用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小息問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

E幾日個女返到黎都講小息沒有去洗手間,因為佢食物袋冇地方擺,要拎住個袋去好唔方便,她說以前洗手間門口有個架,佢地去洗手間就會將個食放上架,出來後才拿回,但現在沒有了架,而洗手間門後的勾又太高(唔知係米,我下星期會睇下),佢掛不到,而她又不想把袋放地下所以寧願上堂時去.我相信如果個女講的是真的話,咁對低年級的小朋友真係不是太方便,而且把食物袋放洗手間地下又不是太衛生,我諗等我下星期實地考察後看看學校可以點樣配合一下低年級的需要,睇下可唔可以整返個架比佢地放食物袋
P1今個星期會開會,或者請P1 mami看看是什麼情形,因為始終小朋友返黎講都係講到一舊舊
   0    0    0    0

係呀, 我個囡都話個勾好高, 要孭住水樽同食物袋喺膊頭先再wee wee

原帖由 polarbb 於 10-9-10 09:46 發表
E幾日個女返到黎都講小息沒有去洗手間,因為佢食物袋冇地方擺,要拎住個袋去好唔方便,她說以前洗手間門口有個架,佢地去洗手間就會將個食放上架,出來後才拿回,但現在沒有了架,而洗手間門後的勾又太高(唔知係米,我下星期 ...

醒目開學勳章

咁去洗手間真係幾"輪盡"架,所以唔知學校可唔可以好似以前咁整返個架在洗手間門口.

係呀, 我去過我女1年班個層toilet
入面個勾係好高架
我叫阿女勾係門把, 門把係圓柱體一碌野咁

醒目開學勳章

剛剛問個女toilet個把手係米圓形,佢話唔係,沖涼時再問佢,佢畫左比我睇,我再問佢可唔可以掛個袋,佢就答 :" 掛唔到,唔係圓形,掛到我都唔駛問你啦,係圓形就唔駛問你啦"
原帖由 CarMan 於 10-9-10 10:58 發表
係呀, 我去過我女1年班個層toilet
入面個勾係好高架
我叫阿女勾係門把, 門把係圓柱體一碌野咁

但小一樓層的廁所門把係園柱, 我囡都是勾係門柱處架, 係我教她, 因上星期五送她回校我到洗手間看過

醒目開學勳章

我叫佢畫左比我睇,係長長地唔係圓形,佢話小息個層都係長長地架喎  唔知係米P1個層會唔同呢
原帖由 SY810 於 10-9-10 13:07 發表
但小一樓層的廁所門把係園柱, 我囡都是勾係門柱處架, 係我教她, 因上星期五送她回校我到洗手間看過

唔係真係好圓, 但係都可以勾住個食物袋, 1, 2 年班好似都係同一個地方小息, 係2樓,

醒目開學勳章

我個女係怪人,係圓就一定係圓形 佢話係長形唔係圓形
原帖由 SY810 於 10-9-10 13:32 發表
唔係真係好圓, 但係都可以勾住個食物袋, 1, 2 年班好似都係同一個地方小息, 係2樓,

我問咗阿女, 佢話有片圓形扭制, 鎖門時扭佢就有條長方形伸出頂住, 咁就鎖咗, 掛唔到架喎, 其實我都唔太明 , 聽日睇下先

原帖由 polarbb 於 10-9-10 13:40 發表
我個女係怪人,係圓就一定係圓形 佢話係長形唔係圓形

醒目開學勳章

你個女講得好清楚  好似好先進喎
原帖由 KennisL 於 10-9-10 14:18 發表
我問咗阿女, 佢話有片圓形扭制, 鎖門時扭佢就有條長方形伸出頂住, 咁就鎖咗, 掛唔到架喎, 其實我都唔太明 , 聽日睇下先

醒目開學勳章

以前在舊校舍時我個女在小息時試過唔見幾次野(大如頸巾都唔見搵唔返),所以都叫佢唔好亂放野响操場.
原帖由 曲曲 於 10-9-10 15:10 發表
阿女話放低個小食袋係活動室先再去廁所
有次去完返來打鐘, 又唔見咗個小食袋
原來有個好好的同學幫佢拎住

醒目開學勳章

今日阿女返黎又講多一樣,佢話洗手時個水喉開關因為係要"禁"落去,而且要好大力,佢唔夠大力,所以佢唯有用手大力dup落去我叫佢唔好再係咁,因為好易整到手.佢話曾經有P1小朋友排隊去洗手間,佢地個個都係咁 dup,不過有好多都dup唔到.其實咁樣好危險,佢地好易整到手,D骨好易整到.
學校某D設施好似未能照顧到低年級,希望佢地有方法改善.

我親身試過真係好實!
學校如果用自動果種水喉開關就方便好多...

原帖由 polarbb 於 10-9-13 21:11 發表
今日阿女返黎又講多一樣,佢話洗手時個水喉開關因為係要"禁"落去,而且要好大力,佢唔夠大力,所以佢唯有用手大力dup落去我叫佢唔好再係咁,因為好易整到手.佢話曾經有P1小朋友排隊去洗手間,佢地個個都係咁 dup, ...

真係要家長會反應下
‹ 上一主題|下一主題