用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請幫忙, 關於"專注力缺乏症"
樓主: trinitycvc
go

請幫忙, 關於"專注力缺乏症"

原帖由 trinitycvc 於 10-9-12 00:49 發表
其實邊個想自己個仔有事, 既然真係的話都唯有接受, 都會一樣咁愛佢的;真係好好笑, 我哋一直都以為自已個仔好叻,好聰明又獨立; 原來是有d問題, 呢個打擊對我老公嚟講更加大. 今日同bb去食甜品, 佢問完一次 " 呢個什麼 ...

我仔又係好鍾意問問題,有時真係同你CASE一樣.

問完又問,跟住仲可以自問自答.

但我會好樂意答多佢幾次,仲要愈答愈多資料.

因為我知佢記性好.

佢專注力都弱,老師話佢知道班房既RULE.

佢易都明白,但對於實行就只係好短 既時間.

大家都見到佢有努力.

佢好怕試新鞋,一買鞋畀佢就死.

係都唔肯試上腳,仲喊到劏豬咁,人地真係問我.

"你個仔有新鞋著,都喊既?!"<---關你咩事呀!

我會珍惜佢問我問題既時間,佢真係有動機學習.

倒不如諗下,你畀佢知多D野.當人地問佢時,佢都識答.

撞少D板,開心D.

**生活的一切都是教授小朋友知識的資源.
我唔會放過我眼見到既野,不停發問,同佢一齊下苦功.

醒目開學勳章

香香:
    排評估都要好耐喎, 甘你其實有無同學校社工傾過?問下d專業意見先啦, 細路心散有好多原因, 係功課深左?測驗多左?睇下向未睇醫生前, 有咩其他辦法頂住先啦, 我舊年都經歷左1年好黑暗既日子架, 好彩係我拿拿聲轉校...band幾都5係問題, 佢功課多到做5晒, 大家關係5好, 為咩?

Hi, Elisa

Thanks for your information & comment.

我d朋友都介紹協康, 我都會打電話去問吓評估d資料, 都會排政府.

我今日有個朋友介紹咗個舊同學, 佢好似係教d ADHD, 自閉, 保家利亞的小朋友的心理學家教師, 咁我帶再個仔上去去屋企, 佢觀察咗阿仔個半鐘, 佢話唔覺得我個仔係自閉, 保家利亞及ADHD, 佢話阿仔有eye-contact, follow instruction, 有回應, 咁我講阿仔上堂的嘢俾佢聽, 佢話有時小朋友生理上如眼瞓, 肚餓都會周圍走, 或者老師講嘢好悶及小朋友對新環境未適應等都會, 佢建議我再觀察耐d才去做評估, 佢話咁細做未必準, 佢話就算我個仔係有 "專注力 "問題都應該係輕微, 佢建議我帶阿仔去學健腦操及上一d社交的course.

我都唔知點解阿仔今日表現咁好, 可能今日無返學, 瞓足夠; 我細妹話阿仔可能知你們d人test 緊去, 因為佢覺得阿仔好 "精"

不過我為保守起見, 都會去做評估, 咁安心d.

Hi, Nicolwong,

我個仔同你個仔仔, 都係好鍾意問問題, 專注力差, 記性好, 認字差(包括abc, 1-10等), 依家仲好抗拒認字, 一見都就擰開面及唔開心!都係唔鍾意著新鞋, 一著就喊, 著呢著去都係個一對!

我依家仲係懷疑佢係 " 寫讀障礙"及"專注力弱"!

小雄維尼,

你對你個仔的付出咁多愛, 你個仔一定知道的, 佢一定會努力改善的;以一個單親來說, 真係好辛苦, 我好佩服你的恆心及愛心, 支持你!

醒目開學勳章

其實有時我都想放棄, 佢5係得ADHD問題, 可能佢早產啦, 出世已經好多事....係由頭到腳都有問題, 真係我玩到, 有咩就拆咩, 無得諗點.....但係向外表又睇5到我仔佢甘多事幹...我其實都好無耐性架, 不過好彩穌哥比我諗到有咩方法去幫佢(例如佢細個講野5好, 我帶佢去兒童崇拜, 等佢同多d小朋友玩, 佢行樓梯有問題, 我會話帶佢去清水灣玩沙, 其實係要佢行條長樓梯, 行到自己就黎斷氣...好多好多野)將來點我無諗, 亦到5到我去話事, 希望佢可以融入個社會, 我已經好安樂

原帖由 trinitycvc 於 10-9-16 00:37 發表
小雄維尼,

你對你個仔的付出咁多愛, 你個仔一定知道的, 佢一定會努力改善的;以一個單親來說, 真係好辛苦, 我好佩服你的恆心及愛心, 支持你!

醒目開學勳章

如果佢可以一個鐘做4樣, 甘好明顯5能力係做到喎, 不過依賴心好重姐, 係咪你咩都幫佢做晒呢?

原帖由 香香 於 10-9-16 13:31 發表
同學校社工傾過. 佢話會留意注佢. 睇下佢點. 仲話佢應問題唔大.

我睇住佢做功課push佢. 提佢. 佢可以好快. 昨晚一個鐘4樣. 真係好勁.

但我一唔係度佢就3個鐘做一樣都夠胆死. 唉!!

我為有上左d專注力既家長工作 ...

唉,吹漲! 今日阿仔又俾英文老師話佢上堂dreaming, 周圍走, 專注力差, 叫我個仔早d瞓(8:00p.m.), 早d起身(7:30 a.m.) , 然後返學之前再nap 吓! 阿仔都唔知點解咁反複, 俾佢玩死 ! 係咪真係要咁早瞓ga? 我無工人, 我呢d時間多數係食飯or 洗碗! 唉, 但係我都要試吓la.

醒目開學勳章

如果情況維持既話, 就好拿拿聲去叫健康院寫紙去兒童評估中心度做野,評完到睇又要好耐, 5係第日上小學你會好慘架啦...(我已經算好彩向P.1下學期開始睇, 好多人要P.2-3 先睇到![size=15.2778px]

醒目開學勳章

其實睡眠好影響所有野, 你大人5夠訓個人都會燥同無心機做野啦....又試下調較下佢既睡眠時間睇下點囉

醒目開學勳章

我想問下我女算唔算係專注力不足呢?

1. 佢可以係6個鐘頭內只做幾個pages既中文練習(係只得佢同工人係屋企既情況下).
2. 佢可以做數 學直式時, 抄題目都抄錯一個數目字(都算啦), 但係問佢有咩問題, 佢睇幾分鐘都睇唔到錯左邊一個數目字(個度得8個數目字同一個符號咋).
3. 寫字呢頭寫個頭擦, 成日都係咁.
4. 做功課好慢. 得個2, 3樣 or 3-4樣功課試過做左幾粒鐘.
5. 成日周身郁, 手腳唔郁就把口郁. 若有人係度, 總會撩人的(一係撩人傾計, 一係就整人d野).
6. 番學有時唔知先生叫佢帶咩.

但係, 佢又的確可以有以下既情況:
1. 我坐係度時, 好多時我唔駛出聲, 佢都會有正常既速度.
2. 我hung佢既話, 可以20 - 25分鐘做完一份小二既數 學卷(未做過的), 仲要係我check過有90 定9x分(唔記得了).
3. 有時可以係早會時校長講過既野, 好清楚咁講番晒出黎, 如時間, 地點, 做咩野.
4. 食飯, 若由得佢睇電視可以食個幾鐘先食完. 但係要佢食完飯先睇既話就只係食15分鐘only (仲要係飲埋湯, 食埋水果喎).
5. 佢自小默書認字個d都無咩問題的, 溫就好多時100分, 唔記得溫就唔合格law (咁唔溫就唔識既唔出奇, 只係想講佢認字既能力係ok的)
6. 佢既記性亦幾好的, 細個我好多時都係靠佢提我的.
7. 佢既自理能力係完全無問題的, 摺衫摺被都完全handle到的. (佢4, 5歲工人已教佢摺衫, 佢都已經摺到的)

佢咁唔小心, 好惡搞, 測驗考試好大獲, d野明明識都俾人一分一分咁扣晒.  所以我懷疑佢係專注力不足.  請問有經驗既mummy, 可唔可以幫我分析下呀? 若似係, 咁我要帶佢睇醫生了, 因就黎去高小, 不容有失呀d分數.

尋日派番份數學test, 佢又係錯埋d 好離譜既野. 深既反而就無錯, 淺既就錯左幾題.  如: 845 - 454 + 660 佢可以寫3百幾(個答案係同845 - 454差唔多的) 佢好似係做左上一忽, 無做下一忽咁.

又有一條係類似333 - 222 + 500 咁佢又可以寫個1xx 既數出黎, 咁明明見到最尾係+500, 咁個答案都最少會有500啦.  

又試過做數, 做做下直式無做晒, 然後係橫式那邊寫答案.  

請問咁樣算5算係專注力缺乏症呢?

醒目開學勳章

多謝你咁快覆的.  學障我諗佢應該無, so far 我係唔駛理佢既功課的, 全部佢自己做晒, 有唔識先等我番黎問的. 學公文英頭半年我仲要佢串晒所有字tim, 佢handle到, 無問題的. 佢可以一時就好快做晒功課 + 練琴 + 公文英.  但佢short個日就9點幾先做得晒功課 (3, 4樣咋).   而佢自己做既功課又唔會話錯到9彩的. 當然有時會有錯, 但合理的. 佢5歲已經參加校際3級綱琴既比賽仲攞第4夠tim(同埋最細係佢). 所以我覺得佢學習能力係ok的.

但係佢真係好多野講, 好多野問的. 我有時係cam 見到佢係度玩手指, 玩筆, 發下夢, 搞呢搞lo, 飲下水, 同工人傾下計咁, 所以就做到9點幾啦. (即係佢成日都坐唔到係張鄧 15分鐘係完全安靜專心咁做野的)

佢係成日都周身郁, 但係就應該唔似係有過渡活躍症, 因為佢從來無被先生投訴佢上堂的(只係話佢係比較坐唔定, 周身郁).

但佢既自理能力係幾好的, 佢4, 5歲已經識摺衫, 上年工人放假番鄉下, 工人叫佢每日都自己摺被呀, 佢真係日日起身會摺被. 因我唔容許d細路有工人就唔駛做的, 所以佢地好多野都係自己做番, 如開檯做野, 做完要搵個掃掃番檯面既擦膠碎, 收檯等.

全部小朋友都會有唔小心既野錯, 但係我覺得佢錯既唔小心係好離譜的, 亞哥已經係好唔小心, 但都係一般細路錯個d野, 如: 漏寫名數, 少左s, 無大階呢d common野. 但係亞妹就.......... 明明最尾都話+600 點解個答案可以寫1xx的呢?? 唔駛計都無理由寫1xx啦!!

原帖由 香香 於 10-9-22 14:06 發表
有d似羅.但我覺得唔算係. 因為有時都有埋學障個d. 但唔聽到你有.

佢可以自已唔駛你吹都做完一份功課. 即是佢可以自已做. 我係要釘住我個女做先可以比較快完成一份功課呀. 有時題目都未睇. 佢叫唔識喇.

串黎串去d ...

原帖由 AndyRain 於 10-9-22 14:27 發表
多謝你咁快覆的.  學障我諗佢應該無, so far 我係唔駛理佢既功課的, 全部佢自己做晒, 有唔識先等我番黎問的. 學公文英頭半年我仲要佢串晒所有字tim, 佢handle到, 無問題的. 佢可以一時就好快做晒功課 + 練琴 + 公文 ...

我覺得你個仔係, 因為我識得兩個朋友既仔, 包括我仔都CONFIRM 左係, 你可以找醫生幫佢check, 我地找兒童精神科醫生, 睇一次已CONFIRM, $1800診金。

醒目開學勳章

想請問佢那一些地方你覺得佢係有專注力缺乏症呢?

另, 我那一個係女黎的.  

原帖由 wksin 於 10-9-22 19:06 發表

我覺得你個仔係, 因為我識得兩個朋友既仔, 包括我仔都CONFIRM 左係, 你可以找醫生幫佢check, 我地找兒童精神科醫生, 睇一次已CONFIRM, $1800診金。

我的囡囡都有d問題??
佢剛升上小一,應該說,讀幼稚園已經有嘢??
一回到學校,便很內向,沒有自信,做事很慢.
現在小一,有些圖畫,家庭相片,都沒有給老師,天天放在書包內,真俾佢缴死!

這個網址講得好詳細 :

http://www.adhd.org.hk/adhd/default.aspx?cmd=whatisADHD