用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 田徑 與 跳舞
go

田徑 與 跳舞

亞女學舞多年,昨天返來話,學校的田徑隊選了她入伍,如接受邀請,要每週集訓最少兩小時。

但有家長說,這兩項活動 對 肌肉 是有相反的運用,即不應同時進行/學習這兩種。

請問各位有何意見?

亞女很想入田徑班,因爲活動多樣化,我亦想她參加,因校隊是免費的,但若加入,便要對往後的幾年作出誠諾 (除非太差比人踢走)。 跳舞.... 她亦很喜歡。

醒目開學勳章

田徑你要諗返一樣野, 囡囡做得校隊,
唔理跑得好唔好, 一到 東區, 南區, 乜區比賽果D一定要去, 果D日子仲要係閒日黎, 一去最少起碼半DAY, 當然學校又會幫手請假,但比賽前好似係日日放學後都要練習,
不過女仔跑田徑....到佢第時大個左可能會好後悔, 我有個朋友 細個學田徑,做埋校隊仲好多獎, 成績差左不特止, 佢話最慘係佢對腳因為田徑攪到好粗好粗, 升到中學果時最明顯 仲成日比D同學笑

原帖由 BingJing 於 10-9-9 11:25 發表
亞女學舞多年,昨天返來話,學校的田徑隊選了她入伍,如接受邀請,要每週集訓最少兩小時。

但有家長說,這兩項活動 對 肌肉 是有相反的運用,即不應同時進行/學習這兩種。

請問各位有何意見?

亞女很想入田徑班,因爲活動多樣化,我 ...

但我女都係兩樣都有玩, 再加玩體操, 但我無聽過有仲特