用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 10-11 K1C 幼勇班同學仔一齊黎傾下啦!
go

10-11 K1C 幼勇班同學仔一齊黎傾下啦! [複製鏈接]

大家好呀! 我個囡叫昕瑜 YOLLIE, 係KIC企鵝組‧呢到有冇幼勇班既同學仔呀? 一齊黎交流下呀!
   0    0    0    0

hello, 我小朋友都係幼勇班
叫梓祐(Eldon), 章魚組
尋日問佢返學開唔開心, 佢話開心, 但玩過乜就噙唔出, 連老師叫乜名都唔知 .... 唉

我仔仔都係章魚組,佢叫謙謙ISAAC, 真係好有我咃班的TOPIC

原帖由 ivylwyip 於 10-9-8 16:56 發表
我仔仔都係章魚組,佢叫謙謙ISAAC, 真係好有我咃班的TOPIC

唔通係坐我仔仔隔離個位同學仔, 佢話叫顏xx

係呀, 仔仔叫信謙, 你個仔好叻呀! 星期三晚陳老師打俾我已放了新訂的校服在書包, 順便講下謙謙的情況, 各樣ok, 不過靜d, ms. chan 有無call你?keep in   touch!!!

你仔仔係咪無搭校車呢? 因我問佢其他同學仔叫乜名, 佢就答我一堆數字, 14號25號...全部校車NUMBER, 比佢激死
無ar, 老師無打比我, 我諗佢只係打比要派校服的同學仔, 我都想知佢响學校的情況, 但或者要等到家長日lu
宜家日日返黎都會問阿仔今日响學校做左d乜, 不過佢次次淨係識講玩車車, 跑跑跑, 跟住就乜都唔知, 都唔知佢上堂有冇聽書ge

佢有搭校車嫁, 問謙謙有無食茶點 - 無! 同佢唱d歌又話無教!!! 梓佑 always say "oh, no!" ?? 我提起梓佑的名,佢會話oh! no.  
有無其他同學仔講下上堂情況

係ar, 梓祐話謙謙無食茶點, 跟住老師掉左, 但唔知可唔可信.
上星期只係問到佢英文老師係邊個 (ms. csomo), 但英文老師同佢玩乜, 佢答無. 真係好難攞料.

原帖由 mic0355 於 10-9-13 09:12 發表
係ar, 梓祐話謙謙無食茶點, 跟住老師掉左, 但唔知可唔可信.
上星期只係問到佢英文老師係邊個 (ms. csomo), 但英文老師同佢玩乜, 佢答無. 真係好難攞料.

梓祐&謙謙媽咪你地好呀! 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔! 我記得YOLLIE同我講, 星期一係食餅餅, 星期二係食萍果, 星期五就食白色包包喎, 唔知係咩黎呢‧星期三同四佢冇用猪病左, 所以就唔知啦‧基本上MR. CSOMO係一至四都有黎上堂, 星期五就係MS LAWREEN. 日日都有唱ABC歌仔同故事‧有玩具玩, 但佢話唔知咩玩具喎‧

我都好想了解佢地上堂既情況呀, 大家得閒係到8下啦! 等我地可以了解多D呀! 因為呀囡第一次獨立上堂, 佢唔多慣呀! 日日都扭計想唔番學‧但老師打黎又話佢係學生冇扭喎! 仲有呀, 你地收到校服啦, 我仲未喎! 會唔會比漏左呢‧

係呀謙謙有一日看英文書時, 佢話茶點食萍果, 等我仲估佢講錯. 我之前適應週訂多一套夏季校服 (不是外套set, 那套我都未有), later 如果天氣涼少少, 可以著什麼????

Hello, 3位家長你地好ar, 我個女叫卓盈, 鱷魚組架, 佢比較慢熱, 一個同學既名都唔識.
我都未收到校服, 而陳老師冇打過電話比我...
星期三,四茶點食粟米片/朱古力, 麵包/水.
我個女話英文老師同佢地玩捉迷藏, 放學返黎即刻教我玩, 匿埋之後數"one two three", 搵到個人就話"我捉到你"(唔知點解呢句會係中文) , 老師仲印左個hello kitty印0係佢手背.
上星期返學上堂, 佢話睇電視, 睇故事書, 玩滑梯, 跳舞, 唱歌(又有雞仔叫, 又有貓仔叫, 又有狗仔wow wow叫, 又有蘋果樹, 又有芒果樹...)跟住聽唔到佢唱咩.
你地有冇報興趣班, 我唔敢報咁多堂, 驚囡囡未適應, 所以只係揀左英語唱遊班, 創意畫班.

原帖由 ivylwyip 於 10-9-13 16:29 發表
係呀謙謙有一日看英文書時, 佢話茶點食萍果, 等我仲估佢講錯. 我之前適應週訂多一套夏季校服 (不是外套set, 那套我都未有), later 如果天氣涼少少, 可以著什麼???? ...

可以著對及膝長襪頂住先, 我之前訂左冬天既校服都未有貨, 連件冷氣外套都未比到我, 希望快d有la.

嘩...你地女女好叻ar, 可以講得咁詳細. 第時學校有咩要帶真係要你地提點, 我個仔實唔會話我知.
乜你地咁快買左冬季校服? 我淨係買左2套夏季校服乍, 外套都無買(因為佢未有貨), 諗住open day先返學校買.
興趣班我同佢報左四日,體適能+英語樂園, 留返一日比佢休息.

Hello 各位好, 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔, 多多指教!

我個女叫茼茼, 都係章魚組(group A), 但沒有idea 梓祐&謙謙mama, 是否group B 呀?
我個女第1日返學已诐咬牙齒印(手錶印), but 她ok, Ms Chan has called me that night.

卓盈, 你好嗎?! 你好叻叻女喎, 講到咁多學校既事比MAMI知‧ 一定好享受TT的生活啦!

昕瑜禽晚都有唱果首"有猫仔叫, 有狗仔叫, 有雞仔叫比我聽呀, 仲有幾句係"食左香蕉雪糕未? 仲有朱古力雪糕...巴巴巴" 唔知跟住唱咩‧ 睇黎D小朋友好鐘意呢只歌‧希望佢地個個係學校都開開心心學習呀!

原帖由 大頭魚 於 10-9-13 16:41 發表
Hello, 3位家長你地好ar, 我個女叫卓盈, 鱷魚組架, 佢比較慢熱, 一個同學既名都唔識.
我都未收到校服, 而陳老師冇打過電話比我...
星期三,四茶點食粟米片/朱古力, 麵包/水.
我個女話英文老師同佢地玩捉迷藏, ...

HELLO, 茼茼MAMI, 好開心係到識到你呀! 茼茼比咩咬呀? 佢無咩事呀嗎?

原帖由 peony1234 於 10-9-14 13:27 發表
Hello 各位好, 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔, 多多指教!

我個女叫茼茼, 都係章魚組(group A), 但沒有idea 梓祐&謙謙mama, 是否group B 呀?
我個女第1日返學已诐咬牙齒印(手錶印), but 她ok, Ms Chan has called  ...

梓祐MAMI, 我都未訂冬季呀, 同你一样訂左外套炸‧禽日我終於收到套夏季細碼了‧今次比上一批深色左‧興趣班方面, 我只係報左兩日英語樂園炸, 我驚個女唔習慣‧依家心大心細想加多1日....

原帖由 mic0355 於 10-9-13 18:37 發表
嘩...你地女女好叻ar, 可以講得咁詳細. 第時學校有咩要帶真係要你地提點, 我個仔實唔會話我知.
乜你地咁快買左冬季校服? 我淨係買左2套夏季校服乍, 外套都無買(因為佢未有貨), 諗住open day先返學校買.
興趣班我同佢 ...

真係開心啦, 雖然謙謙講好少返學嘅野, 但你哋好詳細
原來章魚組仲分a, b 組?我唔知呀!!

PEONY1234, 你好, 茼茼隻手好番未啊, 仲有冇事? 我個囡話第一日返學0係廁所比人"拱".

mic0355, ivylwyip, 可能男仔冇女仔咁talkative呢.

isiayan, 今日盈盈先話唔想返學, 以前讀n班時都未試過, 我估佢仲要一段時間去適應.

唉, 大頭魚, 我個女喊左幾日, 扭左幾日話唔想番學啦! 我詁佢真係有排先慣...  

原帖由 大頭魚 於 10-9-14 17:15 發表
PEONY1234, 你好, 茼茼隻手好番未啊, 仲有冇事? 我個囡話第一日返學0係廁所比人"拱".

mic0355, ivylwyip, 可能男仔冇女仔咁talkative呢.

isiayan, 今日盈盈先話唔想返學, 以前讀n班時都未試過, 我估佢仲要一段時間 ...
‹ 上一主題|下一主題