用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 Yukyuk 於 11-1-14 19:25 發表
凍奶茶,

今日出了通告了!  有SEMINAR聽!

Yukyuk:

最近好忙,已有一段時間無上BK了。
我們不打算今年暑假讓女兒去英國遊學團,或者過一兩年啦。你的女兒會參加嗎?

原帖由 littleyan10 於 11-2-25 12:26 發表
各位家長,我想問面試當日需要帶証書或其他東西嗎?

littleyan10:
去年面試時沒有查看過任何証書,但有核對身份証明文件如手冊、面試通知書、身份証等。

請問幾時面試?

醒目開學勳章

HI 凍奶茶,

今年暑假有可能全家去英國/澳洲玩,所以今年不去遊學了!

另外,HTC 45周年聚餐您們去嗎?  囡囡話覺得價錢很便宜,但又想我陪佢去咁話!

今天囡囡在公開場合見到曾特首,用部手機拍左好多VIDEO,好開心咁!  

原帖由 凍奶茶 於 11-2-25 21:35 發表

Yukyuk:

我們不打算今年暑假讓女兒去英國遊學團,或者過一兩年啦。你的女兒會參加嗎?

醒目開學勳章

Dear Carrai,

I remember you.

I hope this forum will not make you feel bored.

Best regards,

Yuk yuk

原帖由 carrai 於 11-2-22 11:00 發表
凍奶茶 and Yukyuk,

我囡囡今年是在德雅讀小五,看到我心儀的學校既post,所以入來看看。多謝你們分享,我可以了解多些我囡是否合適這間學校。

5th March.

原帖由 凍奶茶 於 11-2-25 21:35 發表

Yukyuk:

凍奶茶,
         感激妳的回覆.謝謝.

原帖由 Yukyuk 於 11-2-25 22:54 發表
HI 凍奶茶,

今年暑假有可能全家去英國/澳洲玩,所以今年不去遊學了!

另外,HTC 45周年聚餐您們去嗎?  囡囡話覺得價錢很便宜,但又想我陪佢去咁話!

...

我個囡對聚餐的興趣不大,但對參予學校開放日的musical 興趣就非常大。

原帖由 Yukyuk 於 11-2-26 06:21 發表
Dear Carrai,

I remember you.

I hope this forum will not make you feel bored.

Best regards,

Yuk yuk

你記得我呀!真的記得我呀!我以為我這麼少出post的媽咪很少人記得ops:" />

我記得初初我囡讀德雅時,你幫我了解學校不少,估不到現在還遇到你 ,真希望中學小女還可以做你女女的師妹 ,不過看來比較困難,亞囡要加緊努力d。

講開德雅,你知唔知wong sir退休返加拿大了,我囡很掛念他 ,(因我囡囡比較naughty 又好動,wong sir真是由一年班講道理講到四年班,真係教囡咁教。)

你和凍奶茶在這裡的意見很正面,令我很了解學校怎樣為她們的學生出每一分力,真是多謝你們無私地為一些想打算選這校給囡囡的家長解答問題。

其實我都唔知要問什麼問題。現在重緊要是keep住囡囡成績,不過我囡囡心態還是求學不是求分數,老師都時常問我囡點搞,d平時分好大上大落,影響分數,我都叫佢做好些張入場卷。

我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Dear Yukyuk,

不好意思, 請check PM.

Dear Yukyuk,

Please check pm, tks.

4月2、3日是五年一度的開放日,有學生們的表演節目,大家記得去支持下。

醒目開學勳章

係LAW!  五年一度,我們一家四口都好支持GAR!

昨日正午,我和家人參加了由F.4生負責的學生導賞團,而整個過程亦感覺舒服,非常愉快,非常欣賞全體師生的努力!

細囡很喜歡中國舞表演團隊的舞姿優美,活潑可愛!

大囡則特別喜歡表演爵士舞同學的強勁的舞步,及那份忘我的演出!

而我彷彿早就被校長落了迷藥一樣,對"壓軸原創英文音樂劇"情有獨中,在開演第一幕,我已經被該劇內容感動落淚,的確感人!  (好在有多包TISSUE在身)  

GOOD SHOW!  BRAVO!

原帖由 凍奶茶 於 11-4-1 15:59 發表
4月2、3日是五年一度的開放日,有學生們的表演節目,大家記得去支持下。

各位媽咪:
     請問記唔記得中一適應班幾多日, 另外仲有咩日子要回校。唔該哂!!!

haha, 係低調到冇咩人識, 成日比人以為聖三一,
我係舊生, 唔知囡囡入讀機會唔會大D, 當然都要睇成績啦...
不過自己當年就唔太喜歡學校, 可能以前係sister做校長, 古板D啦~~
原帖由 凍奶茶 於 10-9-23 18:48 發表

真係有緣,我個女都係白社,我因為要返工,所以沒有去運動會,你就好啦。

我以前是住深水埗的,所以我一向都喜歡這間學校,學校低調的作風是我一向欣賞的,加上有醒目的校服,簡直是dream school。 ...

醒目開學勳章

Hi 奶茶,

今日下午2:30pm 有seminar.

Plan 左即使有狂风大雨都会去。

原帖由 凍奶茶 於 11-4-1 15:59 發表

原帖由 littleyan10 於 11-4-27 17:09 發表
各位媽咪:
     請問記唔記得中一適應班幾多日, 另外仲有咩日子要回校。唔該哂!!!

唔好意思,最近好忙無上bk。
升中一會有個summer course,好似2-3個星期,千多元,如果上足8成堂(好似),學費有部份refund。

這個summer course全英語上堂,讓學生適應在校內用英語,而且可以認識新朋友。

原帖由 Yukyuk 於 11-5-14 00:19 發表
Hi 奶茶,

今日下午2:30pm 有seminar.

Plan 左即使有狂风大雨都会去。

yukyuk:

我個日都有去,對新高中及升學問題有了更多認識,好彩我哋個女舊年升中一,可以避過中一減班後對英中學位更加渴求,要入上智就更難,加上仲有幾年才中六,讓學校可以更純熟掌握新高中制度。
幾次聽校長講及新高中,我覺得學校已做好準備,胸有成竹的,很有信心,我哋可以放心把個女交給學校了。

醒目開學勳章

您d记忆去了哪里?

上年bridging course 是10天,先付hkd450大元,跟住来一个surprise, 就是全费refund.  Mrs. Or 真是懂得哄人开心的。

原帖由 凍奶茶 於 11-5-18 22:32 發表

唔好意思,最近好忙無上bk。
升中一會有個summer course,好似2-3個星期,千多元,如果上足8成堂(好似),學費有部份refund。

這個summer course全英語上堂,讓學生適應在校內用英語,而且可以認識新朋友。 ...

醒目開學勳章

非常同意!

原帖由 凍奶茶 於 11-5-18 22:41 發表

yukyuk:

我個日都有去,對新高中及升學問題有了更多認識,好彩我哋個女舊年升中一,可以避過中一減班後對英中學位更加渴求,要入上智就更難,加上仲有幾年才中六,讓學校可以更純熟掌握新高中制度。
幾次聽校長講及新高中,我覺 ...

凍奶茶,
請問減班即係得番4班中一??
‹ 上一主題|下一主題