教育王國

標題: 2010/2011 FS1-I [打印本頁]

作者: anjogmail    時間: 10-9-11 15:34     標題: 2010/2011 FS1-I

請問有誰記得由家長會印製的家課冊何時/如何訂購嗎?
作者: kukukoo    時間: 10-9-11 18:19

The deadline is last Wednesday 8 Sep.

原帖由 anjogmail 於 10-9-11 15:34 發表
請問有誰記得由家長會印製的家課冊何時/如何訂購嗎?

作者: anjogmail    時間: 10-9-11 21:17

喔...想起來了, 那20元就是訂家課冊的, 謝謝!

原帖由 kukukoo 於 11-9-2010 18:19 發表
The deadline is last Wednesday 8 Sep.

作者: anjogmail    時間: 10-9-13 14:25

在此整理一下 ^_^

<FS1-I>
第二組: yanlongma
第三組: anjogmail 盈媽
第四組: littlefaith, KMY, sando
作者: anjogmail    時間: 10-9-16 09:16

大家知道為甚麼會不停更新上課時間表的?
作者: KMY    時間: 10-9-16 09:27

真的唔知道, 可唔可以問下學校gar呢 ?

仲有做完的功課不可以就甘放返入果科folder, 要跟返老師, 有果個老師的堂先可以帶, 好似數學甘, 做完都要放係屋企, 但又驚到時唔記得帶, 真煩噢!!

原帖由 anjogmail 於 10-9-16 09:16 發表
大家知道為甚麼會不停更新上課時間表的?

作者: anjogmail    時間: 10-9-16 09:38

我將阿女啲功課跟番有關科目嘅folder帶返學校, 冇分老師呀! 但我都唔係好搞得清, 有啲收咗有啲兩個星期都仲響度...有啲老師會叉咗交回日期咁就放響屋企...總之, 跟阿女啲嘢, 仲辛苦過返工跟老闆啲嘢!

不過有樣嘢抵讚嘅係班主任吳老師好交帶, 有時響Daily Log寫低啲嘢反影, 佢真係即日跟進, 而且處理得好中肯, 欣賞!

原帖由 KMY 於 16-9-2010 09:27 發表

仲有做完的功課不可以就甘放返入果科folder, 要跟返老師, 有果個老師的堂先可以帶, 好似數學甘, 做完都要放係屋企, 但又驚到時唔記得帶, 真煩噢!!

...

作者: yanlongma    時間: 10-9-16 09:51

我都覺得好亂呀!

原帖由 KMY 於 10-9-16 09:27 發表

...

作者: anjogmail    時間: 10-9-17 09:16

尋日發現阿女帶一張英文worksheet返嚟, 上面交回日期係叉咗, 但老師又剔咗"late"果格...咁, 即係點呀? 唔駛交但又遲交... >.<
作者: KMY    時間: 10-9-17 09:51

係咪個張聽發音寫字母張worksheet呀? 我都唔係好明後面個版係咪做完但不用交呢?因亞女話唔駛帶返學

原帖由 anjogmail 於 10-9-17 09:16 發表
尋日發現阿女帶一張英文worksheet返嚟, 上面交回日期係叉咗, 但老師又剔咗"late"果格...咁, 即係點呀? 唔駛交但又遲交... >.

作者: anjogmail    時間: 10-9-17 09:59

係呀! 就係呢張...下星期二晚真係要記得同老師傾傾呢啲似是而非嘅問題先得

原帖由 KMY 於 17-9-2010 09:51 發表
係咪個張聽發音寫字母張worksheet呀? 我都唔係好明後面個版係咪做完但不用交呢?因亞女話唔駛帶返學

作者: Gladys777    時間: 10-9-20 15:06     標題: Hello

My son is FS1 I.  Happy to be Logos's parent.  See u tomorrow parent talk. :
作者: KMY    時間: 10-9-22 09:49

Hi, 你地昨晚有無去partent talk呀? 媒體老師真係幾風趣, 難怪小朋友那麼喜歡上媒體科

原帖由 Gladys777 於 10-9-20 15:06 發表
My son is FS1 I.  Happy to be Logos's parent.  See u tomorrow parent talk. ::" />

作者: anjogmail    時間: 10-9-22 09:57

我有去呀! 個個老師都好友善, 亦好生動/風趣, 今早同囡女講起啲老師佢不知幾興奮... 邊個邊個好得意, 邊個邊個好靚女... 佢終於感覺到媽咪真係知道佢學校嘅嘢啦!

另外, 好欣賞校長支持老師嘅一番說話; 校長都唔撐老師的話, 佢哋真係好難做好教學 (當然, 亦好欣賞校長自己都走上嚟呢度索料 ^^b)

原帖由 KMY 於 22-9-2010 09:49 發表
Hi, 你地昨晚有無去partent talk呀? 媒體老師真係幾風趣, 難怪小朋友那麼喜歡上媒體科

作者: littlefaith    時間: 10-9-22 12:44

原帖由 anjogmail 於 10-9-22 09:57 發表
我有去呀! 個個老師都好友善, 亦好生動/風趣, 今早同囡女講起啲老師佢不知幾興奮... 邊個邊個好得意, 邊個邊個好靚女... 佢終於感覺到媽咪真係知道佢學校嘅嘢啦!

另外, 好欣賞校長支持老師嘅一番說話; 校長都唔撐老 ...

我同太太噚晚都有去,個個老師都好專業,丘校長就更風趣,當聽到校長話「weekly daily log」同埋「家長賣書」,我同太太都忍唔住笑出嚟,原來校長咁update有睇網上留言。
作者: anjogmail    時間: 10-9-22 12:53

話時話, 仲可唔可以補訂番套big books呢呵... ^^

原帖由 littlefaith 於 22-9-2010 12:44 發表

我同太太噚晚都有去,個個老師都好專業,丘校長就更風趣,當聽到校長話「weekly daily log」同埋「家長賣書」,我同太太都忍唔住笑出嚟,原來校長咁update有睇網上留言。 ...

作者: Jamson    時間: 10-9-22 13:06

哈哈, 我都有同感, 大家以後要小心d講嘢至得嘞!

原帖由 littlefaith 於 10-9-22 12:44 發表

我同太太噚晚都有去,個個老師都好專業,丘校長就更風趣,當聽到校長話「weekly daily log」同埋「家長賣書」,我同太太都忍唔住笑出嚟,原來校長咁update有睇網上留言。 ...

作者: Jamson    時間: 10-9-22 13:14

坦白講, 唔好講$, 套書真係好正, 我都只係買二手, 佢印刷精美, 內容全面, 有故事(好有趣的情節), 有生活的, 有phonics, 而且是集各作家之大成, 我自己都愛不釋手, 唔會轉賣, 呢樣嘢校長無誇大 (可能我也是愛買書但不賣之人, 有少少 hard sell, 請見諒)

原帖由 anjogmail 於 10-9-22 12:53 發表
話時話, 仲可唔可以補訂番套big books呢呵... ^^

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-22 13:20

其實我由囡囡幼稚園開始啲書已經全部保存好, 等囡囡可以經常攞黎閱讀.

原帖由 Jamson 於 10-9-22 13:14 發表
坦白講, 唔好講$, 套書真係好正, 我都只係買二手, 佢印刷精美, 內容全面, 有故事(好有趣的情節), 有生活的, 有phonics, 而且是集各作家之大成, 我自己都愛不釋手, 唔會轉賣, 呢樣嘢校長無誇大 (可能我也是愛買書但不 ...

作者: Jamson    時間: 10-9-22 13:43

我也是, 一套一套keep好, 佢d玩具舊了,我也會拿去回收, 但書就好唔捨得, 現已疊了1.5米高的幼兒書放了在儲物室(因客廳書架已沒位了), 唔捨得拿去回收, 有時想起一些好笑的故事情節, 我哋會拿出來再笑過.  

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-22 13:20 發表
其實我由囡囡幼稚園開始啲書已經全部保存好, 等囡囡可以經常攞黎閱讀.

作者: anjogmail    時間: 10-9-22 13:59

當時冇訂, 係諗住話參考性質...我哋自己個年代咁樣寫屋企實唔買嘛 >.<

家陣想買仲有冇得買呢... ???

原帖由 Jamson 於 22-9-2010 13:14 發表
坦白講, 唔好講$, 套書真係好正, 我都只係買二手, 佢印刷精美, 內容全面, 有故事(好有趣的情節), 有生活的, 有phonics, 而且是集各作家之大成, 我自己都愛不釋手, 唔會轉賣, 呢樣嘢校長無誇大 (可能我也是愛買書但不 ...

作者: Jamson    時間: 10-9-22 14:11

不過, 據以前d家長講, 小朋友上課真係好少用呢套書, 只係我想做課外書看也可, 但成千元課外書, 一本本二百二百買就唔算貴, 一次過比成千買, 好肉赤.  我去書展可掃一大疊書呢!

原帖由 anjogmail 於 10-9-22 13:59 發表
當時冇訂, 係諗住話參考性質...我哋自己個年代咁樣寫屋企實唔買嘛 >.<

家陣想買仲有冇得買呢... ???

作者: anjogmail    時間: 10-9-22 14:41

可能我平時都鐘意買書, 所以值的話都想買番套, 而且尋晚睇埋實物, 感覺又唔同啲, 之前只以為係好似套 story books 咁嘅書仔咋.

雖然話香港好容易買到書, 但其實真係要買到高質素適合小朋友之餘, 仲要佢哋自己都肯鐘意同拎起嚟睇嘅, 一啲都唔易搵o架~

原帖由 Jamson 於 22-9-2010 14:11 發表
不過, 據以前d家長講, 小朋友上課真係好少用呢套書, 只係我想做課外書看也可, 但成千元課外書, 一本本二百二百買就唔算貴, 一次過比成千買, 好肉赤.  我去書展可掃一大疊書呢!

...

作者: Jamson    時間: 10-9-22 15:03

我認為香港買書好難, 因為香港書局比一兩家大集團壟斷, 佢哋唔會入果d英文故事書仔, 台灣翻譯繪本呢d貨, 就算請佢哋代訂比多d delivery charge都未必 show 你, 分分鐘要去amazon買, 小型書店(但好多小朋友書)如誠邦下下比人迫遷, 所以我只好年年書展去迫吓入貨,

我好期望台灣誠品進駐香港.

原帖由 anjogmail 於 10-9-22 14:41 發表
可能我平時都鐘意買書, 所以值的話都想買番套, 而且尋晚睇埋實物, 感覺又唔同啲, 之前只以為係好似套 story books 咁嘅書仔咋.

雖然話香港好容易買到書, 但其實真係要買到高質素適合小朋友之餘, 仲要佢哋自己都肯鐘 ...

作者: monkeydog    時間: 10-9-22 15:03

We are all one family as the Principal said....All of us need to be honest!!

Good ideas can improve the quality further...no harm

原帖由 Jamson 於 10-9-22 13:06 發表
哈哈, 我都有同感, 大家以後要小心d講嘢至得嘞!

作者: Jamson    時間: 10-9-22 15:55

hehe! I would be honest even in front of my da and mum.......   

原帖由 monkeydog 於 10-9-22 15:03 發表
We are all one family as the Principal said....All of us need to be honest!!

Good ideas can improve the quality further...no harm

作者: qq_dad    時間: 10-9-22 16:18

各位新家長好,歡迎成為真道書院成員,剛剛看到話題是閱讀,希望不要介意我在這裡加一把嘴。

培養閱讀習慣非常重要,對於學校的Big Book,去年qq也沒有教完所有,不過,我跟qq討論過,她也贊同內容很好,並知道書價很貴,我就要求她當平常圖書一樣
,要安排時間看啦,這樣,她也同步會學懂珍惜。

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-23 12:22

我都係客廰書架已沒位, 而家諗緊啲舊書用盒收好定擺上走廊櫃頂.

原帖由 Jamson 於 10-9-22 13:43 發表
我也是, 一套一套keep好, 佢d玩具舊了,我也會拿去回收, 但書就好唔捨得, 現已疊了1.5米高的幼兒書放了在儲物室(因客廳書架已沒位了), 唔捨得拿去回收, 有時想起一些好笑的故事情節, 我哋會拿出來再笑過.    ...

作者: anjogmail    時間: 10-9-23 17:12

話說回來, 大家有Phonics Story Book嗎? 星期二晚老師拿著的那一本"簿"可從沒見過 一.一"

另外, 數學科兩位老師已批改的工作紙每天還需帶回嗎?

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-23 18:39

我都係, 問囡囡佢都話冇; 已批改的工作紙應該唔需要帶

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 17:12 發表
話說回來, 大家有Phonics Story Book嗎? 星期二晚老師拿著的那一本"簿"可從沒見過 一.一"

作者: anjogmail    時間: 10-9-23 18:45

Thank you, 琪琪媽 ^^

原帖由 阿笨與阿占 於 23-9-2010 18:39 發表
我都係, 問囡囡佢都話冇; 已批改的工作紙應該唔需要帶

作者: KMY    時間: 10-9-29 14:25

想問下昨天派的phonice story (1 ) 係咪可以油顏色 ?
而 (9) 就唔可以油呀 ?

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 18:45 發表
Thank you, 琪琪媽 ^^

作者: anjogmail    時間: 10-9-29 14:53

阿女話老師畀佢哋油顏色, 但冇講明只可以油(1)唔可以油(9)喎.

原帖由 KMY 於 29-9-2010 14:25 發表
想問下昨天派的phonice story (1 ) 係咪可以油顏色 ?
而 (9) 就唔可以油呀 ?

作者: kukukoo    時間: 10-9-29 15:06

I have seen Phonic Story Book start from school year ?  Any class receive this and which teacher distribute this ?

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 17:12 發表

作者: anjogmail    時間: 10-9-29 15:12

It's my 1st time seeing that Phonics Story Book last night. Though it's a copy version, it sounds good and helpful to the kids.

原帖由 kukukoo 於 29-9-2010 15:06 發表
I have seen Phonic Story Book start from school year ?  Any class receive this and which teacher distribute this ?

作者: KMY    時間: 10-9-30 09:13

你地昨晚有無做每日一篇呀? 昨晚10點幾上網時已經有一位同學仔做左啦, 亞女係第2個, 佢好開心有自己個名, 我話要做完功課先可以上網做, 希望可以鼓勵佢功課做怏d啦!
作者: anjogmail    時間: 10-9-30 09:59

嘿? 開始咗啦! 尋晚返到去太夜都冇開電腦 >.<

好彩聽日係假期, 慢慢再研究下先. 不過話時話, 自從每日做 Daily Log 後, 阿女學多咗分享, 好開心 ^_^

原帖由 KMY 於 30-9-2010 09:13 發表
你地昨晚有無做每日一篇呀? 昨晚10點幾上網時已經有一位同學仔做左啦, 亞女係第2個, 佢好開心有自己個名, 我話要做完功課先可以上網做, 希望可以鼓勵佢功課做怏d啦! ...

作者: KMY    時間: 10-9-30 10:12

這2日係 practice, 10月2日先正式開始
Daily log 經過努力後, 而家可以寫到4x 個字, 好似校長甘講, 而家努力, 遲d就可以放手啦 !!! 努力, 努力

原帖由 anjogmail 於 10-9-30 09:59 發表
嘿? 開始咗啦! 尋晚返到去太夜都冇開電腦 >.<

好彩聽日係假期, 慢慢再研究下先. 不過話時話, 自從每日做 Daily Log 後, 阿女學多咗分享, 好開心 ^_^

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-30 13:12

KMY,

唔係10月先開始咩, 咁快有得做? 係咪有通告架, 我地冇見到!!

原帖由 KMY 於 10-9-30 09:13 發表
你地昨晚有無做每日一篇呀? 昨晚10點幾上網時已經有一位同學仔做左啦, 亞女係第2個, 佢好開心有自己個名, 我話要做完功課先可以上網做, 希望可以鼓勵佢功課做怏d啦! ...

作者: anjogmail    時間: 10-9-30 13:26

尋晚Daily Log上有張貼紙, 寫住個網址, 學校編號, 登入帳號同密碼; 仲叫我哋要好好保管該等資料...但今日又要交番張 Daily Log 返學 一.一"

原帖由 阿笨與阿占 於 30-9-2010 13:12 發表
KMY,

唔係10月先開始咩, 咁快有得做? 係咪有通告架, 我地冇見到!!

作者: kukukoo    時間: 10-9-30 14:10

Is the words "Phonics Story Book" printed in the cover of the book ?

原帖由 anjogmail 於 10-9-29 15:12 發表
It's my 1st time seeing that Phonics Story Book last night. Though it's a copy version, it sounds good and helpful to the kids.

作者: KMY    時間: 10-9-30 14:15

anjogmail
所以我copy左daily log 先交番學校, 我都驚抄錯log in & password

琪琪媽
依家係玩下先, 到2/10會將之前的記錄取消, 再開始過計分, 上網會有講

原帖由 anjogmail 於 10-9-30 13:26 發表
尋晚Daily Log上有張貼紙, 寫住個網址, 學校編號, 登入帳號同密碼; 仲叫我哋要好好保管該等資料...但今日又要交番張 Daily Log 返學 一.一"

作者: anjogmail    時間: 10-10-1 09:17

Yes, the title is "Phonics Story Book Term 1" and printed on a yellow cover ^_^

原帖由 kukukoo 於 30-9-2010 14:10 發表
Is the words "Phonics Story Book" printed in the cover of the book ?

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-10-1 10:37

盈媽,
找到啦, 我地貼係家課冊既通訊欄

原帖由 anjogmail 於 10-9-30 13:26 發表

作者: anjogmail    時間: 10-10-1 13:35

咁樣好過貼響 Daily Log ^^

原帖由 阿笨與阿占 於 1-10-2010 10:37 發表
盈媽,

作者: Jamson    時間: 10-10-2 12:16

我哋都係, 好似要家長簽名添架!

原帖由 阿笨與阿占 於 10-10-1 10:37 發表
盈媽,

作者: anjogmail    時間: 10-10-6 21:29     標題: 急問...

明天高年班運動會, 囡女說只用帶<帶回校>和<帶回家> folders, 是真的嗎?
作者: KMY    時間: 10-10-6 22:23

yes.帶回家,帶回校folder (包括 daily log, homework log & 探熱紙)& 數學功課和穿鬆身褲 & 筆袋

原帖由 anjogmail 於 10-10-6 21:29 發表
明天高年班運動會, 囡女說只用帶和 folders, 是真的嗎?

作者: anjogmail    時間: 10-10-6 22:36

Million thanks ^^

原帖由 KMY 於 6-10-2010 22:23 發表
yes.帶回家,帶回校folder (包括 daily log, homework log & 探熱紙)& 數學功課和穿鬆身褲 & 筆袋

作者: KMY    時間: 10-10-6 22:48

唔駛唔該, 全部亞女講, 唔知啱唔啱, 講個信字咋

原帖由 anjogmail 於 10-10-6 22:36 發表
Million thanks ^^

作者: anjogmail    時間: 10-10-19 09:14

睇校曆話十二月有評估, 應該即係考試? 咁中間仲有冇測驗果類嘢?

阿女返學近兩個月終於適應了很多, 下一部要學習適應的就是測驗考試這些東西了 ^^
作者: KMY    時間: 10-10-21 09:21

想問下如果返左學先掛8號風球, 係咪要家長接放學? 仲有無校車放學gar?
作者: kukukoo    時間: 10-10-21 11:06

As there are 5 terms for the year, any test between term break ?

原帖由 anjogmail 於 10-10-19 09:14 發表
睇校曆話十二月有評估, 應該即係考試? 咁中間仲有冇測驗果類嘢?

阿女返學近兩個月終於適應了很多, 下一部要學習適應的就是測驗考試這些東西了 ^^

作者: anjogmail    時間: 10-10-21 11:06

之前問過校車阿姨, 佢話都會有服務...但睇怕都係要見步行步, 等電話 一.一"

原帖由 KMY 於 21-10-2010 09:21 發表
想問下如果返左學先掛8號風球, 係咪要家長接放學? 仲有無校車放學gar?

作者: anjogmail    時間: 10-10-21 11:09

尋日留響學校睇阿女做早操, 好開心! 全校小學部學生一齊做, 勁!

亦好欣賞阿女個班主任, 全場得佢一個老師跟足一齊做, 果然係好榜樣, 唔怪之得雖然惡但阿女都咁鐘意佢囉 ^^
作者: kukukoo    時間: 10-10-21 12:37

Who is your class teacher ?

原帖由 anjogmail 於 10-10-21 11:09 發表
尋日留響學校睇阿女做早操, 好開心! 全校小學部學生一齊做, 勁!

亦好欣賞阿女個班主任, 全場得佢一個老師跟足一齊做, 果然係好榜樣, 唔怪之得雖然惡但阿女都咁鐘意佢囉 ^^ ...

作者: anjogmail    時間: 10-10-21 13:19

Mr NG Hok Nin :)

原帖由 kukukoo 於 21-10-2010 12:37 發表
Who is your class teacher ?

作者: kukukoo    時間: 10-10-21 13:58

He is Maths teacher.

原帖由 anjogmail 於 10-10-21 13:19 發表
Mr NG Hok Nin :)

作者: yanlongma    時間: 10-10-21 15:30

呀女都好鐘意佢,因為佢唱歌好好聽喎!
原帖由 anjogmail 於 10-10-21 11:09 發表

亦好欣賞阿女個班主任, 全場得佢一個老師跟足一齊做, 果然係好榜樣, 唔怪之得雖然惡但阿女都咁鐘意佢囉 ^^ ...

作者: littlefaith    時間: 10-10-21 15:56

除咗吳老師(雖然佢好嚴)之外,啲小朋友都好鍾意媒體科何老師,因為佢除咗教好多有趣嘅媒體知識外,仲成日講笑話氹佢哋開心。
作者: yanlongma    時間: 10-10-22 10:34

Yeah!呀囡話佢係最"好玩"的老師!

原帖由 littlefaith 於 10-10-21 15:56 發表

除咗吳老師(雖然佢好嚴)之外,啲小朋友都好鍾意媒體科何老師,因為佢除咗教好多有趣嘅媒體知識外,仲成日講笑話氹佢哋開心。

作者: TansonMa    時間: 10-10-22 11:02

哈哈!吳老師是一位相對年輕有活力的男老師。另外大少在Daily log問班主任知不知誰是『大笑話』老師?班主任回應是何老師。可見老師們都知何老師專放笑彈。講開何老師,記得下星期媒體課帶相機返学啊!
作者: anjogmail    時間: 10-10-22 11:39

What? 帶相機? 阿女完全冇提過呢件事嘅! 好彩你響度提起啫...傻瓜機得啦呵?

原帖由 TansonMa 於 22-10-2010 11:02 發表
哈哈!吳老師是一位相對年輕有活力的男老師。另外大少在Daily log問班主任知不知誰是『大笑話』老師?班主任回應是何老師。可見老師們都知何老師專放笑彈。講開何老師,記得下星期媒體課帶相機返学啊! ...

作者: KMY    時間: 10-10-22 11:40

仲要記得义電, 帶card, 同delete memory

原帖由 TansonMa 於 10-10-22 11:02 發表
哈哈!吳老師是一位相對年輕有活力的男老師。另外大少在Daily log問班主任知不知誰是『大笑話』老師?班主任回應是何老師。可見老師們都知何老師專放笑彈。講開何老師,記得下星期媒體課帶相機返学啊! ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-10-22 13:28

我地R班除左媒體科, 綜藝科都要帶相機

原帖由 KMY 於 10-10-22 11:40 發表

作者: yanlongma    時間: 10-10-22 14:24

證明你parents' night有聽書!
原帖由 KMY 於 10-10-22 11:40 發表

作者: kukukoo    時間: 10-10-22 17:15

I haven't hear 媒體科 and 綜藝科 要帶相機 in 1V ! Is this due to different teaching progress ?

原帖由 阿笨與阿占 於 10-10-22 13:28 發表
我地R班除左媒體科, 綜藝科都要帶相機

作者: TansonMa    時間: 10-10-22 18:42

Dont worry. 我都睇功課冊先知啫。如果無寫可能課程未到吧!正如綜藝科我班就不用帶相機了。

原帖由 kukukoo 於 10-10-22 17:15 發表
I haven't hear 媒體科 and 綜藝科 要帶相機 in 1V ! Is this due to different teaching progress ?

作者: KMY    時間: 10-10-27 22:04

想問下如果想睇小朋友早會, 要唔要BOOKING OR 申請, 還是就甘入去就得?
作者: anjogmail    時間: 10-10-28 09:32

唔駛報名, 就咁跟住阿仔阿女入去操場就得; 打鐘前我會企響阿女果條隊前邊 (因為佢排得好前 一.一"), 一打鐘, 所有家長就要企去近有蓋操場果邊, 免得影響小朋友.

尋日又去睇阿女早會做早操, 發現高年班 (應該 DS-3) 響有蓋操場入面排隊時好嘈, 但一聽到錄音廣播做體操, 所有人唔需要任何督促提示即刻靜晒齊齊做運動, 好正! 呢種紀律真係唔係靠惡靠管就得, 又要送一個"讚"畀學校!

原帖由 KMY 於 27-10-2010 22:04 發表

想問下如果想睇小朋友早會, 要唔要BOOKING OR 申請, 還是就甘入去就得?

作者: yanlongma    時間: 10-10-28 10:40

想問下學校係咪有長袖polo衫(有校徽)賣?想買,有咩程序/表格?
因為阿女話見到有小朋友著。(唔知佢有無眼花)
出面比較難買到長袖的爭色polo,仲要係小童size!
作者: yanlongma    時間: 10-10-28 10:43

都未有機會去睇早會添!
有機會,都想去睇下!
原帖由 anjogmail 於 10-10-28 09:32 發表
唔駛報名, 就咁跟住阿仔阿女入去操場就得; 打鐘前我會企響阿女果條隊前邊 (因為佢排得好前 一.一"), 一打鐘, 所有家長就要企去近有蓋操場果邊, 免得影響小朋友.

尋日又去睇阿女早會做早操, 發現高年班 (應該 DS-3)  ...

作者: littlefaith    時間: 10-10-28 10:45

原帖由 anjogmail 於 10-10-28 09:32 發表

尋日又去睇阿女早會做早操, 發現高年班 (應該 DS-3)  ...

我太太一直有做家長義工,其中一日係去DS2午飯時間幫手,佢話嗰班嘅班主任,年紀輕輕,但駕馭學生秩序非常老練,完全不需要惡,已有一股氣勢令學生在課室安靜。

這跟外間人士一直詬病真道老師太年輕、不能管理好學生秩序,大相逕庭。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5