用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請幫忙, 關於"專注力缺乏症"
go

請幫忙, 關於"專注力缺乏症" [複製鏈接]

請問各位有經驗的媽咪, 幫忙解答吓及給意見,有什麼特徵才是”專注力缺乏症”

本人個仔依家2歲5個月, 成日周圍走坐唔定, 剛返了1個月N班, 老師已經話懷疑佢係”專注力缺乏症”, 要我在家裡訓練佢坐定定做一樣嘢(如睇書, 繪畫…ETC)

1.        想問最快幾多歲可以去做評估?去邊及步驟應該什樣?係咪要等3歲才可以?
2.        佢好鍾意同小朋友玩, 老師話佢成日Hug Hug 其他小朋友, 但唔識分大力同細力, 成日撞到d小朋友倒落地, 不過我相信佢唔係有心的, 因為佢好熱情, 成日Hug Hug 我同papa 都係好大力, 依家叫佢唔好Hug Hug 學校d小朋友及只可以拖手, 佢有d唔開心;
3.        我個仔係好活潑, 成日周圍走, 同佢DRAWING佢可以坐10分鐘左右, 如果要長D時間就要我陪住, 佢鍾意睇Thomas 書,  玩Thomas玩具車及砌拼圖, 自已可以玩好耐(半小時或以上);
4.        認字差, 依家仲未識 A-Z, 只係可以認到A,B,O
5.        但記性好好, 認路, 認IMAGES, 記得所有Thomas & friends 20多架火車名….等好好, 有時仲提返我轉頭, 如昨日返學我忘記帶他的姓名牌, 佢今日出門口前已經問 “MAMA, 牌牌係邊?”
6.        我好心痛佢, 因為同BB傾完之後, bb好唔開心, 個晚無心機食飯, 第2朝起床, 就同我講 “Mama, 返學好玩”又同我講sorry, 佢可能驚無得返學, 佢好鍾意返學的;

7. 係咪食魚油丸對佢專注力好d?如睇醫生應睇那一類?

我都唔知應該點做, 好擔心!
   1    0    0    0

醒目開學勳章

甘你好快d去健康院講你個仔咩樹要求去做評估啦, 因為我個仔當年(2歲幾)健康院堅持話無野, 我話5係喎, 我問我d朋友既仔女都5係甘既....例如無時停, 做做下功課, 又可以玩筆, 然後又行左去第度....等等, 跟住先幫我排期去評估(要1年), 再等多1年10個月(今年5月)先第1次睇ADHD,睇既時候,已經係P.1下學期就考試, 我頂左3年啦, 所以你有咩懷疑就要拿拿聲去check清楚

多謝你的建議, 咁我試吓下星期打去健康院問吓, 我想請問你個仔仔評估咗係咪ADHD,(我個仔都係無時停,) 定係有D小朋友比較活躍呢?你仔仔D特徵係咪同我個仔差不多? 有D MUD 嘢可以幫到ADHD 的小朋友?

好煩惱, 我老公就覺得小朋友咁細個都係走嚟走去的, 佢唔覺得個仔有問題,佢覺仔仔好聰明及好有個性, 我怕佢太輕視這個病!但我有懷疑, 因為佢認字真係好差, 教極都唔識, 但如果佢鍾意個D嘢就好記得(不包括字);請問你仔仔生活上是否和一般小朋友一樣?係咪只係教讀書,寫仔教得好辛苦呢!點解上天要D小朋友咁多不同的病, 做父母唯一的盼望只係兒女健康及快樂!

醒目開學勳章

我個仔記性 (5係書本)都5係差架, 好似2年前同佢去長隆, 裡面有咩動物, 我有同佢講, 之後好耐再問下佢, 佢竟然講到好多比我知(要佢背生字又無甘叻喎)成日搗蛋, 以前5識同人表達時, 成日郁手代替, 有次5知咩樹, 又係甘...打到個同學仔, 我都要同對方個家長道歉...係5係ADHD 真係要做評估先決定到, 例如我個仔...健康院話無樹, 係我咬住5放話要做評估, 一做就真係有....有家長5承認自己既小朋友有樹, 5肯去做....其實真係有...甘就已經害左個細路!我可以講我個仔5止ADHD添, 甘點樣.....甚至佢去邊度, 我都會話比人知道佢甘樣, 等人地預先知道,大家無甘多衝突!

醒目開學勳章

多口多句, 或者可以問下幼稚園老師先, 因為佢地好有經驗睇有問題既小朋友...

Thank you for your comment.

老師依家話觀察吓, 10月家長會會俾d資料我, 因為老師有時又話可能資優, 可能係ADHD, 不過我唸佢都心中有數,我老公今日去接bb放學, 再同老師傾吓, 未知d學校會唔會迫bb轉校同期視bb呢?

以你的經驗健康院要排好耐, 咁可能要去私定做評估, 不過2歲半可唔可以做呢?咁細過準唔準呢?

醒目開學勳章

如果學校係包容同係有早期訓練既就5好轉, 點解?因為要個小朋友重新適應都幾大鑊架, 等如你打牌甘...突然3家5同人, 你都要時間去適應啦, 係咪?2歲半做評估, 又好似真係細左d甘....私人評估係快, 不過之後係甘hard sell.....你會繼續比你個仔睇私人既ADHD治療嗎?負擔得起既.....咪去馬囉, 5係既....等等正苦啦, 反正甘快知道係都醫生睇同無藥食, 都係等

今日再同老師傾過, 佢覺得我個仔唔係資優, 應該係ADHD, 因為阿仔只可以坐底約一分鐘便周圍走, 但睇得出阿仔努力試緊; 老師仲話阿仔單對單的時候便識答佢d問題, 而一班人的時候講完故事問問題, 佢就一d反應都無, 對顏色, 形狀都無反應, 呢個又唔知係mud 嘢病? 老師都係話返屋企做多d training同帶佢同其他小朋友玩多d, 下個月會俾d資料我去做評估!

我都知私家好貴, 我唸住評估係私家做, 治療去政府排, 因為學校好似好心急想知咁, 老師仲話如果係的話, 最好搵d再小班d教學的學校俾仔仔讀書 (依家係1:8); 咁即係要轉校!我都唔想轉, 到時再同佢傾吓!原來老師的第2囡都是ADHD, 在小一時發現, 希望老師能夠包容啦, 不過英文個位老師就好似好不耐煩咁!

我想請問吓你d心徳, 做ADHD小朋友的父母要有什麼心理準備?
佢哋基本上與一般小孩無什麼分別, 都係咁開心同聰明, 只差在學習方面有困難?
老師話小朋友愈早醫, 便愈有機會好番, 是否真係咁樣?你個小朋友是否進步好多啦!
老師又話可以請個影子老師到學校教我個仔, 但好貴, 我都唔知MUD 嘢, 搞到一頭霧水?請問如果私家治療條數應該點計?只係想 REFERENCE 吓, 費時去到做評估俾佢哋嚇親!

太多問題係個腦到, 我喊咗好多次啦,真係好心痛! 再次多謝你的分享及意見!

醒目開學勳章

我愚見係5做私家評估, 反正你都係要等睇政府既醫生, 做咩要晒d甘既錢?不如留返請我飲茶既然學校無包容性既...甘轉囉, 費時你個仔留向度又無老師幫佢啦!
ADHD要食藥都起碼6歲後既事....甘你呢幾年點?去認識多d咩係ADHD, 不過都要有心理準備會好惡頂, 我都比我仔激到噴血架, 同朋友呻下囉

我自己都搞到好多病, 不過甘又點...你都係要處理佢, 因為你係佢呀媽...我慶幸一早發現, 因為早排期, 一年班下學期開始睇, 5係好似有家長要搞到好大個先開始, 功課已經深, 仲要個時先開始試藥, 甘對個小朋友會好辛苦架

醒目開學勳章

個時我仔仲有學習遲緩, 幾大鑊呀, 好彩I位老師跟佢4年, 甘自己都要做野去配合, 由最初差年半都最後差半年.
5好講話我咩分享啦, 大家交流下姐

其實邊個想自己個仔有事, 既然真係的話都唯有接受, 都會一樣咁愛佢的;真係好好笑, 我哋一直都以為自已個仔好叻,好聰明又獨立; 原來是有d問題, 呢個打擊對我老公嚟講更加大. 今日同bb去食甜品, 佢問完一次 " 呢個什麼名", 我話"芒果布甸", 咁佢食一匙又問一次, 我d眼淚就不停咁流, 以前會以為佢係"求知慾"強, 依食先知發生什麼事!

我自已係度想, 我哋兩公婆更加要take care 自已及唔好有什麼病, 因為我哋有咩事, 都唔知邊個去照顧佢; 原來打算生多個小孩陪佢, 因為見佢好悶又鍾意同其他小朋友玩, 依家都打消這個念頭; 一來怕第2個又有問題, 二來都想專心照顧及教佢!

多謝您睇吓我呻!如有我什麼問題, 煩請再賜教, thanks a lot!

醒目開學勳章

我係單親既ADHD家長, 相信壓力5會比你少, 呢排我個仔都搞到我好煩架...真係想送佢去保良局就算, 甘我可以繼續做無腳既雀仔
發問問題, 你要預左.....我仔仲會問好奇特既問題, 旁人以為好簡單既, 可能大人都要上網先搵到答案

佢有無ADHD係要做左評估先至知, 老師係比你地有個心理準備, 我以前都比佢好大鑊架, 我向床度喊又邊個知道喎

原帖由 trinitycvc 於 10-9-12 00:49 發表
其實邊個想自己個仔有事, 既然真係的話都唯有接受, 都會一樣咁愛佢的;真係好好笑, 我哋一直都以為自已個仔好叻,好聰明又獨立; 原來是有d問題, 呢個打擊對我老公嚟講更加大. 今日同bb去食甜品, 佢問完一次 " 呢個什麼 ...

王國長老

我對ADHD認識唔多, 希望冇講錯:

1) 治療ADHD係有黃金期, 越細個開始治療越好, 過左5-6歲有可能會效用冇咁大;

2) 前日剛和一個朋友傾, 佢幫仔仔排期治療ADHD, 收到信appointment是2013年, 由於她仔仔要食藥控制, 所以唯有到私家, 千三元左右一個月藥.

唔好喊, 唔好放棄, 媽媽係最貼身既老師, 最幫到bb只有媽媽, 我發現身邊唔少人既小朋友都有ADHD, 妳地唔好氣餒, 小朋友好需要媽媽支持!

我當然唔會放棄佢啦, 不過都要訓練吓自己及老公d EQ, 尤其是我老公, 每次帶完個仔返音樂班, 都大發脾氣同個仔講以後唔帶佢返, 因為個仔不跟老師及音樂做動作; 淨係周圍走一係就同老豆玩PEEKAPOO, 但係個仔好鍾意返, 我心痛係自己老豆都不包容個仔!

係呀, 依家好似好多小朋友都有ADHD, 真係唔知點解??尋晚去飯, 一個朋友個仔又話返咗學之後依家被懷疑, 另一個朋友小孩的同學仔(係資優仔)都係pn 開始做training , 用咗十幾萬係私家做 (唔知十幾萬1年定做幾年?), 如果政府真係排得咁耐, 都係要搵私家做training,希望快d有得跟進, 同希望快d好返!我唔想阿仔食藥, 因為好似話對佢哋個腦仔有影響!

個仔呢個星期都唔開心, 可能佢又識聼我哋講嘢啦!佢見我喊, 佢又喊,又搵tissue幫我抺眼淚, 所以我同自己講以後都唔再係佢面前喊!, 真係好心痛.......

醒目開學勳章

版主:

1)ADHD既藥要6歲起先開始可以食喎(醫生講)
2)香港ADHD治療係由1年班下學期先開去睇,因為小學係一個大轉變, 小朋友有無問題, 同有咩問題, 一個學期應該已經浮現出黎, 所以醫生先可以開始試藥

原帖由 edea 於 10-9-13 13:18 發表
我對ADHD認識唔多, 希望冇講錯:

1) 治療ADHD係有黃金期, 越細個開始治療越好, 過左5-6歲有可能會效用冇咁大;

2) 前日剛和一個朋友傾, 佢幫仔仔排期治療ADHD, 收到信appointment是2013年, 由於她仔仔要食藥控制, 所 ...

你女除了有專注力不足, 會否有讀寫障礙? 有無評估這方面?

原帖由 香香 於 10-9-15 09:38 發表
小雄維尼:

還有什麼意見!

各位媽咪:

你地好!!

我係新加入成員.

我個女剛確診為專注力不足. 由k3畢業開始排隊. 但剛小二開學才做評估.

上年小一開學還可自已好快串了英文生字. 中文默書就要好耐才記到. 今 ...

醒目開學勳章

香香,  每個小朋友既情況5同, 例如我個仔甘....個心散到暈, 5月開始食利他林, 1日2次, 2次半粒, 暑假試下停下啦........哇, 我想死甘濟, 仲顛過以前, 開學前幾日覆診同醫生講, 去到1日3次(因為放學要去補習),5食或者藥力過左之後又黎料.....我都想死呀[size=15.2778px][size=15.2778px][size=15.2778px]

原帖由 trinitycvc 於 10-9-13 17:58 發表
我當然唔會放棄佢啦, 不過都要訓練吓自己及老公d EQ, 尤其是我老公, 每次帶完個仔返音樂班, 都大發脾氣同個仔講以後唔帶佢返, 因為個仔不跟老師及音樂做動作; 淨係周圍走一係就同老豆玩PEEKAPOO, 但係個仔好鍾意返,  ...

hi, trinitycvc

其實排政府睇, 你可以咁做, 學校老師教我,
先叫你家庭医生出封信說明懷疑佢有注專力問題 (轉介信) 給容鳳書健康中心 , 當然你耍找你那區是边到先啦, call 佢地後send referred letter to them , 登記開始排期.
你亦可上網找 : 協康會, 佢哋有資料可以help u.
http://slp.heephong.org/
‹ 上一主題|下一主題