用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 皮紋測試呃人
樓主: edea
go

皮紋測試呃人  

我都係!
皮紋係科學性既野,外國好耐之前用佢測試出自閉兒童。但係D 教材公司用佢黎吸引D客人,就真係好差!搞到皮紋個名臭曬!

原帖由 123jump 於 10-12-30 14:16 發表
間公司可能有呃人成份,不過我好耐以前有看過電視介紹皮紋學,系美國研究了很多年,而且都開始被認同喎。我本人不認同該公司的手法,但認同皮紋學。 ...

我都有做,程序同你一樣,應該係同一間!
真係奇準!因為我相信皮紋科學,結果咁準,我唔覺得驚奇,真係腦細胞既反映!

我都係消費者,不是皮紋中心的職員!

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-11 14:09 發表

我看皮紋情况跟各mami又好大分別呢!

我朋友介紹去看皮紋,主要是覺得講得好似幾準plus八卦。果間皮紋中心不會打電話sell你反而要預約,重要事先填問卷,當時我就想是不是透過問卷估我b性格,但睇完份問卷主要是日常起居嘢 ...

聯合起來向消委會投訴嘛!

原帖由 junetam 於 11-3-22 14:34 發表

我要比$150呢...唉...
總之這間公司的推銷手法好有問題

唉!  我今日收到佢地電話, 話出面要成 $5xx , 而家有平, $150 比我個仔做一次.......重約左我今個星期六添...好彩 search 下0即...原來佢地目的都係扼人買貴野....我都係唔上當啦..

多謝你地

絕對知道講邊間, 我地2公婆上去, 做晒3個人既測試, 前後上過去2次, 買過2次野.

好意外既係我老公咁理性既人都會同意, 仲係第2次時拎佢張卡話等佢比.  

老實講, 果2套教材, 好難, 配對果份, 頭一年做到我個仔喊... 做完第一set 仲有2set放左係到, 而家個仔都會記得仲想去做配對.

另一套書籍 (收到貨後發現, 擺到明係賣唔出求其汁一箱比你) 嬲到爆, 不過買左就要面對啦. 好彩個仔真係好鐘意睇書, 日日都有睇. 但係, 果間野依然都係一間黑店, d所謂既天文地理百科全書, 每本圍返要成 2xx/ 本, 痴媽根.

大半年都前收過推銷電話 (佢話之前我有同佢地訂過書, 仲講得出我囝囝d資料) 話有個優惠價 $150 做測試, 但只係話類似智商測試, 睇下個小朋友有 d 咩潛能, 咁家長就可以向住呢方面培育佢, 但佢又冇提過個測試叫"皮紋測試", 唔怪得我上揾唔到資料. 見$150 咪上去check 下.

老公帶亞囝上去, 一上到去老公即打電話比我話唔對路.

全程老公剋起口面對個職員, 又用好懷疑o既眼神同口吻講野, 所以個職員都唔敢 sale 佢野. 講完個報告, 唔洗半粒鐘就放佢地走.

結果比亞囝同老公話我 side 佢地時間

看到題目以為系"皮紋測試呃人"
原來系間公司呃人
其實做呢類測試,有無想過點解會咁平?$50-$150?
外面做起碼要成千蚊呀,去之前都應該知道世界上無咁着數啦。要做都要搵間正常的做呀。
我兩個小朋友都做過呢個測試,認為有8-9成準,主要幫我了解小朋友的性格和學習風格。

原帖由 miaochan 於 11-10-12 10:04 發表
看到題目以為系"皮紋測試呃人"
原來系間公司呃人
其實做呢類測試,有無想過點解會咁平?$50-$150?
外面做起碼要成千蚊呀,去之前都應該知道世界上無咁着數啦。要做都要搵間正常的做呀。
我兩個小朋友都做過呢個測試,認為有8- ...

其實我同囡囡都有做呢個測試,過程跟你們一樣, 我都覺得好凖, 事後亦有推銷書藉    
係我呢講, 唔算呃, 只要自己立場夠堅定就得, 人家冇話唔買唔可走!  都係為兩餐。  若果收咗錢, 而個測試唔係嗰回事, 咁就係比人呃呀!

我一家3口都有做過,$1x00 per head

又唔覺得系呃人,事實上真系有皮紋學的相關研究。我既理解系皮紋學講性格而唔系 IQ,讓父母再因村施教。

報告結果都準,不過,我個人就覺得作用不大。同個女日相處時間都唔少,佢既性格、長短處都好清楚。

唔認同皮紋學系呃人,但唔否認有人利用皮紋學去呃人。

我之前有個Phd (免疫/生物科學嗰邊)嘅老細,佢响美國時認識呢樣嘢,考咗個牌,返到嚟HK,嗰時都無人做皮紋test,但係佢會攞我地d手指睇!
就因為呢個人嘅背景,我信皮紋係有d科學根據嘅
但我唔會俾錢去做..

我並不認同皮紋檢測是呃人...

無可否認, 有好多公司或機構主要是sell 教材, 所以係要揀來做的...
我對皮紋檢測感受很大, 我大仔在未足一歲前做的, 而我同老公都做左, 做完後, 我有研究過份報告, 怎至有詳細了解, 令我與兒子的溝通好了, 我同老公的關係也好了....

我本人睇皮紋檢測、九型人格、生命密碼、中西醫生..... 這通通都是統計學, 是有很高的參考成份. 當然, 有很多人會利用這些工具揾錢, 但也有很多人不了解, 又或者自己有受騙經驗, 就不斷發放一些負面的訊息... 例如話呃人咁.... 可以話那公司那機構做的報告唔準確, 但話所有皮紋測試呃人就太過那個了....

一聽就覺得是呃人
不過好奇怪, 就好似依家DI洗衣球咁, 一聽就覺得是呃人,但聽耐DI又好似有DI根

...好彩最後消委會指出洗衣球是冇用的, 我才100%決定不會買.
有DI離題, 不過POINT係, 依家DI行騙手法真是越來越高明, 有時真係當局者迷.

回復 edea 的帖子

我也機乎上當.

醒目開學勳章

回覆:皮紋測試呃人

我都有帶囡囡上去俾$150做測試,準唔準就唔知喇,因為佢仲咁細,根本無人知將來會係點!

佢地都有sell我教具,坦白講其實佢sell時我都心郁郁架,不過因為我去前已經抽起哂銀包嘅信用卡同提款卡,所以想買都買唔到

不過之後我係坊間搵到佢地sell個套教材係比佢地嘅價錢平一半,我認為佢地最大問題就係推銷手法同定價過高。

回覆:皮紋測試呃人

一向都唔信呢d,擺明後續是比大舊錢買野:;pppp:

[

醒目開學勳章

回復 OO2011 的帖子

反而我想帶仔仔試下wor.....橫掂$150之麻.  出面好似成過千.
自己企硬唔買野, 唔帶卡同$. 純要個報告你地話值得嗎?

一拿貴價教材出來就知咩事啦