用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 想請問上午班既 mami...(上幼愛班)
樓主: lovelywinnie
go

想請問上午班既 mami...(上幼愛班) [複製鏈接]

原帖由 lovelywinnie 於 10-9-29 12:28 發表

都好喎,但去邊到 gathering好呢?仲有冇其他 mami有興趣呢?

我心目中都諗到有個地方唔錯既! 睇下有無其他家長JOIN啦! 到時可以再討論下!

原帖由 toniba 於 10-9-29 14:27 發表
想請問一下有無同學仔近日有肚痛同肚痾呀? 我囡囡呢幾日成日哎肚痛但又痾唔出, 醫生話係感冒性腸胃炎, 已經食0左四日藥啦但重有哎痛, 周老師話有幾個同學仔都有類似0既情況出現喎~~好擔心呀! ...

我囝囝就無事, 咁大家要留意下D小朋友
希望你囡囡快D好番啦!

hi, 我小朋友係下幼光班, 見你地傾得好開心呀! 我都好想join 你地一齊傾.

e...我問光班老師話得15分鐘茶點時間咋, 所以叫我地唔好帶太大個食物盒同太多食物回校...
但我個囡淨係茶點果餐食得最多, 所以我都會繼續準備燒賣, 三文治, 半份漢堡包畀佢拎返校...

原帖由 poohmarlboro 於 10-9-16 23:02 發表
[quote]原帖由 relaxma 於 10-9-16 14:26 發表
我見手冊寫帶燈籠, 我預備0在個膠燈籠, 希望冇問題la.  

想問下各位mami, 知唔知茶點時間係幾耐? 呀仔話叫我唔 ...

有呀, 我個囡早排都話肚痛, 睇兒科医生話懷疑係腸胃炎. 佢仲教我地如果以后再有呢個情況出現, 可以:
1. 摸下肚仔係咪好實, 有可能是排便唔順暢, 然后同佢個肚仔按摩.  留意下佢之后的便便係咪好"爛". 如果係,就是腸胃炎.
2. 當你摸佢個肚時, 佢叫痛唔肯畀你掂的話, 就可能係盲腸炎
3. 若以上兩個情況都不是, 但又長期話肚痛, 就要詳細檢查.

原帖由 Sugarcream 於 10-9-29 18:20 發表

我囝囝就無事, 咁大家要留意下D小朋友
希望你囡囡快D好番啦!

我都想join, 可以嗎?

原帖由 Sugarcream 於 10-9-29 18:18 發表

我心目中都諗到有個地方唔錯既! 睇下有無其他家長JOIN啦! 到時可以再討論下!

請假都要參加呀!
我要同囡囡多d共同回憶, 我要了解多d佢地上學情況!!

原帖由 lovelywinnie 於 10-9-28 22:15 發表
Hi 各位 mami,

你地今日有冇睇到回條呀?有得參加家長義工呀!我好想參加呀!但我係 working mami, 到時都唔知拎唔拎到假,煩惱中!

另外囡囡話今日冇自選時間,因為有得落操場玩,男孩子就 sir 滑梯,女孩子就玩豆袋,囡囡 ...

Hi Toniba,

你囡囡好番 d 未呀?幾個月前囡囡都試過腸胃炎呀!斷斷續續都要成個星期先好!佢暫時冇胃口就唔好迫佢食野,到佢好番就自然食番多 d架喇!希望你囡囡快 d好番啦!

Hi Dondonchu,

Welcome呀!
d一齊有黎傾下啦!

好提議 wor, 可以攪Christmas gathering :)

原帖由 Sugarcream 於 10-9-29 08:19 發表
我都無得參加呀

我想問下你地有無興趣遲D攪下gathering, 等佢地d小朋友一齊玩下聚下咁呢?

我呀仔冇肚疴, 不過有d傷風.  

仲有佢叫我唔好比0甘多嘢食佢, 話食唔晒.  其實只係好小份量, 不過佢不嬲鐘意玩多過食 .

我只係填咗做1次義工, 等比d机會其他mami, dady la.

係呢, 各位有冇參加學校牙科計劃?  我有填咗參加, 各位点睇呢?

原帖由 dondonchu 於 10-9-30 11:35 發表
我都想join, 可以嗎?

當然歡迎啦! 雖然呢三年無機會同班, 但話唔定之後小學個六年都會架!:loveliness:

原帖由 relaxma 於 10-9-30 16:49 發表
好提議 wor, 可以攪Christmas gathering :)

真係好啦, 小朋友又有得玩, 實好HAPPY!
咁想早D攪定係臨近聖誕先呢? 其實我住個邊(長沙灣)有個名車博覽館, 入面有間餐廳有得俾小朋友除鞋玩滑梯同爬來爬去玩囉(似冒險樂園個D咁呢), 大人可以一面食一面傾, 小朋友又可以有得玩!

原帖由 relaxma 於 10-9-30 17:04 發表
我呀仔冇肚疴, 不過有d傷風.  

仲有佢叫我唔好比0甘多嘢食佢, 話食唔晒.  其實只係好小份量, 不過佢不嬲鐘意玩多過食 .

我只係填咗做1次義工, 等比d机會其他mami, dady la.

係呢, 各位有冇參加學校牙科計劃?  ...

牙科計劃我地都有參加呀!

早d攪好, 大家可以早d交流. 現在返學唔同一班唔緊要, 若日后有咩活動or 興趣班可以一齊參加, 又可以做同學仔囉

名車博覽館間餐廳我都有去過, 都可以的, 環境舒服, 衛生很好, 食物都可以.

原帖由 Sugarcream 於 10-9-30 20:13 發表

真係好啦, 小朋友又有得玩, 實好HAPPY!
咁想早D攪定係臨近聖誕先呢? 其實我住個邊(長沙灣)有個名車博覽館, 入面有間餐廳有得俾小朋友除鞋玩滑梯同爬來爬去玩囉(似冒險樂園個D咁呢), 大人可以一面食一面傾, 小 ...

如果係名車博覽館, 只要揀左日子而個度又無人BOOK場開生日會, 咁就OK! 我諗大家先定個日子, 不如先睇下10月尾既星期六日夾唔夾到, 有興趣既就報日子同人數啦!

Sugarcream: 23/10, 24/10, 30/10, 31/10 (lunch / tea time都ok!) (1大2小)

23/10 & 30/10 都ok    1大1小
原帖由 Sugarcream 於 10-10-2 07:54 發表
如果係名車博覽館, 只要揀左日子而個度又無人BOOK場開生日會, 咁就OK! 我諗大家先定個日子, 不如先睇下10月尾既星期六日夾唔夾到, 有興趣既就報日子同人數啦!

Sugarcream: 23/10, 24/10, 30/10, 31/10 (lunch / te ...

10月星期六、日, 我0地要約2点先到, 唔該等埋我0地, 地点ok呀!

預我2大1小  or 1大1小, thx.

係呢, 唔知大約可以容納到多少人呢?

預我2大2小.地點時間我都無問題.

原帖由 relaxma 於 10-10-4 11:07 發表
10月星期六、日, 我0地要約2点先到, 唔該等埋我0地, 地点ok呀!

預我2大1小  or 1大1小, thx.

係呢, 唔知大約可以容納到多少人呢?

我估60人應該都ok!

咁初步暫定30/10(六)12:30pm! 遲黎既都唔緊要既, 因為我估個度佢地玩幾個鐘都唔願走!:D
‹ 上一主題|下一主題