用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區

醒目開學勳章

我代佢答。

上智係冇減班的!

原帖由 smalle 於 11-5-20 12:45 發表
凍奶茶,
請問減班即係得番4班中一??

太太太高興了.

原帖由 Yukyuk 於 11-5-20 13:41 發表
我代佢答。

上智係冇減班的!

唔該哂凍奶茶& Yukyuk.

Yukyuk,

Please check pm, tks.

Yukyuk,

Please check pm again, tks.

Yukyuk,

Please check pm again, tks a lot!

Dear Yukyuk,

Please check pm, tks.

初黎報到, 唔係搵德雅小學資料, 都唔知HTC有交流區添, 我囡囡今年F.2 .

醒目開學勳章

WELCOME!

您是第一個學姐媽媽。

您囡囡明天考GEOGA,我囡囡考IS。希望5D考完去睇MOVIE 同食BUFFET!

CHEERS,

YUKYUK

原帖由 janicech 於 11-6-16 21:09 發表
初黎報到, 唔係搵德雅小學資料, 都唔知HTC有交流區添, 我囡囡今年F.2 .

我地都約好星期一去shopping, 希望佢地個個都考試順利啦!
原帖由 Yukyuk 於 11-6-16 21:35 發表
WELCOME!

您是第一個學姐媽媽。

您囡囡明天考GEOGA,我囡囡考IS。希望5D考完去睇MOVIE 同食BUFFET!

CHEERS,

YUKYUK

醒目開學勳章

回復 1# janicech 的帖子

Janicech,

囡囡話D中三學姐D對話好搞笑!

"考完試後,我地要返去同"周公"拍拖"

P.S. 我地已經睇左"X MEN FIRST CLASS", 好好睇!  

CHEERS,

YUKYUK

我家大小姐真係返黎食完飯即同周公拍拖, 瞓咗兩個鐘又溫過, 姐姐問點解香港學生咁辛苦, 我答佢香港嘅父母仲辛苦, 真無奈, 你囡囡起HTC讀得開5開心呀?

等個女考完試,問佢睇5睇先 ,

原帖由 Yukyuk 於 11-6-17 20:06 發表
Janicech,

囡囡話D中三學姐D對話好搞笑!

"考完試後,我地要返去同"周公"拍拖"

P.S. 我地已經睇左"X MEN FIRST CLASS", 好好睇!  

CHEERS,

YUKYUK

醒目開學勳章

係WOR!  您囡囡中二,星期一係考中史,中史多野要記,係緊張DD!  我囡囡星期一係考CIT (電腦),只是半小時,所以比較輕鬆DD!

我覺得囡囡似係文科人,她說考中史的時候,見到條題目答題部份有好多線,佢話好想填滿佢咁話!  (好似有D變態!  佢仲話有D同學同佢想法一樣TIM!好開心WOR!)

開心!

第一年中學生涯,從未如此興奮過,因為功課少過小學。(但佢又話都幾懷念小學D同學及老師)

不過,佢地D同學都有開FACEBOOK 交流下!
閱讀風氣非常好!
老師勁NICE!

係我唔習慣佢咁少功課傘,應該升上中二會好DD!
HTC老師出卷都好厲害,唔知您覺唔覺?

原帖由 janicech 於 11-6-17 21:22 發表
我家大小姐真係返黎食完飯即同周公拍拖, 瞓咗兩個鐘又溫過, 姐姐問點解香港學生咁辛苦, 我答佢香港嘅父母仲辛苦, 真無奈, 你囡囡起HTC讀得開5開心呀?

等個女考完試,問佢睇5睇先 ,

...

大女入咗HTC之後, 的確冇小學咁忙, 但我又5覺得功課少, 我兩年黎都成日見佢做好多maths, 至於試卷, 我就冇留意深5深la, 有時呀女話易, 有時又話深,  我見佢都考得好好,又自動波,  所以都冇咩理佢, 加上我又要返工, 所以平日嘅時間都係花起個細到,
又好奇, HTC舉辦嘅家長日, 家長會等, 我次次都要開工, 仲要係我不能請假走開果隻, daddy 出席完, 又冇耐性講俾我聽, 真激氣

醒目開學勳章

多謝分享!  您囡囡好叻WOR!

我囡囡話, 雖然家課少,但堂課是不少的。(尤其是MATHS 堂 )

上年家教會旅行我地去唔到外,運動會、家長會 、家長日、開放日都有參與,可能我們小心眼,都覺得校長和老師對學生的關顧好好。

原帖由 janicech 於 11-6-18 06:56 發表
大女入咗HTC之後, 的確冇小學咁忙, 但我又5覺得功課少, 我兩年黎都成日見佢做好多maths, 至於試卷, 我就冇留意深5深la, 有時呀女話易, 有時又話深,  我見佢都考得好好,又自動波,  所以都冇咩理佢, 加上我又要返工,  ...

我中學都係讀天主教女校, 我以前都係要做好多maths, 5知係5係學校驚女仔數5夠叻, 所以起maths到多加操練, hahaha

醒目開學勳章

Janicech,

我估學校想培育多些理科人才,數學唔惦,真係唔讀理科LA!

另外,剛剛同囡囡睇左GREEN LANTERN 3D, 都好好睇。  我們入左嘉禾VIP, (HK$138 有五張TICKET送 + 每次買ADULT TICKET 都減HK$10)  好OK!

CHEERS,

YUKYUK

真係好抵喎, 話俾老公聽先, 我好少睇戲, 通常都係Daddy同個大去睇, 我就要揍住個細, 兩個相差十年, 好難有相同嘅活動, 除咗食, hahaha

醒目開學勳章

Dear janicech,

http://www.goldenharvest.com/boo ... benefit&lang=tc

Cheers,

yukyuk

真係好想5/7之後可以喺度同你地chat埋一份
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~