用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備開始面試, 好緊張...
go

準備開始面試, 好緊張...

醒目開學勳章

我要做既 ( portfolio ) 已經攪掂啦, 家下就係睇個仔, 有冇人好似我咁, 好緊張, 已經成日叫自己放鬆架啦

原帖由 戀仔狂 於 10-9-12 21:30 發表
我要做既 ( portfolio ) 已經攪掂啦, 家下就係睇個仔, 有冇人好似我咁, 好緊張, 已經成日叫自己放鬆架啦
唔係嚇你,而家仲未係最緊張。

過咗1st In,等電話有無2nd In。聽到呀A又有電話,呀B又有電話,於是成日揸住個電話,驚死有missed call,
直情會精神衰弱。

好勒,到咗最後,收到封通知信,拆唔拆好呢?甩吓係厚定薄先,真係心都跳埋出嚟。

個portfolio 做到我死死下.......
放左工上完堂回家夜一夜先有時間做
一面流住鼻水一面做......
完全轉左行去做designer

原帖由 戀仔狂 於 10-9-12 21:30 發表

I think I would have the same feeling with you soon... really nervous!!

原帖由 Unclejt 於 10-9-12 22:04 發表

過咗1st In,等電話有無2nd In。聽到呀A又有電話,呀B又有電話,於是成日揸住個電話,驚死有missed call,
直情會精神衰弱。

好勒,到咗最後,收到封通知信,拆唔拆好呢?甩吓係厚定薄先,真係心都跳埋出嚟 ...

醒目開學勳章

聽完你地咁講, 即係我黎緊呢年都冇覺好瞓.......

I am just worried if we need to be nervous for the entire year... >< I hope I can have a really happy X"mas this year.

原帖由 戀仔狂 於 10-9-12 22:42 發表
聽完你地咁講, 即係我黎緊呢年都冇覺好瞓.......

2nd interview一般不是寄信通知嗎? 當每天check信箱已成為習慣後, 你會對"打開信箱"這首歌有更深層次的感受。

打開信箱 內裡得一片迷惘. 打開信箱 期待中憂鬱的眼光. 今天我心害怕中只得乾牽掛................

原帖由 Unclejt 於 10-9-12 22:04 發表

直情會精神衰弱。

好勒,到咗最後,收到封通知信,拆唔拆好呢?甩吓係厚定薄先,真係心都跳埋出嚟 ...

I get used to open the mail box everyday. But I believe my mood would be totally different during that period. Oh...

原帖由 k.kung 於 10-9-12 22:54 發表
2nd interview一般不是寄信通知嗎? 當每天check信箱已成為習慣後, 你會對"打開信箱"這首歌有更深層次的感受。

打開信箱 內裡得一片迷惘. 打開信箱 期待中憂鬱的眼光. 今天我心害怕中只得乾牽掛................

...

仲要係咁上BK, 一見到有個POST同小朋友有報名考既, 就必定碌入去睇下, 荒死MISS左D野咁。

同埋公佈當日, 12點都唔訓, 一路上學校個網等消息, 睇下會唔會凌晨公佈。雖然明知自己傻, 但都會做埋呢D傻事。見到2ND IN冇份/唔收, 夜媽媽就係樹流眼淚, 收左就開心到大叫...哈哈!

你女兒是否已報dgjs?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-12 23:00 發表
仲要係咁上BK, 一見到有個POST同小朋友有報名考既, 就必定碌入去睇下, 荒死MISS左D野咁。

同埋公佈當日, 12點都唔訓, 一路上學校個網等消息, 睇下會唔會凌晨公佈。雖然明知自己傻, 但都會做埋呢D傻事。見到2ND IN冇 ...

醒目開學勳章

係, 真係希望大家可以互相支持下, 打埋算盤都叫做戰友吖

原帖由 k.kung 於 10-9-12 23:08 發表
你女兒是否已報dgjs?

有呀, 我寄掛號過去既。共報了6間。

Do you mind sharing which 6?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-12 23:22 發表

....DELETED

check PM

原帖由 silvia_ng 於 10-9-12 23:22 發表

原帖由 k.kung 於 10-9-12 23:39 發表
check PM

REPLIED :)

我都已經開始有點神經質。晚上dream 都係有關小一預備。瞓醒都有點懷yee 是真是假。

原帖由 cpcog 於 10-9-12 22:45 發表
I am just worried if we need to be nervous for the entire year... >< I hope I can have a really happy X"mas this year.

me too..... Hope we can get a happy and nice X'mas gift this year.

戰友們, 有時我覺得都好大壓力.
其實當我知道我小朋友有讀書o既潛質, 我已經有好大壓力, 好怕媽媽行錯左一步, 就晒左佢o既寶貴時間.
其實我都係想佢係一間優質o既學校, 延續佢學習o既道路, 耐何我小朋友唔係講野好叻, 只係讀書叻. 對於依一d 學校面試唔係太有信心. 唉. 所以分外擔心.

原帖由 愚人 於 10-9-13 00:35 發表
戰友們, 有時我覺得都好大壓力.
其實當我知道我小朋友有讀書o既潛質, 我已經有好大壓力, 好怕媽媽行錯左一步, 就晒左佢o既寶貴時間.
其實我都係想佢係一間優質o既學校, 延續佢學習o既道路, 耐何我小朋友唔係講野好 ...

我朋友個女都係, 係KG時已經三年都咁TOP, 但內向, 唔太鐘意同陌生人講野。所以全部直資私校都全軍覆沒。

但幸運地佢入左一間港島東好出名, 但又好辛苦既小學。呢一年黎, 佢做功課唔洗媽媽操心(十幾樣功課架陰公!), 自己自動波做哂。考試測驗唔洗呀媽幫佢溫書, 自己攪掂。

期終考全級5名內...呢D咁鬼生性既真係生多幾個都願呀!