用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Hand Writing會否於十年内於校園消失?
go

Hand Writing會否於十年内於校園消失? [複製鏈接]

想聽下現教師或其他人意見。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

I dont' think so.

Hand writing is the basic writing skill which shall be taught in children.

原帖由 tsobaba 於 10-9-10 23:51 發表

人類可否十年內上火星?

i dont think so too.  just like there is calculator but student still need to learn calculation methods.

very sad to see that hand writing not to be taughted. its not healthy to rely on machine/ technology too much.

原帖由 tsobaba 於 10-9-10 23:51 發表

我是現職教師, 相信十年內不會.
原因: 以往教學生, n班做塗鴉,
k1做線條練習. k2才正式在簿上寫字.
但近3,4年, 升上小學的家長反映比校長知,
話上小學追不到, 9月已要默書, 仲要背默.
有d家長又話要學深d的知識.
所以見有d學校k1下學校要寫字, 如:大/人/天等
數字1-10, 英文大階...
但有d小朋友手腕/協調都未發展好, 但已要寫字.

已有無人太空船上過火星,我相信解決載人太空船上火星嘅科技已經存在,只是誘因是否足夠令NASA去浪費咁多資源同承受咁多風險(包括美國統治者嘅政治風險)決定人類十年內要上到火星,如果你真係有心問唔應該在這裏問,衣到係 談幼稚園 ,否則我感覺上你好無禮,如果你真係想同我討論下"人類可否十年內上火星",可以pm我,我會盡量以我有限嘅知識同你討論下。

原帖由 anteater 於 10-9-11 16:26 發表
人類可否十年內上火星?

回覆 2# crystal媽咪 的文章

多謝各位意見,其實我之前同一個小學教育工作者食飯討論過,話現在教書全部傾向用灑PowerPoint同D好Interactive嘅Software,D學生上課又可以對住部Computer,做功課又係上綱做,跟本雙方都唔洗用筆。上綱見到D家長在BK問買唔買iPen好,我揸住部iPad都唔知iPen重有甚麼存在價值。我意思唔係話KG唔會教,係話之後唔會再需要用。
‹ 上一主題|下一主題