用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 今日派返黎D回條睇到我頭都大哂
go

今日派返黎D回條睇到我頭都大哂 [複製鏈接]

醒目開學勳章

個評估回條好認真 攪到我唔係好明究竟計唔計考試分,因為平時係唔計,得默書係計考試分,咁宜家作文同 listening又唔知計唔計,想打返學校問,但都係唔好,費事煩住老師,等下星期開會至問
   0    0    0    0

Hi polabb,

Let me see tonight , and discuss with you .

chmanpong

醒目開學勳章

OK
原帖由 chmanpong 於 10-9-9 13:44 發表
Hi polabb,

Let me see tonight , and discuss with you .

chmanpong

原帖由 polarbb 於 10-9-9 13:24 發表
個評估回條好認真 攪到我唔係好明究竟計唔計考試分,因為平時係唔計,得默書係計考試分,咁宜家作文同 listening又唔知計唔計,想打返學校問,但都係唔好,費事煩住老師,等下星期開會至問 ...

而家中學平時分都會計入考試分,除課堂上的小測及正式測驗外,功課,如剪報,專題研習,習作紙及作文都會計分(課本功課就唔計,因為書後有答案),但佔考試分的百分比有多少就各科不同,到現在我都不懂得計算,只知道考試不合格時,若功課做足交齊,以及做得對和好的話,都有機會拉番成合格(中學計分很嚴,七十分以上是好好成績,很難取得八十分,全級應不多於十個,合格已是不差).

若有機會在家長會提問,可以問埋下學期成績係唔係計埋上學期成績,因為以前小學係唔計,各自獨立,但中學就會計埋,就算下學期成績大進步,都會因上學期差而拉低總名次百分率(中學沒有提供名次,只有百分率).

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-9-9 13:24 發表
個評估回條好認真 攪到我唔係好明究竟計唔計考試分,因為平時係唔計,得默書係計考試分,咁宜家作文同 listening又唔知計唔計,想打返學校問,但都係唔好,費事煩住老師,等下星期開會至問 ...

Comp., Listening 都計常分, 你 see  see 個 table 下面個 remarks 有寫, 標準體 --> 常分, 斜粗體 --> 考分.

醒目開學勳章

好深,攪到頭都大,如果評估唔計會我就比個女自由發展 如果唔係佢成日要備戰狀態就好辛苦
原帖由 sfcssfcc 於 10-9-9 14:26 發表

而家中學平時分都會計入考試分,除課堂上的小測及正式測驗外,功課,如剪報,專題研習,習作紙及作文都會計分(課本功課就唔計,因為書後有答案),但佔考試分的百分比有多少就各科不同,到現在我都不懂得計算,只知道考試不合格時,若功課 ...

醒目開學勳章

如果咁講就同以往好大分別,默書唔計考試分就好慘,一次過要默咁大範圍 但係我都唔係好睇得明 個評估攪到好似考試咁,寫哂分數,咁即係評估時就好似考試咁?同埋幾時一次評估? 如果佢唔計分我就唔理.
原帖由 zater 於 10-9-9 14:30 發表

Comp., Listening 都計常分, 你 see  see 個 table 下面個 remarks 有寫, 標準體 --> 常分, 斜粗體 --> 考分.

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-9-9 14:53 發表
如果咁講就同以往好大分別,默書唔計考試分就好慘,一次過要默咁大範圍 但係我都唔係好睇得明 個評估攪到好似考試咁,寫哂分數,咁即係評估時就好似考試咁?同埋幾時一次評估?   ...

呢個 table 係想 show 個計分法, 而 table 列出 ge 科目同分數 %, 都會 show o係張成績表度, 即係話 dict, comp, listening 計完常分, 將個分數按所佔百分比寫落成績表, 而呢幾樣野係無特別考試咁 lor, 你明唔明白啫

醒目開學勳章

咁即係好似以前咁, 平時的dict, comp, listening 係計考試分,咁多次夾埋拉個平均數,其他個D就唔計考試分
如果係咁的話,就應該明哂
我知佢係想 show 個計分法,因為以前考試都係用E個計分法,不過佢又將佢用响評估到就攪到我亂哂 對於分數o既野我係比較遲鈍
原帖由 zater 於 10-9-9 15:09 發表

呢個 table 係想 show 個計分法, 而 table 列出 ge 科目同分數 %, 都會 show o係張成績表度, 即係話 dict, comp, listening 計完常分, 將個分數按所佔百分比寫落成績表, 而呢幾樣野係無特別考試咁 lor, 你明唔明白 ...

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-9-9 15:17 發表
咁即係好似以前咁, 平時的dict, comp, listening 係計考試分,咁多次夾埋拉個平均數,其他個D就唔計考試分
如果係咁的話,就應該明哂
我知佢係想 show 個計分法,因為以前考試都係用E個計分法,不過佢又將 ...

其實真係同以往一樣, 不過今年可能好心做個 table 比家長睇   反而搞到 d 家長頭暈暈.

評估即係小測 lor, 一向都有架, 呢 d 都會計常分.

醒目開學勳章

評估我唔知佢有計分,我不嬲都冇理個女評估D野,邊讀得咁多,米比佢自己做下睇下佢究竟平時有冇留心聽書
我係理佢考試  你個女P幾?係米又係P2?
原帖由 zater 於 10-9-9 15:23 發表

其實真係同以往一樣, 不過今年可能好心做個 table 比家長睇   反而搞到 d 家長頭暈暈.

評估即係小測 lor, 一向都有架, 呢 d 都會計常分.

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-9-9 15:28 發表
評估我唔知佢有計分,我不嬲都冇理個女評估D野,邊讀得咁多,米比佢自己做下睇下佢究竟平時有冇留心聽書
...

評估果 d 我都無乜理佢, 因為有時佢特登唔寫o係手冊度 :;pppp:  我都唔會知, 到派返黎簽名果時咪知 lor

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-9-9 15:28 發表
...

P 4 lor

我囡今年係小一生, 看完後我都是不明白, 請問進展性評估是否會計分在考試的成績, 默書, 作文是否計分?

my girl also p.4, 4B, you?

原帖由 zater 於 10-9-9 15:32 發表

P 4 lor

醒目開學勳章

原帖由 SY810 於 10-9-9 15:36 發表
我囡今年係小一生, 看完後我都是不明白, 請問進展性評估是否會計分在考試的成績, 默書, 作文是否計分?

進展性評估係會計落成績表度, 以 P.1 中文科為例 :
寫作, 聽說, 默書都係計完平均分後再按百分比計寫落成績表.  寫作係佔 70分, 即係話如果寫作平均分係 80分, 寫落成績表度係 56分, 而全科中文係由閱讀 (即係課本考試) 佔 200分, 寫作佔 70分, 聽說佔 100分, 默書佔 30分, total 係 400分組成.

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-9 15:41 發表
my girl also p.4, 4B, you?

死屍班

醒目開學勳章

你講得太複雜 一句講野,中英的默書,寫作同listening 會計考試分,其他......唔計
原帖由 zater 於 10-9-9 15:52 發表

進展性評估係會計落成績表度, 以 P.1 中文科為例 :
寫作, 聽說, 默書都係計完平均分後再按百分比計寫落成績表.  寫作係佔 70分, 即係話如果寫作平均分係 80分, 寫落成績表度係 56分, 而全科中文係由閱讀 (即係課 ...

醒目開學勳章

咁我個女係易C班
原帖由 zater 於 10-9-9 15:53 發表

死屍班

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-9-9 15:54 發表
你講得太複雜 一句講野,中英的默書,寫作同listening 會計考試分,其他......唔計

因為係同 P.1 家長解話, 所以寫得仔細 d

‹ 上一主題|下一主題