用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幼稚園讀國際學校但升本地小學既家長,難轉回頭嗎? ...
go

幼稚園讀國際學校但升本地小學既家長,難轉回頭嗎?

小兒在本地幼稚園剛升K2,課程好深我唔鐘意,所以我想轉他到SWCK,希望他讀幼稚園可以輕鬆又開心些又可以學好些英文。不過我地將來未必一定俾小朋友升IS小學。
小朋友幼稚園讀國際學校而小學讀回本地官津/私校/直資小學既家長,覺得難入/難適應嗎?希望過來人可分享一下寶貴意見。Thanks a lot!

我諗讀左is kindergarten 係無咩可能可以接番本地小學, 因為我個仔讀個間,雖然係有國語時間, 其時可以見到中文字, 但係校長都話你唔好預佢一年可學到十個中文字, 學校更唔會要你抄寫, 所以同本地小一的中文程度可以話無得比, 我同老公會自己買書教佢中文宇, 但因為中文字難寫, 佢地都唔係太喜歡, 如果你迫佢, 同佢返本地幼稚園一樣都係好辛苦.

原帖由 OpheliaMama 於 10-9-11 17:44 發表
小兒在本地幼稚園剛升K2,課程好深我唔鐘意,所以我想轉他到SWCK,希望他讀幼稚園可以輕鬆又開心些又可以學好些英文。不過我地將來未必一定俾小朋友升IS小學。
小朋友幼稚園讀國際學校而小學讀回本地官津/私校/直資小學既家長,覺得 ...

其實妳自己已經有答案...
仲有,讀IS係輕鬆d但唔代表家長可以乜都唔使理。想小朋友好讀咩學校一樣要投入好多時間;只係方向唔同而已。

我會自己/找人教他中文,我也同意無論讀本地/IS做家長都要出力。其實阿仔每日都話唔想返學,所以想幫佢轉去一間較有愛心的學校,雖然將來大個讀書點都有壓力,但讀幼稚園係應該要開心。

我相信家長係屋企多點教些中文,問題應該不大。

原帖由 OpheliaMama 於 10-9-13 16:14 發表
我會自己/找人教他中文,我也同意無論讀本地/IS做家長都要出力。其實阿仔每日都話唔想返學,所以想幫佢轉去一間較有愛心的學校,雖然將來大個讀書點都有壓力,但讀幼稚園係應該要開心。 ...

"唔想返學" - 如果分析過現在學校已經冇野可以做,轉校係唯一辦法,轉囉。
但係已經開左學;妳想轉去邊?swck如果仲有位,妳又覺得可以咪試吓囉。好過開左學求其搵間可能仲衰過現在;
見步行步;冇人知將來會點;解決左眼前問題先算 - 大前提係妳願唔願意留一大舊$$$交學費(定留番黎消費)。(如果妳大把$當然唔使考慮呢點)

簽名被屏蔽

路過,借問聲swck係咩啊?

Small World Christian Kindergarten

原帖由 nama 於 10-9-14 14:37 發表
路過,借問聲swck係咩啊?

醒目開學勳章

原帖由 reneeleung 於 10-9-14 11:18 發表
你介唔介意講下小朋友讀邊間或讀邊類幼稚園呀?
我小朋友讀緊swck, 個人好滿意。
但你小朋友讀緊本地幼稚園, 咁你都要諗下番is kinder。以”香港式教育”角度看,無手冊,無功課。除了一張每日scheme of work之外,你就一無所知。 你自已都要適應先得喎。

而swck係有k3,你小朋友有需要,你可以讀到k3先考小學或到k3時轉本地幼稚園,學下中文,學下規則咁囉

點解會咁講嘅?

喺swck無規則要學架?

喺swck無規則要學架?  of course no!

SWCK is a very good kindergarten and the children are trained to behave properly.

I guess 規則 might mean writing handbook / dictation /doing homework as most local K3 will train the kids for the coming P1 school life.  Such training is not common in real IS kinder.

原帖由 RAA 於 10-9-14 17:23 發表

點解會咁講嘅?

喺swck無規則要學架?

想問下, SWCK 既小朋友大多數入到咩 IS PRIMARY?  我意思係 ESF PRIMARY 既COMPETITION 都好 KEEN, 佢自己既KINDER 學生都收唔晒, 咁 SWCK 既 K3 STUDENTS 升PRIMARY 時會唔會好頭痕呢?  THANKS~

醒目開學勳章

原帖由 Cherishvalue 於 10-9-15 10:11 發表
喺swck無規則要學架?  of course no!

SWCK is a very good kindergarten and the children are trained to behave properly.

I guess 規則 might mean writing handbook / dictation /doing homework as most loc ...

Of course I know what she means .

其實真係好睇小朋友學野程度同性格,我兩個仔女都係讀國際幼稚園,係學校都係全英+少少普通話(即唱下歌果d),我地係家一向都係講中文,我亦有自己比d中文字佢寫教下佢,我大女到小學讀中文小學都應付到,咁當然中文科係會較差.但都應付到. 而細仔本身細細個都偏英文多d,唔多like中文,點教都唔記得,到k2尾先講多d中文,但唔識認字,課外活動都多是中文,諗住同佢讀英文小學半中英咁,點知就出事喇!佢除左學術方面好多時唔明老師想佢點,講規則有係死得,仲有社交方面都難攪.我現在先頭爆要急急搵學校轉.

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

我都識好多小朋友由is轉去傳統幼稚園, 頭2年真係較辛苦, 但小朋友適應能力好強, 只要家長肯跟緊d, 加強中文培訓, 一樣無問題.

原帖由 OpheliaMama 於 10-9-11 17:44 發表
小朋友幼稚園讀國際學校而小學讀回本地官津/私校/直資小學既家長,覺得 ...