用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請幫忙, 關於"專注力缺乏症"
樓主: trinitycvc
go

請幫忙, 關於"專注力缺乏症" [複製鏈接]

醒目開學勳章

謝謝你的回覆.  我睇左, 最難既係, 我女有時真係出現呢d 錯得好離譜, 做事極唔專心的情況, 但佢有時又完全無問題的. 佢番學與同學既關係亦良好, 老師亦從無一個會主動同我投訴佢係學校周圍走, 搞人(佢係學校係比較靜的). 老師係有話佢心散(家長日時講唔係特登打黎講的). 佢係有欠交欠帶野, 但係次數上唔算好多, 我仔反而仲多.

好似尋日咁, 老師叫做一份project, 佢能夠寫低晒份野係要點做的, 要圖片, 要有地點, 年份, 特點, 要成張係a4紙大小, 要colour, 要寫幾多至幾多個字,  呢d全部都係佢有寫低晒係本手冊度的. 咁真係專注力出現問題, 咁又有無機會可以做到咁樣呢??

其實有專注力缺乏症係咪7日x24小時都出現集中唔到精神既情況呢(以無睇任何醫生, 無食藥, 無做任何治療黎計)? (我諗呢個係對於我女既case比較關鍵既問題)

對唔住呀, 太多問題, 只係......... 搵醫生confirm好貴, 所以想問多d資料先決定帶唔帶佢去睇醫生. 最慘佢係一時係一時唔係先死.

又或者真係專注力出現問題, 有咩可以做既呢??

原帖由 wksin 於 10-9-23 09:21 發表
這個網址講得好詳細 :

http://www.adhd.org.hk/adhd/default.aspx?cmd=whatisADHD

講起同學仲煩,佢會帶小食回校吃,但成日都有人問佢俾糖,佢又唔say no,攪到囡囡叫我不要再帶嘢俾佢.
還有件事,昨天佢才同我說,坐在佢後面的男同學,成日想打佢.好彩,囡囡會避開,如果唔係,實比個死仔打到,真是.....

回覆 41# AndyRain 的文章

AndyRain,

我仔仔情況與你女的情況一樣,當初我以為大個左自然會好d,但今年已P.5,情況沒有改變,近來交朋友方面有點困難,缺乏主動,原來是AD/HD 徵狀之一?
我不知道是否要睇醫生,食藥?食藥有無side effect? 真的做人父母不易!

醒目開學勳章

咁請問你仔係confirm左係adhd 定無confirm到呀??  因為我跟之前既mummy俾條link我去做左個初步既評估, 結果係6分度, 佢話唔係adhd.  

我女交朋友就無問題, 佢仲有一個大佢2年既師姐成日同佢玩tim.  而佢同班既同學亦會一班人一齊玩, 亦有佢份的. 當然, 你話佢係好識social既人又一定唔係, 但未至於話好少好少朋友. 我成日都聽到佢up 唔同 同學既名的, 佢一齊玩個班應 該有10個8個的.  另外個師姐又會同佢玩. 以前有個細佢一年既細路女好鐘意我女的, 日日都打電話黎同佢傾計, 係真係日日打黎架, 後來我整左個 要入密碼既function, 那個妹妹仔先無再打黎咋.  

因為我自己都係內向既人, 所以我覺得唔多朋友都唔係咁大問題, 因為你要我應酬d 唔係fd既人, 我仲覺得煩及浪費時間.  當然, 唔多朋友但係都一定要有朋友啦.

你仔交朋友有困難, 但應該未至於一個朋友都無嗎? 係咪? 可能唔係好似有d 好social既人咁有好大班朋友啫, 咁少極都有3幾個啦. 或者你覺得佢點樣有困難呀?

原帖由 ThanThan2000 於 10-9-24 13:54 發表
AndyRain,

我仔仔情況與你女的情況一樣,當初我以為大個左自然會好d,但今年已P.5,情況沒有改變,近來交朋友方面有點困難,缺乏主動,原來是AD/HD 徵狀之一?
我不知道是否要睇醫生,食藥?食藥有無side effect? 真的做人父 ...

醒目開學勳章

你話你女後面個男仔想打佢, 我個仔都有遇到d咁既情況呀, 仲真係俾人打左tim.  俾個死肥仔打佢, 後來我老公教佢還手, 我仔打番佢一次之後, 那死肥仔就唔敢再蝦我仔了.  d衰人真係間間學校都有的. 佢以為你細粒好蝦, 點知俾我仔打番一野, 知道痛(我仔都幾大力的), 佢就知衰啦, 唔敢再打.  (但係我仔應該無專注力缺乏症的, 佢都一樣係俾人蝦啦. 另外又有一次又俾另一個男人倔佢, 佢咪又係度喊, 好唔開心, 最後我又係同佢講, 你無做過若老師打黎, 我會反投訴番個男仔轉頭的. then佢先安心咋.)

原帖由 midcocc 於 10-9-24 00:16 發表
講起同學仲煩,佢會帶小食回校吃,但成日都有人問佢俾糖,佢又唔say no,攪到囡囡叫我不要再帶嘢俾佢.
還有件事,昨天佢才同我說,坐在佢後面的男同學,成日想打佢.好彩,囡囡會避開,如果唔係,實比個死仔打到,真是..... ...

回覆 44# AndyRain 的文章

我都係跟條link去做左個初步既評估, 結果係7分, 我都係條link才知道社交都屬於ad/hd.亞仔每年同班同學都大執位,要從新認識朋友,現在小息都只是一個人行來行去

醒目開學勳章

7分好似都仲未話係ad/hd的喎, 我見8分先係的.

其實大多數學校每年都係大執位的, 除左小五升小六.  而你仔到小五都仲係一個人行黎行去, 咁又真係可能孤獨左d. 其實都已經係小學生活左4年, 點樣大兜亂法都應該有d 較為熟既朋友仔的.  我2個細路學校都係咁兜法的, 佢地有識到d新既朋友但同時亦會同番d舊朋友玩的.  

或者你有無同亞仔傾下計, 問下點解佢唔同人玩呀(我覺得你咁講會好d, 好似無咁hurt佢咁, 同埋亦真係可能係佢唔同人玩呢)叫佢帶d野食番學校請下d同學食, 引d人黎同佢玩下得嗎? 同埋........佢係咪無得睇電視無得打機無得打電腦架?? 若係, 咁佢好難同人有共同話題的喎.  而家好興既爆旋陀螺佢識嗎??

原帖由 ThanThan2000 於 10-9-24 18:00 發表
我都係跟條link去做左個初步既評估, 結果係7分, 我都係條link才知道社交都屬於ad/hd.亞仔每年同班同學都大執位,要從新認識朋友,現在小息都只是一個人行來行去 ...

好多謝你們的意見!!

囡囡講嘢好叻,有文有路,只係佢細佬有自閉症,點解呀? 點解我d小朋友咁有問題??

他們都是我自己照顧的, 但是點解感情會這樣.

還想問:adhd點評估.

Thanks

如果真係想做ADHD既評估, 可以去私家精神科醫生(兒童), 或者去心理學家到做 (中文大學心理學系)有得做, $1500, 呢兩個方法都得。

自己做評估是不準的, 因每個人的睇法都有偏差, 只可以作參考, 一定要找專業人士做才準。

我有個朋友, 一直都只係懷疑個仔係, 但有時又覺得唔係, 於是佢同時去找醫生及心理學家做評估, 兩邊都CONFIRM個仔有ADHD, 仲解釋的好詳細點解佢個仔係, 所以有懷疑的, 應該盡快做評估。

醒目開學勳章

我女尋日自己溫默書, 溫完我叫我老公同佢默, 成課中文書(有成版幾咁長的)默晒佢只係錯3個字.  若佢真係完全唔能夠專注, 我諗都好難錯得5個咁少的(個度起碼過100個中文字, 有深有淺的).  尋日係我完全無理佢, 無話佢半句, 我只係叫佢好溫埋d默書啦, 過幾日要默啦, 佢自己坐係度溫的. 佢自己溫既時候係坐得好靜好專心的.

呢點就係我成日尤疑既地方. 佢係有時做到, 有時做唔到. 做到既時候又做得幾好.

好奇怪, 自從我係度問人之後, 佢既表現好左好多. 點講呢..... 其實佢之前都唔係太差, 而係今年9月剛開學時出現好多次好離譜既唔小心/忘記帶野.  但上星期佢就做得好番好多了.  唔知係咪因為暑假既關係, 所以剛開學仲係出現遊魂既情況呢?? 是我多疑還是佢真係有問題呢??

原帖由 香香 於 10-9-27 13:36 發表
我個女有個好特別問題. 佢自己話佢好快唔記得D野. 呢頭得左. 過一陣又唔記得. 佢認人好差. 字都係. 好似有少少老人痴呆咁. 唉.

得20個中文生字. 佢昨日都攪左好耐. 但係都有一半唔識既. 唔知想點.

回覆 47# AndyRain 的文章

AndyRain,
亞仔只喜歡跟四年級認落d同學玩,自從四年級開始,一開學就跟上年認落d人玩,起碼下學期先會跟自己班熟一些
他不是一向都是這樣的,只是由四年級開始有點自閉
我試用好多方法,如買糖比d同學,關係好了一陣子,我和你一樣,我怕自己想多左,可能根本亞仔是正常,只是自己多疑,不想在沒有需要的情況下要他食藥
但有時在想,食藥會否對他學習好d呢?

醒目開學勳章

若四年級以前唔係咁, 係咪四年級發生左d 咩事係你唔知既而令到亞仔咁呢?? 或者你試下問下亞仔, 有時佢自己未必為意, 可以問問下問到d野出黎的.

其實我唔知你所講既情況有幾嚴重, 但係.......d細路通常初頭都會同番d 舊fd一齊玩先的, 慢慢同新fd 熟落d 先轉晒同新fd玩. 我女今年都轉左d fd啦, 前年好熟既, 今年已經唔係同佢最fd.  

未有好知心既朋友都唔出奇的, 有時都要人夾人緣嘛. 轉fd係我個2個都經常有出現的.  佢keep住有同人玩/傾計咁你都可以再觀察下先, 再諗下辦法拆招.

原帖由 ThanThan2000 於 10-9-28 09:15 發表
AndyRain,
亞仔只喜歡跟四年級認落d同學玩,自從四年級開始,一開學就跟上年認落d人玩,起碼下學期先會跟自己班熟一些
他不是一向都是這樣的,只是由四年級開始有點自閉
我試用好多方法,如買糖比d同學,關係好了一陣子,我 ...

醒目開學勳章

我有小小唔明, 佢小一無出現認字問題嗎?? 若只係20個字有一半係認唔到, 那小一好難有90分的. 是不是突然才出現認字唔好呢個問題呢?

你意思係咪20個中文生字係新學既, 完全未學過呀?

原帖由 香香 於 10-9-27 13:36 發表
我同意.要做先知.

可能我自己都好似想逃避. 有時覺得佢係, 有時覺得佢唔係. 我都係一樣. 佢學校老師沒有投訢. 都係家長日先會講佢心散D. 大頭蝦. 小一平均都有90分. (但E生話呢個分數可能係佢好比心機羅番黎. 遲D ...

我個女有個好特別問題. 佢自己話佢好快唔記得D野. 呢頭得左. 過一陣又唔記得. 佢認人好差. 字都係. 好似有少少老人痴呆咁. 唉.

得20個中文生字. 佢昨日都攪左好耐. 但係都有一半唔識既. 唔知想點.

原帖由 AndyRain 於 10-9-27 14:56 發表
我女尋日自己溫默書, 溫完我叫我老公同佢默, 成課中文書(有成版幾咁長的)默晒佢只係錯3個字.  若佢真係完全唔能夠專注, 我諗都好難錯得5個咁少的(個度起碼過100個中文字, 有深有淺的).  尋日係我完全無理佢, 無話佢 ...

雖然我對ADHD瞭解不多,但是我覺得你的女兒很正常,而且很聰明。她自己能獨自溫習中文默書,很快默出來,只錯3個字,她的專注力應該很強。每逢長假期後上學,學生、尤其是小學生都要花點時間收心。你女兒9月份的表現也是非常的正常。一般開朗快樂的孩子會比較粗心,到了高年級後會好一點,我女兒上小學時也是這樣的。

醒目開學勳章

她聰明?? 我都想, 她計數很笨的呀, 不會轉灣的.  

今天晚上, 剛收到公文老師的來電. 投訴她經常沒有查字典(我很少收到公文老師的特登來電), 我問老師她最近係咪好差(好多野錯, 唔查字典), 老師話係. 我同老師講, 我懷疑佢有專注力不足(adhd), 老師話"唔係, 梗係唔係啦". 我話, 我認真架, 我真係懷疑佢係呀, 佢呢排好多好唔小心既野錯呀. 老師話, 我地呢度有幾個呢類既學生, 佢地既成績通常都會差同埋唔止你女咁少問題的.  可能係放完暑假個心散晒未收拾番所以先有呢個現象, centre 好多學生都係咁.

聽完佢講, 叫做放心多d, 因為佢見既細路多過我好多, 所以可能真係因為summer holiday既問題啩.  再觀察多一排吧.

我之所以比較偏向亞女唔係adhd, 唔係在於我想逃避現實(若我真係逃避我就唔會係度問人啦, 我就係想find out答案, 若係既早d 帶佢睇醫生). 而係因為我過去既一d經驗所致.

我自己以前都教過kinder一段好短既時候, 咁橋班入面有1個adhd 既學生(confirmed)同一個少少智障既學生, 1個係有時突然真係完全lost control的仲有殺傷力tim, 而另一個就無咩殺傷力, 只係好多時嘈呀, 叫下呀, 自己玩, so 擾下人咁.  當然2個既專注力都係唔好啦.  無獨有偶, 佢地2個既眼神都係唔同其他小朋友的, 係......... 你睇到佢既眼神係唔定的, 好迷茫咁的(唔識得點講).  同時我亦幫過好多小朋友補習, 除左呢2個小朋友外, 無其他人係咁樣既眼神的.

亦因為我有以上既經驗, 係我覺得我fd既女係有d問題的(行為不特止, 連眼神都係咁迷汒的), 我建議我fd帶佢女去睇醫生的, 最後亦confirmed左係adhd.

亦因為我唔覺得女眼神迷汒, 加上佢學習能力叫ok同佢既周身郁係應該屬於有時坐唔定那種(佢可以好專心唔郁咁睇圖書成個鐘的)(so far 我教過咁多個細路, 我真正只係見過有2個係坐得超定的(定到好似大人咁), 一個已經係p6 or p5了, 再另一個係p3, 其他既細路都係有耐唔耐坐唔定既情況出現的), 所以我先唔一野帶佢去睇醫生.  希望.......我同公文老師都無睇錯人啦.  

原帖由 sallyhuang 於 10-9-28 14:11 發表

雖然我對ADHD瞭解不多,但是我覺得你的女兒很正常,而且很聰明。她自己能獨自溫習中文默書,很快默出來,只錯3個字,她的專注力應該很強。每逢長假期後上學,學生、尤其是小學生都要花點時間收心。你女兒9月份的表現也是非常的 ...

Found that there is a plan called "伯樂行動 " which can provide free consultation (you have to make donation to 公益金) . Not sure if they can help to identify the problem. Does anyone know?

http://www.iqdrtang.com/main.php?pid=10

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

經過了一段時間, 我應該可以cfm 我女唔係專注力不足了. 可能真係好似公文miss話齋, 係暑假後遺証.

我女係呢2個禮拜入面, 無咩漏野, 做功課快左好多, 而家有2, 3日仲要好夜先可以番屋企, 佢都無話因為咁而遲左好多做完功課. 而默書個d 亦無問題.   

而佢做最近一次既maths speed test 居然可以滿分(反而今次有條係陰佢地既, 佢都無中招), 上次(之前係呢度問人時)係零分喎(佢d野唔係唔識, 但係都可以錯晒).

跟住係上星期又做左份數學既assessment, 70條數只係錯左2條.  

佢亦都講得多左好多老師上堂時講既野俾我聽, 如要做d 咩, 要帶d咩, 測驗會有咩部份(標點/重組句子, etc), 佢可以一口氣講晒俾我聽(個度都有數到起碼6, 7part出黎的). 仲要係9月時老師講的, 佢上個禮拜都仲up得番俾我聽.

基於以上種種, 所以我認同公文miss話佢唔係專注力不足, 而係暑假後遺証加懶.  

所以我諗其他媽咪d 小朋友都有我之前既情況, 留意下時間睇下係咪長假期之後發生, 同埋問下學野d miss既意見, 應該會有d 幫助的.
‹ 上一主題|下一主題