用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣, 葵青區邊間幼兒園比較好些?
go

荃灣, 葵青區邊間幼兒園比較好些? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我囝囝2011年先讀N1, 但聽聞而家要開始報, 請問荃灣, 葵青區邊間幼兒園比較好些?多謝賜教!
   0    0    0    0

咁要睇你要求邊類幼兒園, 首先有n1的幼兒園唔算太多, 學費亦有平貴, 就算今年用唔到學卷, 到k1時有好多都用到, 如果你prefer佢直升ge, 又要考慮埋呢d! 仲有你想要傳統d ge幼兒園定活動d嗰d, 講吓你ge要求先啦!

醒目開學勳章

原帖由 yankaka 於 10-9-9 12:36 發表
咁要睇你要求邊類幼兒園, 首先有n1的幼兒園唔算太多, 學費亦有平貴, 就算今年用唔到學卷, 到k1時有好多都用到, 如果你prefer佢直升ge, 又要考慮埋呢d! 仲有你想要傳統d ge幼兒園定活動d嗰d, 講吓你ge要求先啦! ...

乜咁多野要考慮 ga?

如果可以直升K1 ge 就梗係最好啦, 唔使咁煩
如果間幼兒園好, 阿囝鍾意返學, 用唔用到學卷都唔係大問題
如果想阿囝學到野 e.g.自理, 紀律, 禮貌, 與人溝通等, 應該入傳統d ge幼兒園 定活動d
?

Thanks!

原帖由 LuLuKiuKiu 於 10-9-10 12:11 發表

乜咁多野要考慮 ga?

如果想阿囝學到野 e.g.自理, 紀律, 禮貌, 與人溝通等, 應該入傳統d ge幼兒園 定活動d
...

真係要考慮好多嘢架, 如果你唔介意有冇學卷ge, 咁你可以選d名牌少少ge! 同埋活動ge其實得啟思係真係用活動教學, 係接唔到傳統小學ge!
青衣區我比較熟d, 因為小兒喺青衣讀ge, 嗰時都search過好幾間, 呢d都係我當年去過開放日ge!
無學卷ge有1)學之園 2)康傑 (小兒讀呢間, 18/9開放日可以來望望)
有學卷ge有1)卓思  2)宏福
我比埋條link你, 你可以去每間ge website到睇吓, 了解多d! http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/?lang=c

原帖由 LuLuKiuKiu 於 10-9-10 12:11 發表

乜咁多野要考慮 ga?

...

覆埋你傳統定活動ge問題先!
之前所講, 係啟思先係全活動教學, 一定要讀番啟基小學.
至於學之園, 康傑佢就好著重語文, 即係有外籍包括英文同普通話老師長註, 亦會冇咁嚴肅! 相反卓思就傳統d啦, d課程深d, 對升小一就有幫助d, 但就辛苦d囉!

醒目開學勳章

原帖由 yankaka 於 10-9-10 17:35 發表

覆埋你傳統定活動ge問題先!
之前所講, 係啟思先係全活動教學, 一定要讀番啟基小學.
至於學之園, 康傑佢就好著重語文, 即係有外籍包括英文同普通話老師長註, 亦會冇咁嚴肅! 相反卓思就傳統d啦, d課程深d, 對升小一 ...

yankaka 多謝哂!

咁青衣荊冕堂同荃灣浸信會呢???

醒目開學勳章

原帖由 yankaka 於 10-9-10 17:30 發表

真係要考慮好多嘢架, 如果你唔介意有冇學卷ge, 咁你可以選d名牌少少ge! 同埋活動ge其實得啟思係真係用活動教學, 係接唔到傳統小學ge!
青衣區我比較熟d, 因為小兒喺青衣讀ge, 嗰時都search過好幾間, 呢d都係我當年 ...

請問點check開放日時間呢?? Thanks.

原帖由 wishwong 於 10-9-14 13:28 發表

請問點check開放日時間呢?? Thanks.

可以上佢地ge網頁check, 但未必間間有, 最直接就係打去學校問, 我嗰時都係咁, 有d學校會喺開放日派埋表, 因為有d學校係冇得download架, 一定要去排隊囉, 好似卓思咁, 我上年都係叫99幫我去排, 佢話好多人架!
你喺呢到search吓, 有哂咁多間學校ge資料架啦!http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/?lang=c

原帖由 yankaka 於 10-9-14 14:33 發表

可以上佢地ge網頁check, 但未必間間有, 最直接就係打去學校問, 我嗰時都係咁, 有d學校會喺開放日派埋表, 因為有d學校係冇得download架, 一定要去排隊囉, 好似卓思咁, 我上年都係叫99幫我去排, 佢話好多人架!
你喺 ...

請問康傑open day要唔要reserve位先去得架?

how about 路德會青衣城幼兒園?

原帖由 wishwong 於 10-9-14 18:00 發表

請問康傑open day要唔要reserve位先去得架?

我幫你問咗啦, 2:00-6:00呀, 你就咁去得架啦, 唔洗reserve位架, 不過你遇咗真係會多人, 上年我地去嗰時都勁多人囉!

原帖由 netbieshan 於 10-9-15 14:58 發表
how about 路德會青衣城幼兒園?

本人覺得麻麻, 因為囝囝嗰時去過日托, 佢勁喊, 同埋做得日托你就遇有家長要6:00先嚟得到揍小朋友, 佢可以只關淨門口燈, 就咁陪住坐喺門口位等, 都唔知佢嗰時等咗幾耐, 因為我見個仔喊到眼都腫埋, 同埋我放咗佢日托3日咋, 我個仔就勁病, 入埋院, 我覺得有可能衛生都麻麻! 而家touch wood返咗個幾月先有少少傷風咳, 可以接受!
另外我有個fd個囝返咗一次後, 直情死都唔係返佢呢間ge日托添, 所以可能真係有d問題!

原帖由 yankaka 於 10-9-15 17:05 發表

我幫你問咗啦, 2:00-6:00呀, 你就咁去得架啦, 唔洗reserve位架, 不過你遇咗真係會多人, 上年我地去嗰時都勁多人囉!

Thanks a lot~

Hi yankaka,

請問宏福幼兒園國際班又點架!可否比d意見!

救世軍大窩口幼兒園(二樓果間)
老師有愛心,每日電話contact,e-mail給家長當日日程。小朋友返了第2日便沒有哭了。很開心。

原帖由 smart_bb 於 10-9-15 19:40 發表
Hi yankaka,

請問宏福幼兒園國際班又點架!可否比d意見!

這間我就沒研究, 不好意思!

各位媽媽好,
我問過宏福幼兒園, 要16個月先開始入Form, 我個囡囡而家11個月, 好多人話要先到先得, 但都唔係個回事, 荃灣區及葵青區有幾多間N班可以早D入表呢?

荃灣浸信會10月尾有開放日呀....
衣間好唔好?升小一派位又如何呢?
‹ 上一主題|下一主題