有郵寄的問題(唔記得佢用咩字眼),佢地都唔付責任。即係俾晒貼士你要親身放入信箱啦。

我之前所講的「另一間幼稚園」,下個星期都 ...

我記得當年都有打過電話去問, 佢話差半吋的話, 都無問題的.

嘩!仲講緊d信封都可以講咁耐,勁 !

原帖由 sadsam 於 10-9-15 23:39 發表
嘩!仲講緊d信封都可以講咁耐,勁 !

仲越講越嚴重添........

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-16 10:03 發表

仲越講越嚴重添........

yes!其實可能有時只係家長"諗多左啦"!唉,而家既風氣搞成咁,樣樣野都搞到好"癲"咁,好恐怖!!!

醒目開學勳章

原帖由 petunia 於 2010-9-15 19:31 發表

我之前所講的「另一間幼稚園」,下個星期都 ...

我都好想知係邊間..

新港城中心L3有間書店叫天利行, 入面有得買, $6 for 4.5" x 9.5"; $5 for 4" x 9".  今個星期一仲見到有大量貨.

原帖由 petunia 於 10-9-14 10:50 發表
呢個size的白信封,係有得賣架。

我自己樓下、過埋隔離兩個屋苑、再去到馬鞍山新港城,總共搵左七間文具店,都係無呢個size。之前有另一間幼稚園媽咪試過,信封size唔正確就已經淘汰左,所以我搏足命去搵,問到新港城都無時,打電 ...