用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡讀小一俾同學搶東西呀..點算好 !!
樓主: lam1115
go

囡囡讀小一俾同學搶東西呀..點算好 !! [複製鏈接]

原帖由 粉紅虎 於 10-9-9 15:37 發表
我都係小一媽媽, 見你囡囡梗, 我都心痛, 你要加緊留意囡囡心理及動態, 有必要的要求調位, 一個很簡單的要求, 相信老師也會理解, 5好拖梗耐, 會0小朋友梗加5想返學.
近排睇左好多上小一的書本, 分享一吓.....
就這事 ...

THANKS ~ 我一定會好留意囡囡的心理,佢已經調左位啦 ~~ 但佢心情依然好差,我希望她慢慢會好D 啦..

王國會長

班主任有冇同那個男同學的家長傾過, 對方的家長也有責任教他的小孩.
另外, 班主任有冇講如果佢繼續會點, 例如罰佢, 記佢缺點等.

原帖由 lam1115 於 10-9-9 14:29 發表

搶野個個同學是男同學來架,唉..我今天去了學校同囡囡班主任傾過覺得甘樣問題唔大,要囡囡去面對呀.我知要囡囡去面對,但係唔係要起碼佢唔再驚返學先再面對呢~~
現在連學都唔想返,甘什樣去面對呢,佢未有暴力的動作,只 ...

王國長老

原帖由 lam1115 於 10-9-9 14:29 發表

搶野個個同學是男同學來架,唉..我今天去了學校同囡囡班主任傾過覺得甘樣問題唔大,要囡囡去面對呀.我知要囡囡去面對,但係唔係要起碼佢唔再驚返學先再面對呢~~
現在連學都唔想返,甘什樣去面對呢,佢未有暴力的動作,只 ...

妳知嗎, 小朋友都係擇善而欺, 越容易欺負到, 整喊佢既, 滿足感越大, 人性就係咁, 妳囡囡要學會堅強, 先唔好喊, 掃佢頭髮就撥開, 要好堅定去保護自己, 當一個人好難欺負, 欺人者就會轉移目標搵第二個(雖然呢樣唔係我地想見到, 但係無奈地冇辦法!), 我地唔可以幫人教仔, 但可以教自己小朋友堅強去面對人生中既風浪.

做媽媽都要堅強, 唔好俾囡囡見到妳好愁, 喊. 否則佢小心靈中都會產生恐懼, 連媽媽都擔心, 連媽媽都喊, 一定好得人驚啦.

妳要俾個好堅強既信念佢, 教佢冇做錯事唔需要驚, 妳要清楚同佢分析對錯, 指出呢個小朋友做既事係錯. 甚至妳可以要求老師俾對方家長既電話號碼妳, 兩個家長直接對話.

王國會長

我唔認同其他人講只係小事, 教下妳個女如何面對咁簡單.
雖然可以叫你個女唔理佢或者識下其他同學, 但問題核心(那個男同學)如果仍繼續搞事, 點都要校方出手找對方家長一同搞才可以.
此事也不能拖, 今日就話怕同學, 遲D 話怕返學仲麻煩.

原帖由 lam1115 於 10-9-10 17:55 發表

THANKS ~ 我一定會好留意囡囡的心理,佢已經調左位啦 ~~ 但佢心情依然好差,我希望她慢慢會好D 啦..

在日常生活中如果給人搶東西, 你會點做??

我好明白樓主的心情,因為我都有同樣的問題.
針唔釘到肉,當然唔知痛

原帖由 FFK 於 10-9-15 14:47 發表
我好明白樓主的心情,因為我都有同樣的問題.
針唔釘到肉,當然唔知痛

下.你都有呢種問題呀~~我已經解決左啦叫Miss 幫佢掉左位啦.佢現在返學現在少喊左啦!現在喊只係成日話好驚唔記得交功課俾Miss ,我話之後一定要記住就ok 架啦..唔好喊佢就會收聲啦..

你個小朋友返小一現在有咩問題呀..!!
‹ 上一主題|下一主題