用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區

醒目開學勳章

凍奶茶,
剛剛問左囡囡,佢話睇過D INFO 沒有什麼特別新的地方(其實我們2008年去過北京,拍左好多VIDEO,印象猶新!),所以不暫時不考慮了!
不過,知道暑假期間HTC會有去英國學遊,佢已經話有興趣!  HOW ABOUT YOU? (不知道英國安檢如何?)

上次去清水灣OUTING, 佢同學仔將OUTING相片剪輯成MV,非常有趣!  唔知有冇傳到你囡囡果班呢!

原帖由 凍奶茶 於 10-11-23 17:23 發表

Yukyuk:
我同意學校功課真的不多,最近有很多quiz及test,重有2個星期就考試,我個女仲未開始温書。
聽我個女話,好似12月可以去北京,你有沒有聽過? ...

原帖由 Yukyuk 於 10-11-23 16:37 發表
BBTWIN,
CHECK PM.
此處是上智家長地盤,下次都PM俾我好D!  唔該哂!
YUKYUK

好的, 十分感謝!!!!

Yukyuk,
Please check pm, thanks.

原帖由 凍奶茶 於 10-11-23 17:18 發表

cameo:
看得出你真係好鍾意上智,portfolio的問題在「升中派位」答了你,真的不用花時間做portfolio,倒不如想想挑選那 5 張cert更實際。如果留在九龍城區有更多心儀選擇,倒不如留在九龍城區,因為SSP bnad one 中學較少,女校 ...

thanks凍奶茶...
其實我想個女讀女校,而九龍城網內的band 1女校全部都有直屬小學,包括我女讀緊呢間都一樣!!
所以我留在九龍城,一心就只有努力考好個分,安心入直屬中學!但第二志願都無女校可選了,,,,,
兩個區都好難揀....
那5張證書我都無特別出色的,呢個本身亦係我自己意願,我本身由細無迫個女學野o架,我唔接受喺學業上放鬆佢,但喺課外活動就完全跟佢意願,呢方面唔叻我真係唔在乎的,最緊要佢課外活動係for佢輕鬆吓,所以游水學齊4式就停,其他都係書法,柔道,,,,無特別拎d咩大獎囉,,,,要拎出5張其實有,但我唔肯定人地咩證書先叫見得人就真,,,,,有d人講到某d中學拎個區亞軍都唔夠叻啊
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

Hi cameo,

Please check PM.

版主話要係同一所中學才可留言,您可以PM俾我們問/在升中派位留言都可以。

YUKYUK

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實車程係一個問題,,,但並非我考慮轉目標為上智的主要原因,,,,

當初 ... [/quote]

cameo  merry xmas  發表於 11-12-19 10:26

原帖由 Yukyuk 於 10-11-25 09:42 發表
Hi cameo,

Please check PM.

版主話要係同一所中學才可留言,您可以PM俾我們問/在升中派位留言都可以。

YUKYUK

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實 ...

ok~ thanks !!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

Check pm!

原帖由 cameo 於 10-11-25 15:11 發表

ok~ thanks !!

原帖由 Yukyuk 於 10-11-23 18:34 發表
凍奶茶,
剛剛問左囡囡,佢話睇過D INFO 沒有什麼特別新的地方(其實我們2008年去過北京,拍左好多VIDEO,印象猶新!),所以不暫時不考慮了!
不過,知道暑假期間HTC會有去英國學遊,佢已經話有興趣!  HOW ABOUT YOU? (不知道英國安 ...

我知道去年暑假有英國遊學團,但不知費用多少?我參考過另一中學去21天費用共$32,000,加上為她置衣服雜物等,起碼要準備$35,000以上,似乎要用好多$$$$,可能1、2月已經要報名了。

醒目開學勳章

係呀!  校長在中一家長簡介會預告了新年會派通告。

淨係中一先有得玩!  

原帖由 凍奶茶 於 10-11-27 11:36 發表

我知道去年暑假有英國遊學團,但不知費用多少?我參考過另一中學去21天費用共$32,000,加上為她置衣服雜物等,起碼要準備$35,000以上,似乎要用好多$$$$,可能1、2月已經要報名了。 ...

醒目開學勳章

Dear all,

除夕日,祝大家新年進步、身體健康!
世界和平!

F.7 學姐高考成功!

上智45周年GOOD SHOW!

REGARDS,

YUKYUK

今日派考試卷,希望每位同學都有好成績啦。

醒目開學勳章

回復 1# 凍奶茶 的帖子

最近,囡囡(男)班主任被F7學姐借用作數學代課老師,換來了一位聽說較為年長的男老師,囡囡及其同學都覺得非常新鮮。

該老師昨日為了方便認得各位女同學,特別為她們影相,接下來有同學叫一位比較玩得之人報以一個"蒙羅麗莎的微笑"作回應,弄得各同學哄堂大笑!

還有,昨日有宣佈她們的班得到ENGLISH BUILDER 全校第一,初時只得半班懂得拍手,因為有半班同學沒有留意,哪些同學後知後覺的表現,又弄得大家大笑5分鐘才懂得冷靜!

我很高興她們能在短期內能融洽相處!

Yukyuk,

please check pm, tks a lot!

醒目開學勳章

凍奶茶,

今日出了通告了!  有SEMINAR聽!

原帖由 凍奶茶 於 10-11-27 11:36 發表

我知道去年暑假有英國遊學團,但不知費用多少?我參考過另一中學去21天費用共$32,000,加上為她置衣服雜物等,起碼要準備$35,000以上,似乎要用好多$$$$,可能1、2月已經要報名了。 ...

Yukyuk,

Please check pm, thanks!

Yukyuk,

Please check pm, tks.

Dear Yukyuk,

Please check pm, tks.

醒目開學勳章

Dear all,

又有PTA OUTING,真係好想去呀!  但不能去,因為要搬家!

您地玩得開心D啦!

YUKYUK

凍奶茶 and Yukyuk,

我囡囡今年是在德雅讀小五,看到我心儀的學校既post,所以入來看看。多謝你們分享,我可以了解多些我囡是否合適這間學校。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

各位家長,我想問面試當日需要帶証書或其他東西嗎?