用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS真係好煩!
樓主: thomasha
go

DBS真係好煩!

無錯 ! 我決定唔入form,份form 水蛇咁長,
加上最近比d亞太攪到好貴族咁款, 唔想個女第同人比較,自悲, 無咁大個頭唔好帶咁大頂帽, 免強無幸福~

亞女?? 你誤會左喇, 講緊既係男拔, 唔係女拔呀!!

原帖由 ICbaby 於 10-9-2010 10:46 PM 發表
無錯 ! 我決定唔入form,份form 水蛇咁長,
加上最近比d亞太攪到好貴族咁款, 唔想個女第同人比較,自悲, 無咁大個頭唔好帶咁大頂帽, 免強無幸福~

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-10 22:54 發表
亞女?? 你誤會左喇, 講緊既係男拔, 唔係女拔呀!!
SORRY, 我打完先知我睇錯左DGJS

原帖由 BookloverJ 於 10-9-10 22:42 發表

咁小事就話要去教育局投訴, 救命呀, 呢個係咩社會呢架, 真係病態!
同意,学校如果收到这些学生家长就真不幸!

正如我早前講,我無介意佢要限住十頁紙,我覺得呢個篇幅已經逐漸成為名校的標準,我亦理解老師和校長實在冇時間睇好厚o既portfolio. 我最不滿o既地方,係佢地o係公開o既資料裡面唔講清楚,搞到d家長要左問右問 - 簡介會講一d,打電話去又講d。

我只希望校方想我地體諒佢地唔想睇厚厚o既portfolio之餘,佢地都可以體諒o下家長o既苦況,避免因為要求唔清晰令家長轉。
原帖由 fongyuen 於 10-9-10 21:28 發表

雖然DBS並非我心目中的target(識人响裡面教,知道並不是那麼神),但都想說句公道話。我本身是教書的,學校每年都有不少外來生申請入讀,老實說,有很多家長都會給我們厚得很的portfolio,如果本本都要細心睇,都咪話小事,工作量比你 ...

以清楚為主,擺到幾多就擺幾多...

如果真係多一兩頁無所謂,我就唔係好明點解校長o係簡介會o個陣好確實咁話,多過十張會扣分,唔通只係靠嚇?
原帖由 SmallTungmama 於 10-9-10 21:34 發表
你不用那麼緊張十頁, 十一頁, 定十二頁, 相信學校只是唔想收到太厚的附加資料, 你的表現直接影響囝囝的表現架, 放鬆D拉, 盡量付合學校的要求便是, 囝囝在面試的表現一定比profile重要得多, 小學部還新(只是成立了幾 ...

樓主都係想講, 希望DBS統一D, 一次過講哂D要求出黎。唔希望每打一次電話去問, 又多一樣新野JE。

正如小朋友玩遊戲, 都講好RULES先玩啦, 唔係玩玩下加架麻!

如果有人MISS左某D POINTS, 而校長亦真係因此而扣分的話, 咁就對某D人唔公平了。再者, 申請人都唔會日日KEEP住打去問"今日有冇新野出呀?"

BTW...十頁計埋成績表真係好難攪喎...小女間學校持續評估, 一年就已經有10張評估成績了....真係有排縮呀!

說得好! 所以我話,呢個簡直係對家長o既面試前大測試。

發左咁多牢騷,係時候分享一下解決方法:

1. 佢話要"過去兩年的成績表",可以考慮兩年都俾,不過淨係俾最後一個學期。

2. 父母的身分證佔位不多,可以考慮放在上方,下方空位可以好好利用。

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 00:36 發表
樓主都係想講, 希望DBS統一D, 一次過講哂D要求出黎。唔希望每打一次電話去問, 又多一樣新野JE。

正如小朋友玩遊戲, 都講好RULES先玩啦, 唔係玩玩下加架麻!

如果有人MISS左某D POINTS, 而校長亦真係因此而扣分的話 ...

醒目開學勳章

請問十頁係單面定雙面?
如雙面可以接受喎!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 00:36 發表

如果有人MISS左某D POINTS, 而校長亦真係因此而扣分的話 ...

多謝樓主提醒, 我會張出世紙放底, 父母id 放上出世紙右上印, 咁就可以1版完成2個身份証明.

十頁紙,即係十張紙單面或五張紙雙面 (係簡介會講o既)

你唔接受都唔得啦,規矩係人地定。
原帖由 fundfund 於 10-9-11 01:05 發表
請問十頁係單面定雙面?
如雙面可以接受喎!!

父母id 放上出世紙右上印?出世紙好似無位可以插父母id入去,而且講到明唔准縮印。可否提供秘訣?
原帖由 愚人 於 10-9-11 01:06 發表
多謝樓主提醒, 我會張出世紙放底, 父母id 放上出世紙右上印, 咁就可以1版完成2個身份証明.

醒目開學勳章

10 pages雙面

即係十頁,但可以自行選擇單面或雙面,單面十張紙,雙面五張紙,簡介會上寫得好清楚。
原帖由 tabodaisy 於 10-9-11 01:42 發表
10 pages雙面

我個仔張出世紙右邊係一大部分係無字, 只係得空格, 張父母ID 放上去右邊空位, 係唔會遮到出世紙任何INFO, 而且完全無縮細任何證件. 我唔知其他出世紙會唔會好似我個仔個張右邊有咁多空位. 希望你都成功.  

原帖由 thomasha 於 10-9-11 01:31 發表
父母id 放上出世紙右上印?出世紙好似無位可以插父母id入去,而且講到明唔准縮印。可否提供秘訣?

醒目開學勳章

多謝你o既寶貴意見,今朝一早製作埋呢頁,隨即交表去也!
原帖由 愚人 於 10-9-11 02:00 發表
我個仔張出世紙右邊係一大部分係無字, 只係得空格, 張父母ID 放上去右邊空位, 係唔會遮到出世紙任何INFO, 而且完全無縮細任何證件. 我唔知其他出世紙會唔會好似我個仔個張右邊有咁多空位. 希望你都成功.  

...

我就唔係唔高興人地唔睇我o個幾張證書,只係佢地o既要求唔清晰,唔打電話去問就唔會知佢地仲有乜野要注意。

算啦,我已經順利交左表,又發完牢騷,要再上路喇。

交表時原來一份正本都無對,連出世紙,身份證都無。
原帖由 kids411 於 10-9-11 11:11 發表
好多人唔鍾意小朋友有百幾張 cert 人地唔睇,
所以好勞氣麻,
我明 !

有冇睇過親子王 ?
人地講明臨場先最緊要.