用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
go

四年班家長來傾下

唔經唔覺, 阿女小四了, 時間過得真快.....

今日阿女有 3樣功課要做, 都做得幾耐下, 都只係返半日 jet, 下星期返全日真係唔敢諗mouth:" />
1) 中文詞語: 阿女話老師話佢地大個女, 可以用ball pen 寫字, 阿女話成班同學不知幾 happy

2) penmanship: 依樣先最花時間, 因為要用撩草, 阿女好小心寫, 做下改下, 做左成個鐘, 有 d 字阿女都唔記得撩草點寫

3) maths hw: 只係復習下 d 乘數

我依家最怕係阿女返左全日仲夠唔夠時間做功課, 溫書, 佢有時好快手, 有時真係比佢激c...
遲下星期五放學後, 仲要參加基督小先峰, 佢仲報埋紅十字會 (不過唔知收唔收佢) 好彩唔係個個星期五, 唔係真係唔得點, 要下下出去湊放學

不過, 阿女依排好似大個左, 開始識自己做個時間表, 需然唔係跟得十足, 但都叫做有個開始, 知道有邊d野要每日做, 唔使我時時提下佢, 仲有 mug 要做呀?

你地女女呢? 分享下

阿女參加左

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-9 20:50 發表
唔經唔覺, 阿女小四了, 時間過得真快.....

今日阿女有 3樣功課要做, 都做得幾耐下, 都只係返半日 jet, 下星期返全日真係唔敢諗mouth:" />mouth:" />
1) 中文詞語: 阿女話老師話佢地大個女, 可以用ball pen 寫 ...

Cherry, 我入黎報到先

醒目開學勳章

我囡都填左參加紅十字會 wor.

至於做功課方面, 今日有中詞, 中文課後練習, Maths 9 題, 因為無 penmanship, 所以都做得幾快.

我囡最怕係寫 penmanship, 草書佢仲未 handle 到, 所以寫得勁慢勁醜, 仲要寫錯晒.

你囡都好, 開始識得編時間表做野, 我囡仲係未長大, 我編比佢, 佢都唔會跟住做

唔知我囡識唔識得你囡呢, 以前有無同過一班呢?

咁其實佢有無人數限制呢? 我見都幾多同學報左 red cross, 阿女仲填埋 2nd choice "brownie"

英文撩草真係幾難寫, a & o 寫出來好似一樣, 又唔記得 個 f & k 點寫, 遲下都唔知點默書

原帖由 zater 於 10-9-9 21:10 發表
我囡都填左參加紅十字會 wor.

至於做功課方面, 今日有中詞, 中文課後練習, Maths 9 題, 因為無 penmanship, 所以都做得幾快.

我囡最怕係寫 penmanship, 草書佢仲未 handle 到, 所以寫得勁慢勁醜, 仲要寫 ...

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-9 21:43 發表
咁其實佢有無人數限制呢? 我見都幾多同學報左 red cross, 阿女仲填埋 2nd choice "brownie"

英文撩草真係幾難寫, a & o 寫出來好似一樣, 又唔記得 個 f & k 點寫, 遲下都唔知點默書

...

我估有限人數架, 不過唔知收幾多人.

一樣填左 1st choice red cross, 2nd choice brownie

聽阿囡講除左 penmanship 之外, 其他可以寫正楷, 唔知佢有無聽錯呢?

咁橋, 同你一樣....

係呢, 今年仲會唔會有統整? 我都幾怕, 因為統整程度又深, 時間又唔夠, 教得好趕

我估我女唔識你女, 好似無聽過, 我聽朝問下阿女先, 因為佢都幾八卦 , 可能識你女都未定.

我女今年數學係 mrs. yip 教, 以為佢今年退休, 點知佢教阿女, 我聽人講, 舊年佢有教 p.3 數學, 話佢教得麻麻地, 又唔理d 同學仔, 自己有自己講書, 唔知真唔真? 仲話有d 同學上佢堂會訓教都有  
如果佢真係咁差, 就真係叫阿女醒醒定定.

原帖由 zater 於 10-9-9 22:11 發表

我估有限人數架, 不過唔知收幾多人.

一樣填左 1st choice red cross, 2nd choice brownie

聽阿囡講除左 penmanship 之外, 其他可以寫正楷, 唔知佢有無聽錯呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-9 22:38 發表

係呢, 今年仲會唔會有統整? 我都幾怕, 因為統整程度又深, 時間又唔夠, 教得好趕

我估我女唔識你女, 好似無聽過, 我聽朝問下阿女先, 因為佢都幾八卦 , 可能識你女都未定.

...

統整係深 d, 有時我都唔知點幫佢溫書

今年有無又真係唔知 wor, 不過好似舊年 P.4 係有架.

Mrs. Yip 無教過我囡, 唔係好清楚, 今年係 Ms. Lau 教數.

我囡應該唔識你囡, 但係我又對你囡個名有 d 印象, 唔知o係邊度聽過呢!

我今早問阿女, 阿女話知道邊個, 佢識你女, 不過, 佢話你女唔識佢 . 我都話阿女八卦啦

你有聽過我女個名?可能係 naughty 出名?   
係呢, 你阿女有無同你講過佢想讀邊間中學? 阿女早2個月有問過我, 我話讀返自己中學好無? 佢話好呀, 可以同同學一齊

原帖由 zater 於 10-9-9 23:30 發表

統整係深 d, 有時我都唔知點幫佢溫書

今年有無又真係唔知 wor, 不過好似舊年 P.4 係有架.

Mrs. Yip 無教過我囡, 唔係好清楚, 今年係 Ms. Lau 教數.

我囡應該唔識你囡, 但係我又對你囡個名有 d 印象 ...

Brownie & Redcross係有人數限制,大約每項各三十多人.

到下學期應該一定要用撩草默書,你講得冇錯, a & o 要好小心, 老師在Dict會捉得好嚴, 阿女都衰過喺a&o手上.她上年是P4,我和你們一樣都很擔心她的撩草會拖慢進度,小朋友識應力很强的,放心吧!
原帖由 cherrynequ 於 10-9-9 21:43 發表

...

Mrs.Yip係比較守舊,冇新嚟嘅老師咁跳脫,可能小朋友會感到幾悶.她樣子比較保守,我女P3時都給她教過數學,起初都好驚佢,後期發現佢都幾nice嫁.
原帖由 cherrynequ 於 10-9-9 22:38 發表

...

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 06:29 發表
我今早問阿女, 阿女話知道邊個, 佢識你女, 不過, 佢話你女唔識佢 . 我都話阿女八卦啦

你有聽過我女個名?可能係 naughty 出名?   
係呢, 你阿女有無同你講過佢想讀邊間中學? 阿女早2個月有問過我, 我 ...

我囡思想上比較遲熟, 佢未有諗貢多野, 我都想佢升返上自己學校, 但佢 d 成績 ~ 睇怕都無乜希望   你咪以為我謙話自己個囡成績唔好, 而事實上佢真係好差, 皆因佢未有意識去努力讀書, 老師都有講過, 佢唔係唔讀得書, 只係唔肯去讀書

醒目開學勳章

原帖由 lt611 於 10-9-10 08:37 發表
Brownie & Redcross係有人數限制,大約每項各三十多人.

到下學期應該一定要用撩草默書,你講得冇錯, a & o 要好小心, 老師在Dict會捉得好嚴, 阿女都衰過喺a&o手上.她上年是P4,我和你們一樣都很擔心她的撩草會拖慢進度 ...

死火 lor, 我囡本身默書都已經成日唔合格, 再加埋要記住點寫 d 草書, 肯定呢期食蛋食到

三十幾人, 咁都好大機會會入了.

下學期先開始寫撩草, 咁都好, 起碼有半個學期寫下熟習下, 多得你話我知, 係呀, 我叫阿女留意下默書先得
你女今年 p.5? 哇, 要呈分試, 好緊張.

到下學期應該一定要用撩草默書,你講得冇錯, a & o 要好小心, 老師在Dict會捉得好嚴, 阿女都衰過喺a&o手上.她上年是P4,我和你們一樣都很擔心她的撩草會拖慢進度 ...

咁我都放心d , 聽阿女講有d老師佢唔識, 唔知係唔係果d 老師一向都只教高年班呢? 又或者係新老師

原帖由 lt611 於 10-9-10 08:52 發表
Mrs.Yip係比較守舊,冇新嚟嘅老師咁跳脫,可能小朋友會感到幾悶.她樣子比較保守,我女P3時都給她教過數學,起初都好驚佢,後期發現佢都幾nice嫁.

唔怕的, 我相信依家小朋友能力唔弱, 可能未係時候發揮小宇宙, 你阿女係細女?

我阿女6月, 不過有個哥哥, 所以可能有板佢睇, 思想有時都幾成熟, 但大部分時候都係小妹妹

原帖由 zater 於 10-9-10 09:30 發表

我囡思想上比較遲熟, 佢未有諗貢多野, 我都想佢升返上自己學校, 但佢 d 成績 ~ 睇怕都無乜希望   你咪以為我謙話自己個囡成績唔好, 而事實上佢真係好差, 皆因佢未有意識去努力讀書, 老師都有講過, 佢唔係唔 ...

你有無早d同佢溫定? 我阿女時時溫, 其實每次都只係串下字, 咁就溫完默書了. 如果谷埋一次過溫, 佢地未必記得.

好似琴日, 阿女串下 PLE CHAPTER 1 的 PENMANSHIP, 就係琴日功課, 每日溫少少會比較輕鬆, you try try

原帖由 zater 於 10-9-10 09:35 發表

死火 lor, 我囡本身默書都已經成日唔合格, 再加埋要記住點寫 d 草書, 肯定呢期食蛋食到

你要加油, 比 d 信心阿女, 話比阿女知, 阿媽陪你一齊努力.

原帖由 zater 於 10-9-10 09:30 發表

我囡思想上比較遲熟, 佢未有諗貢多野, 我都想佢升返上自己學校, 但佢 d 成績 ~ 睇怕都無乜希望   你咪以為我謙話自己個囡成績唔好, 而事實上佢真係好差, 皆因佢未有意識去努力讀書, 老師都有講過, 佢唔係唔 ...

我想問下英文本 pratical english usage 係唔係用到 p.6?

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 10:41 發表
唔怕的, 我相信依家小朋友能力唔弱, 可能未係時候發揮小宇宙, 你阿女係細女?

我阿女6月, 不過有個哥哥, 所以可能有板佢睇, 思想有時都幾成熟, 但大部分時候都係小妹妹

...

係細女 ar, 佢 11月出世, 佢係家中大家姐, 但成日同細佬打架鬧交

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-10 10:47 發表
你有無早d同佢溫定? 我阿女時時溫, 其實每次都只係串下字, 咁就溫完默書了. 如果谷埋一次過溫, 佢地未必記得.

好似琴日, 阿女串下 PLE CHAPTER 1 的 PENMANSHIP, 就係琴日功課, 每日溫少少會比較輕鬆, you try try
...

我有同佢溫, 但佢唔肯架, 佢係 adhd 小朋友, 情況特別 d, 一般教法佢唔接受, 而且佢英文串字併字能力好弱