用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 有無同學仔唔join學校茶點?
go

有無同學仔唔join學校茶點? [複製鏈接]

請問有無同學仔唔join學校茶點?
   0    0    0    0

原帖由 elmolly 於 10-9-9 00:48 發表
請問有無同學仔唔join學校茶點?

有唸過唔join, 因都幾貴(囡囡係第二間讀N班果陣, 無另外收茶點, 已包括係半年收一次既雜費內), 但唔想囡囡見到第二位小朋友有d佢無既小食時唔開心, 因唔知學校會安排咩小食.  所以都join左.  囡囡好食得, 咩新奇野都想試...無計...

另外, 學校收既茶點餐具費, 學生名牌, 接送咭, 圖書證一樣好貴...成本啤盡佢咪HK$50 (啤到好盡la), 負責既公司食水好深....(同樣以前間學校無另外收呢個費用架)

囡囡禽日已經唔見左毛巾盒既蓋(佢個盒蓋一開始都比較鬆), 但我真係唔想再啤錢買la, 收費唔合理, 又唔知囡囡仲會唔見幾多次??? (當然我會提住佢小心d, 但小朋友玩起上黎, 邊記得咁多ar)  唉...佢今日仲攞錯左另一位小朋友既水杯翻黎tim.....

Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-9-9 03:47 發表

有唸過唔join, 因都幾貴(囡囡係第二間讀N班果陣, 無另外收茶點, 已包括係半年收一次既雜費內), 但唔想囡囡見到第二位小朋友有d佢無既小食時唔開心, 因唔知學校會安排咩小食.  所以都join左.  囡囡好食得, 咩新奇野 ...

我都問過朋友佢地小朋友學校既茶點費, 錢都係其次, 因為我買野食都唔平, 係concern佢比乜小朋友食, 問過老師又未有餐單住, 好似腸仔飽咁, 成日食就唔係幾好, 聽日就deadline, 唔知join唔join好.

你有無同老師講睇下個蓋係咪起學校或者其他小朋友到? 唔洗驚, 舊年我個女返pn都唔見好多野, 書包都調轉3次返黎, 已經見怪不怪

I have asked for teacher and she replied that the menu will be provided by this Fri.  

I have joined it.  Yesterday, my daughter was crying because her teachers seemed to forget to give her with biscuits during tea time.  She was very sad.  So, I don't want her to have bad feeling if she cannot have any snack/food from teachers, but her classmates have.

原帖由 elmolly 於 10-9-9 10:55 發表

我都問過朋友佢地小朋友學校既茶點費, 錢都係其次, 因為我買野食都唔平, 係concern佢比乜小朋友食, 問過老師又未有餐單住, 好似腸仔飽咁, 成日食就唔係幾好, 聽日就deadline, 唔知join唔join好.

你有無同老師講睇 ...

我反而覺得茶點費尚算合理. 因為每月只是百多元, 但省卻每天為她張羅及準備茶點的時間, 又可以訓練她們一同吃茶點, 不揀食物的習慣. 以前阿囡的pn學校同樣要收名牌及茶點費, 不過一次過包在雜費裏, 所以唔多覺眼而已.
至於名牌及茶點用具的費用其實也跟pn差不多, 所以不覺得特別貴, 而且這些用品的設計精美, 價錢可以接受.
至於調亂物件, 我阿囡以前連外套, 鞋都試過 , 很小事, 寫一張小memo提提老師跟進就可以了.

不過, 我都建議學校可以每月頭給家長餐單, 讓家長知道小朋友吃什麼茶點.  茶點應多樣化一些, 以前囡囡pn吃 通粉, 米糊, 粥, bread, egg roll, 栗米片, 餅乾, 芝士條等, 喝果汁, 牛奶, 豆奶, 清水等, 天天不同, 學生吃得津津有吃, 囡囡在家一向不肯吃粥,  但在學校會見到別人吃, 自己也吃起, 很好呢...希望學校可以參考一下.

餐單 is seemed to be provided by each Fri and 茶點 per each day is seemed different.  Yesterday, 茶點 is "biscuits".  For today,  茶點 is "bread".

原帖由 misschan1227 於 10-9-9 12:00 發表
不過, 我都建議學校可以每月頭給家長餐單, 讓家長知道小朋友吃什麼茶點.  茶點應多樣化一些, 以前囡囡pn吃 通粉, 米糊, 粥, bread, egg roll, 栗米片, 餅乾, 芝士條等, 喝果汁, 牛奶, 豆奶, 清水等, 天天不同, 學生 ...

i agree with Monkey mama.. don't want to upset her if other classmates hv snack from teacher but she does not.. don't want her to be "special"

agree the price is a little bit expensive but acceptable.  if quality is good, it is fine.

原帖由 elmolly 於 10-9-9 10:55 發表

你有無同老師講睇 ...

囡囡讀N班既時候, 茶點費, 餐具及名牌費, 都已經包入半年收一次既雜費內, 半年約HK$1,100左右(仲包埋書簿, 小手工材料).  因無預學校收左千幾書簿, 半年一次雜費後, 仲要再收茶點, 餐具... 所以一時間覺得物咁多收費架.

物我似好驚咩?  

Monkey媽媽

其實佰幾蚊都好合理喇!! 之前間學校收我三佰蚊呀!!

唉!比起我個女以前讀啟思....依家佢地算唔貴!以前啟思同區的校車都收900, 茶點費係貴過GH ga!都係成日食麵包ja!

原帖由 Monkey媽媽 於 10-9-9 03:47 發表

囡囡禽日已經唔見左毛巾盒既蓋(佢個盒蓋一開始都比較鬆), 但我真係唔想再啤錢買la, 收費唔合理, 又唔知囡囡仲會唔見幾多次??? (當然我會提住佢小心d, 但小朋友玩起上黎, 邊記得咁多ar)  唉...佢今日仲攞錯左另一位小朋友既水杯翻黎tim.....

Haha, 我個女呢兩日都唔見左個水杯, 唔知係味係你度呢??

原帖由 faitakb 於 10-9-9 14:37 發表
其實佰幾蚊都好合理喇!! 之前間學校收我三佰蚊呀!!

嘩...咁貴架...原來係以前果間收得太平, 所以令我衣家有錯覺.....
Monkey媽媽

原帖由 MyAshley 於 10-9-9 23:23 發表

Haha, 我個女呢兩日都唔見左個水杯, 唔知係味係你度呢??

你囡囡係唔係叫Cherry Lo 呀?  囡囡攞錯左佢既杯翻黎, 自己果隻又唔知去左邊(攞錯果日); 第二日寫紙仔啤老師, 放學攞翻岩架la.
呢幾日, 日日寫紙仔啤老師, 因為日日都有新野....
Monkey媽媽

回覆 6# Monkey媽媽 的文章

其實, kv好呀, 自備茶點, 餐具.  學校都煩少好多.  一個書包攪掂.  名牌係老師dymo帶自製(無相), 仲用埋條顏色線分校車, e.g. 綠+黃線/紅線.  一個牌仔攪掂晒.
~easybring~

原帖由 easybring 於 10-9-10 09:51 發表
其實, kv好呀, 自備茶點, 餐具.  學校都煩少好多.  一個書包攪掂.  名牌係老師dymo帶自製(無相), 仲用埋條顏色線分校車, e.g. 綠+黃線/紅線.  一個牌仔攪掂晒. ...

我以前間學校除左名牌, 都無所有野自備, 而家個茶點袋係就係好靚, 不過如果坐校車既小朋友一"dup"車就"呢 hair", 玩得癲又驚佢攞漏...

原帖由 elmolly 於 10-9-10 12:08 發表

我以前間學校除左名牌, 都無所有野自備, 而家個茶點袋係就係好靚, 不過如果坐校車既小朋友一"dup"車就"呢 hair", 玩得癲又驚佢攞漏...

囡囡以前讀果間, 水杯同食物盒都係學校提供既, 每日只需帶毛巾盒, 放係書包既側袋已經可以.  
我覺得要佢地帶書包又帶茶點袋有d論盡, 都驚佢地唔見架.  不過叫做多一個方法訓練佢地既記性同責任心(向好既方面唸).
Monkey媽媽

Yes I treat it as a trainning to my little princess cos she is a small BB. I can not compare since she did not attend to any nursey class before.

Hi Monkey Mama, thanks but my princess called Ashley Kong.

原帖由 MyAshley 於 10-9-11 12:39 發表
Yes I treat it as a trainning to my little princess cos she is a small BB. I can not compare since she did not attend to any nursey class before.

Hi Monkey Mama, thanks but my princess called Ashley  ...

好高興認識你呀, 你囡囡係邊班架?  我囡係下幼信
Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-9-11 18:31 發表

好高興認識你呀, 你囡囡係邊班架?  我囡係下幼信

Nice to meet you too! My daughter is in 下幼愛! She is so happy with the GH school life!
‹ 上一主題|下一主題