用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公文數進道好慢,請問有冇其他教數学既course有効D呢? ...
go

公文數進道好慢,請問有冇其他教數学既course有効D呢? [複製鏈接]

学公文數進道好慢, 学左好耐(4個月)仲係1X+個位數,小朋友己經六歲, 減數都未教, 学校已經教乘數, 咁落去追唔到, 請問有冇其他教數学既course有効D呢? 唔該
   0    0    0    0

Dear Angel

Thanks a lot!  Could you give me the contact info of 郭sir?  Thanks again

原帖由 Angel_Yau 於 10-9-12 16:01 發表
心算智能會唔會考慮?
聽我個fd講..黃埔有個郭sir好得架喎..
好多人突登坐好遠車過去跟佢學架..
其實我都想俾我個仔上..不過佢話要5歲先上得=.=

真係慢喎個進度。。。

如果學校已經教乘數, 咁KUMON MATHS 仲學來做乜??

我覺得你要同KUMON 的老師傾下, 就算唔超越學年, 都要同學校課程一樣啦.

我個仔唔係學KUMON MATH, 佢係學ENOPI MATHS, 佢5歲, 學左1年, 我都覺得進度太慢.

佢而家學緊2X + 個位, 另外, 減數就1X - 個位.

我自己響屋企就教緊乘數 & 除數概念.

我都要同ENOPI 的老師傾, 如果佢話一定要加減數學上去, 我估有排"DUM" 我就會轉奧數. 因我仔都鍾意計數. 奧數好似唔係咁死板齋計加減的.

dlmcdlcl

咁ENOPI 都係慢喎, 等我仲諗轉讀佢潻, 唉, 都唔知可以報乜, 聽人講奧數好似適合6、7歲播, 你小朋友好似細左D.

回復 6# JarJarBin 的帖子

我阿女5歲,公文數已經學到B100以上既教材,即系3位+3位數 & 2位減2位, 另外佢已經背左1-5既乘數表喇.

其實公文式系要從低起點開始,要小朋友建立自信同埋做功課習慣.我上次俾阿女試EFL,都覺得老土架,5歲人仲要從單字7A學起,所以最後放棄左.

原帖由 Angel_Yau 於 10-9-12 16:01 發表
心算智能會唔會考慮?
聽我個fd講..黃埔有個郭sir好得架喎..
好多人突登坐好遠車過去跟佢學架..
其實我都想俾我個仔上..不過佢話要5歲先上得=.=

心算智能未聽過,
可否pm我有關資料,thanks!

可以考慮clever maths, 是珠心算、印度數學和概念邏輯思維的課程, 計算方面, 有珠心算的基礎, 加上有趣且快速計算的印度數學, 另一方面則學習概念邏輯思維, 有助日後學習奧數, 以打定根基。

學林數又如何呢 ?? 有冇人學梗呢 ????

回復 10# ipadress 的帖子

Could u PM details for me? thanks!

回覆 2# HH-ma 的文章

回復 9# jjclub 的帖子

Pleaes PM me thanks

jjclub, can you pm the info to me, thanks!
‹ 上一主題|下一主題