用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區 [複製鏈接]

YUKYUK:
你囡囡參加了甚麼課外活動或音樂班,我個女就參加了小提琴班。

醒目開學勳章

我未去kam lun 呀,因为今日比较忙。(计划星期二去)

其实我想知道是否一定要穿学校jacket,因为囡囡喜欢穿羽绒jacket多些。

提示:kam lun tailors (sunday off)

原帖由 凍奶茶 於 10-10-9 21:43 發表

咁你有無買件jacket 褸?
唔買又驚凍,買咗又驚D小姐唔着!

醒目開學勳章

她參加了长笛班,另外參加了english corner 同  天主教同学会。

原帖由 凍奶茶 於 10-10-9 21:47 發表
YUKYUK:
你囡囡參加了甚麼課外活動或音樂班,我個女就參加了小提琴班。

醒目開學勳章

Dear all,

今日放学去左kam lun tailors, 大小姐话件jacket  够简单,好喜欢,一定会穿!结果成套衫裙x 2+jacket + 4对long socks. Hkd1000有找!

Yukyuk

原帖由 Yukyuk 於 10-10-9 22:56 發表
我未去kam lun 呀,因为今日比较忙。(计划星期二去)

其实我想知道是否一定要穿学校jacket,因为囡囡喜欢穿羽绒jacket多些。

提示:kam lun tailors (sunday off)

...

Yukyuk:

真係有緣,我都係昨天和囡囡去金綸買校服,我地買咗2件恤衫、1件裙、3對襪、1件v領長袖冷衫、2件長袖白色底衫,當然唔少得件jacket, 買的東西比你多,但銀碼比你少,900蚊有找。

我地去到金綸時,一入門口就見到有個上智女同學(戴眼鏡和扎馬尾)在收銀處,唔知係你地呢?

醒目開學勳章

Jacket  x 1 - $215
Navy shirt (vest) x 2 - $148
25% wool dress x 2 - $400
Long socks x 4 - $120
Long sleeves underwear x 1 -$20
10 pcs - Grand total 903

真系好有缘呀!囡囡都撞见同班同学仔, 唔知她们是否同班呢?

原帖由 凍奶茶 於 10-10-13 21:59 發表
Yukyuk:

真係有緣,我都係昨天和囡囡去金綸買校服,我地買咗2件恤衫、1件裙、3對襪、1件v領長袖冷衫、2件長袖白色底衫,當然唔少得件jacket, 買的東西比你多,但銀碼比你少,900蚊有找。

我地去到金綸時,一入門口就見到有個上 ...

今年學校會攪2場"中一入學申請講座",如果有小六同學及家長對「上智」有興趣,快D報名參加,去年就沒有這類講座,今年D家長及同學仔就好啦!

中一新生入學申請講座,詳情如下:

日期

20101120日(星期六)

時間

第一節
500 座位
2:00 p.m. – 3:00 p.m.

第二節
500 座位
3:30 p.m. – 4:30 p.m.

兩節的內容相同

會場

寶血會上智英文書院,劉玫瑰修女紀念禮堂

地址

九龍石硤尾偉智街三號

(港鐵石硤尾站C出口)

有意參加是次講座的小六學生家長,必須先行在網上登記以便預留座位。家長可於20101020日上午10時至20101112日上午10時期間,登入上智書院網址www.htc.edu.hk登記;於上述期間,家長若未能上網,亦可致電校務處(電話:2779 3220),登記預留座位。
每場講座安排500席座位。先到先得。

好多謝你呀凍奶茶.  唔知要乜成績先入到上智呢?  唔知跨區有幾多個位放出?

原帖由 凍奶茶 於 10-10-14 22:23 發表
今年學校會攪2場"中一入學申請講座",如果有小六同學及家長對「上智」有興趣,快D報名參加,去年就沒有這類講座,今年D家長及同學仔就好啦!

日期2010年11月20日(星期六)時間第一節
500 座 ...

我想問是否所有同學有得面試,還是要全級頭幾名呢?妳們的女兒是否有特異功能.

原帖由 凍奶茶 於 10-10-14 22:23 發表

日期2010年11月20日(星期六)時間第一節
500 座 ...

Thanks for your information.:

原帖由 Yanamami 於 10-10-15 10:41 發表
好多謝你呀凍奶茶.  唔知要乜成績先入到上智呢?  唔知跨區有幾多個位放出?

我個女是油尖旺區的,去年跨區好似有12個位。
當然要band 1學生才有機會派到位啦,如果自行,上智是一間較着重成績的學校,我覺得不需要特異功能,但如果個學生成績好,面試表現又好,重有特異功能,咁當然好大機會收啦?

去年面試只是與老師對話(最初是用中文,往後的問題都是用英文回答),所以我認為面試表現很重要。

原帖由 littleyan10 於 10-10-18 10:02 發表
我想問是否所有同學有得面試,還是要全級頭幾名呢?妳們的女兒是否有特異功能.

去年是所有申請自行的學生都有機會面試,今年未知,大家可以留意校網。

我個女無特異功能,我記得去年自行入表申請時,上智只收5張閣下認為有代表性的cert,多一張都會要你拿走。

Thanks 凍奶茶. Pls check PM.

原帖由 凍奶茶 於 10-10-20 17:36 發表

我個女是油尖旺區的,去年跨區好似有12個位。
當然要band 1學生才有機會派到位啦,如果自行,上智是一間較着重成績的學校,我覺得不需要特異功能,但如果個學生成績好,面試表現又好,重有特異功能,咁當然好大機會收啦?

去年面試 ...

原帖由 Yanamami 於 10-10-20 17:56 發表
Thanks 凍奶茶. Pls check PM.

Yanamami, please check PM

醒目開學勳章

終於換了電腦。以後囡囡做網上練習可以順暢好多了!

接著有IS & 中史 test,感覺上囡囡功課少了很多!不知道大家有沒有同感?

班制旅行快到,我提醒囡囡如果沒有必要,就不要bbq,因為唔環保!  野餐好d!

真係好羨慕,,,好想明年喺度同你地一齊傾學校生活

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實車程係一個問題,,,但並非我考慮轉目標為上智的主要原因,,,,

當初聽聞人地話上智好,我無太上心,因為自行選校一定無我女女份(成績未夠突出),轉校網又似乎太大犠牲,我喺乙一填所屬中學就煩少d,,,,,

但sat去完上智個簡介會,,,,鍾意到極!學生乖(其他band 1亦有唔少呢類書卷型),校風純樸(某d band 2亦有),但簡單聽校長講解,真係覺得佢地d學生叻同乖,唔係本身喺F.1度收番嚟,而係佢地有方法令佢地學業+品行都keep得到!!要做到學生品學兼優,呢點唔係間間band 1英中做得到!!我更欣賞校長喺呢方面可以咁重視!!!

我因為校長一番話,諗緊係咪為一間中學而轉校網(身邊無一個人支持呀),因為同區我無其他心儀學校嘞.....

身邊重不少流言,一個家長話上智有兩間聯繫小學,只靠自行個機會(咁係我無機會??),一個叫我做好個靚靚portfolio,不過我反問佢有冇做(佢個女讀緊),佢話當時只撕走幾頁,但叫我都一定要做,,,,,唉,我諗到頭都爆!!!!

你地介意分享吓經驗嗎????thanks

Yukyuk  Merry x'mas!  發表於 11-12-19 09:24
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Yukyuk,
我的小朋友有幸被德小取錄, 明年將升讀小一. 但我的小朋友現就讀的幼稚園是以開心學習為本, 所以就算到現在K3,也沒有什麼功課. 我知你曾是德小的家長, 亦都對德小評價很高, 所以我對這所學校在學術及德育方面很有信心. 但另一方面我所擔心的是小朋友會否在學術方面追得很辛苦, 因為這幾年的"愉快學習"生活巳令小朋友變得有點懶散, 學校學到的都很有限(當然我有給小朋友報其他語文興趣班), 所以就算給她們入到德小, 我怕她們適應不來, 此點我是十分concern. 另外, 我在某家長資料得知德小英文會教高一級, 數學也會教快半年等等. 但她說學校會設計一套課程, 只要家長幫小朋友跟足就不是太大問題. 我想知這是否屬實?? 我小朋友是一對孖女, 我怕我會跟得很吃了, 特別頭一年. 所以想請你給我一點指引. 謝謝幫忙!!!

醒目開學勳章

BBTWIN,
CHECK PM.
此處是上智家長地盤,下次都PM俾我好D!  唔該哂!
YUKYUK

原帖由 cameo 於 10-11-23 00:59 發表
真係好羨慕,,,好想明年喺度同你地一齊傾學校生活

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實車程係一個問題,,,但並非我考慮轉目標為上智的主要原因,,,,

當初 ...

cameo:
看得出你真係好鍾意上智,portfolio的問題在「升中派位」答了你,真的不用花時間做portfolio,倒不如想想挑選那 5 張cert更實際。如果留在九龍城區有更多心儀選擇,倒不如留在九龍城區,因為SSP bnad one 中學較少,女校亦只有上智及聖母玫瑰,我囡囡本身是油尖旺區的,去年我除了自行第一位選上智,亦只有在統一甲部選上智,曾考慮過由油尖旺區轉到SSP區,但最後都放棄了,因為油尖旺區的band one 中學較多,而且band one 位足夠分派該區全部band one 學生,所以要理智點。

cameo  merry xmas  發表於 11-12-19 10:26

原帖由 Yukyuk 於 10-11-6 09:05 發表
終於換了電腦。以後囡囡做網上練習可以順暢好多了!

接著有IS & 中史 test,感覺上囡囡功課少了很多!不知道大家有沒有同感?

班制旅行快到,我提醒囡囡如果沒有必要,就不要bbq,因為唔環保!  野餐好d! ...

Yukyuk:
我同意學校功課真的不多,最近有很多quiz及test,重有2個星期就考試,我個女仲未開始温書。
聽我個女話,好似12月可以去北京,你有沒有聽過?
‹ 上一主題|下一主題