用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 皮紋測試呃人
go

皮紋測試呃人  

王國長老

投訴(1)  指皮紋測試扮科學 揭兒童教學掠水局
2010年08月05日 - x周刊

望子成龍,皆是父母心願,但究竟如何栽培成才,很多家長都束手無策。
有奸商利用指皮紋扮科學評估,聲稱能預知子女腦部的先天潛質,實質是乘機推銷教學用品。專家踢爆皮紋形狀與腦部活動毫無關係,銷售的用品亦沒功效。

上週書展,在兒童展區內規模較大的某皮紋測試中心售賣教學用品,吸引不少父母上前詢問。而過往有不少家長誤信某皮紋測試中心的指皮紋科學測試,買下近萬元的學習字卡。

關小姐有一個四歲大的兒子,早前她收到某皮紋測試中心的職員推銷電話,謂可以免費參加兒童手指皮紋測試,發掘孩子的腦部先天潛質,「佢�話呢類測試要成千蚊,而家唔使錢好�數。」關小姐又見兒子交際能力差,懷疑是學校氣氛造成,「去測�佢內在性格係點,睇�使唔使轉校。」於是馬上約實評估日子。

她來到某皮紋測試中心,職員即走上前熱烈招呼,「她叫仔仔將十隻手指,輪流放�掃描器上。」

不消三分鐘,職員已製成天賦潛能檢測報告,「佢話仔仔智商好高,其中右手拇指的指紋,反映了左腦前額葉的活躍程度,得分最高,代表管治能力好強,但邏輯同視覺能力較弱。」

某皮紋測試中心職員指小孩的十隻手指頭,逐一放在掃描器上,幾分鐘電腦便自動分析指紋,評估兒童天分,認真神奇。

某皮紋測試中心職員指小孩的十隻手指頭,逐一放在掃描器上,幾分鐘電腦便自動分析指紋,評估兒童天分,認真神奇。

關小姐陪兒子玩九千元買來的字卡,但只玩了三次,兒子便不耐煩地說:「咁難點玩啊?」轉身便走。(廖健昌攝)
捉心理�簽卡

職員隨即拿出一套名為 XXIQ的圖案配對字板,「佢話係德國製造,專訓練小朋友的邏輯思維。」並趁關小姐陪兒子玩卡,乘勢問她有那間銀行的信用卡,「佢話唔同卡有唔同優惠。」她遞上恆生卡查問,「點知佢之後就碌左九千蚊,要我簽名。」

「我果日睇完牙科打左麻醉針,反應唔夠快。同埋聽到佢話仔仔天分高,令我衝昏頭腦。」便乖乖簽賬。

她回家愈想愈不對勁,覺得測試兒戲,未幾便致電某皮紋測試中心要求退款。但對方咬定已賣貨品不能退還,只肯送免費語言測試,「治療師測試完,話仔仔要上發音矯正班,又咪係要我俾錢!」關小姐惟有急急腳離開,以防再受騙。

罪狀一 指皮紋科學搵笨

記者翻看某皮紋測試中心寄給關小姐的電郵,內容指只要掃描九個月以上兒童的指紋及掌紋,透過電腦分析便可知道腦細胞分布,從而檢測小孩的先天潛質。電郵還附上亞視節目《下午麼麼茶》的皮紋學專訪,由社工講解如何憑手指睇性格。

城大生物及化學系副教授林漢華指,無科學證據顯示腦部活動影響指紋圖樣,「每隻手指指紋組合形狀,根本好隨機。兩個有畫畫天分的人,指紋唔會相同,掌紋又會隨住年紀而變化,唔可以作準。睇指紋、掌紋話個小朋友有咩潛能,基本上你點講都得。」

記者到某皮紋測試中心放蛇,發現不少家長買下大批教學用具,甚至出動手拉車運送貨品。

區愛娜狠批這款字卡食水深,「坊間類似認字卡,都只係賣二、三百蚊。」(林志謙攝)

罪狀二 智能測試一派胡言

事主兒子的測試報告,列出了溝通、音樂、閱讀等潛能數據比例分布,資料驟眼看頗可靠,但註冊教育心理學家區愛娜卻認為只是扮專業,謂正統測試兒童智商的只有韋氏評估,要由註冊臨床心理學家或教育心理學家負責測試。

韋氏測試須花上逾一小時,心理學家透過對談、圖片、砌積木等形式,測試小朋友的記憶、語文、視覺等能力,計算智商高低。而測試對象為六歲以上小童,「太細個講野都未清楚,點測試到溝通能力。」

她續指坊間不少商家亂掛名銜,幫人做五花八門的心理測試,其實目的是賣產品,「如果話有操練小朋友智商的課堂上,千祈唔好信,因為智商係無得操。」而韋氏評估的題目也非常保密,不會流傳。

EDEA版主也有立場?!.....我非常認同這是偽科學!!!

醒目開學勳章

我亦同意!!!!

原帖由 edea 於 10-9-7 14:20 發表

望子成龍,皆是父母心願,但究竟如何栽培成才,很多家長都束手無策。
有奸商利用指皮紋扮科學評估,聲稱能預知子女腦部的先天潛質,實質是乘機推銷教學 ...
我本人都覺得好梯相.

我都俾佢..........千幾蚊呀!

呃人,太過份

有奸商利用指皮紋扮科學評估,聲稱能預知子女腦部的先天潛質,實質是乘機推銷教學 ...

本人亦都非常同意

我就沒有買任何東西(好慶辛),但比佢地磨左2個鍾(自己都覺得蠢)。

我好討厭好討厭佢地出拉鋸戰,一個唔得再出另一個,磨到我個人好倦,再唔得就再出唔的職員去說服,一招唔ok再出另一招。佢有一招就是話什麼什麼銀行的信用咭上如果有 "2,5,9,0,4,8"(10個字有6個在內都必中o家啦,佢又醒唔會順序講)另外再多D優惠,係LEE個時候個人又倦,又想快D閃人多數都會上左身咁攞張card出來的,咁就會唔見左 $$$$$$$ 啦。

到最後我磨左2個鐘,我仍然都話無需要,佢話不如妳再考慮多5分鐘,我一陣再入黎,我見亞囝玩緊玩具都好開心,咁未即管等多妳5分鐘,但過左8-10(大約)都唔見個女職員回來,咁我就帶同亞囝去office唸住找回剛才個女職員同佢say good bye,但剛巧門口有另一個男職員,我就同佢講想找回那個女職員,o個個男職就話"ok o家啦我幫妳話佢知啦" 咁我就無同佢當面講再見啦!  最最最 cheap 係當我同亞囝等電梯時,o個個女職員咩住個袋及拿住個手提電話大大聲咁話"... 浪費哂我D時間,唔買就唔好........(我覺得好難聽的說話)" o個一刻佢見到我就尷尬非常地縮番入office,而我即時心唸枉妳地公司是攪"教育",無D禮貌,唔專重別人之餘更加唔專重自己。

而且3個月後,我再接到同一個女職員的電話,佢問我幾時book時間,天呀想點呀妳地公司。

最最最後這是我個人經驗,我亦都希望及祝福再沒人上當。如果妳/你都好似我咁想八掛一下,請必須堅定及速戰速決,意思指拿完報告就快快閃人啦!!

happymap2013  我係你,入去鬧曝佢啦  發表於 14-6-17 22:20

本人亦都非常同意

我就沒有買任何東西(好慶辛),但比佢地磨左2個鍾(自己都覺得蠢)。

我好討厭好討厭佢地出拉鋸戰,一個唔得再出另一個,磨到我個人好倦,再唔得就再出唔的職員去說服,一招唔ok再出另一招。佢有一招就是話什麼什麼銀行的信用咭上如果有 "2,5,9,0,4,8"(10個字有6個在內都必中o家啦,佢又醒唔會順序講)另外再多D優惠,係LEE個時候個人又倦,又想快D閃人多數都會上左身咁攞張card出來的,咁就會唔見左 $$$$$$$ 啦。

到最後我磨左2個鐘,我仍然都話無需要,佢話不如妳再考慮多5分鐘,我一陣再入黎,我見亞囝玩緊玩具都好開心,咁未即管等多妳5分鐘,但過左8-10(大約)都唔見個女職員回來,咁我就帶同亞囝去office唸住找回剛才個女職員同佢say good bye,但剛巧門口有另一個男職員,我就同佢講想找回那個女職員,o個個男職就話"ok o家啦我幫妳話佢知啦" 咁我就無同佢當面講再見啦!  最最最 cheap 係當我同亞囝等電梯時,o個個女職員咩住個袋及拿住個手提電話大大聲咁話"... 浪費哂我D時間,唔買就唔好........(我覺得好難聽的說話)" o個一刻佢見到我就尷尬非常地縮番入office,而我即時心唸枉妳地公司是攪"教育",無D禮貌,唔專重別人之餘更加唔專重自己。

而且3個月後,我再接到同一個女職員的電話,佢問我幾時book時間,天呀想點呀妳地公司。

最最最後這是我個人經驗,我亦都希望及祝福再沒人上當。如果妳/你都好似我咁想八掛一下,請必須堅定及速戰速決,意思指拿完報告就快快閃人啦!!

咪就係,橙皮紋緊要d啦!
無知是福

一睇都知搵笨 la-.-

你地講緊的是否在長沙灣那間? 又蘋果樹又語言博士係咪呢間呀?

醒目開學勳章

之前我都收到一間即mymxxd 的公司call 我, 話有優惠200,300元便可做測試.  我想都係呢間公司或呢類公司想sell 教具為實.  大家小心d呀.

間公司可能有呃人成份,不過我好耐以前有看過電視介紹皮紋學,系美國研究了很多年,而且都開始被認同喎。我本人不認同該公司的手法,但認同皮紋學。

J_D74  我都認同指紋學, 我自己分析, 好準~~~  發表於 12-6-12 01:46

我都俾佢左成千多!

我都想知係咪長沙灣果間,如果係的話阿女就救左我,佢做果日死都唔肯放隻手指上去,做唔成,D STAFF就話第日先做啦!

醒目開學勳章

我俾咗...$50, 同埋成2個鐘...都係蝕喇!

原帖由 123jump 於 10-12-30 14:16 發表
間公司可能有呃人成份,不過我好耐以前有看過電視介紹皮紋學,系美國研究了很多年,而且都開始被認同喎。我本人不認同該公司的手法,但認同皮紋學。 ...

我看皮紋情况跟各mami又好大分別呢!

我朋友介紹去看皮紋,主要是覺得講得好似幾準plus八卦。果間皮紋中心不會打電話sell你反而要預約,重要事先填問卷,當時我就想是不是透過問卷估我b性格,但睇完份問卷主要是日常起居嘢應test唔到我b既character同potential,所以都去左試。除10隻手指外、腳指和腳掌都要印。印完之后以為她們即場講,點知原來要等報告,預約幾個星期后講報告。講報告那天她們預留了1小時與我講解,由於我都幾多問題所以都講了個多小時,講完后即場c斕所有指紋底稿(當然有冇scan copy是另一回事但我都冇可能知)。果份報告成十幾頁,我覺得都有7-8成似。睇完皮紋都差不多一年,間中心冇打電話俾我sell嘢(佢地好似都有課程俾小朋友上)。

Anyway皮紋肯定不是看到腦細胞分佈,有興趣最好search吓先唔好俾人騙!(不喜勿插)

PS. 我不是Sales不要PM我。

我都係俾咗$50做咗個測試, 間公司喺長沙灣, 做完等一陣間就可以睇報告, 不過唔係好準, 睇完報告就有人sale買d發聲嘅教學咭同教材, 我就幾鐘意但實在係貴囉成萬幾兩萬喎 兩三個人輪流推銷, 但爸爸點講都唔應承, 結果走咗, 佢哋話過兩星期左右會send返個report俾我, 開頭都諗住呃人啦, 點知又真係收到喎...如果有感到好奇又有時間的話可以一試嘅...不過就一定要堅持囉唔好隨便攞張咭俾人碌呀...!!要諗清楚至好呀!!因為真係

原帖由 bb0328 於 11-2-12 23:49 發表
我都係俾咗$50做咗個測試, 間公司喺長沙灣, 做完等一陣間就可以睇報告, 不過唔係好準, 睇完報告就有人sale買d發聲嘅教學咭同教材, 我就幾鐘意但實在係貴囉成萬幾兩萬喎 兩三個人輪流推銷, 但爸爸點講都唔 ...

我要比$150呢...唉...
總之這間公司的推銷手法好有問題

原帖由 brian61950 於 10-12-13 19:33 發表
咪就係,橙皮紋緊要d啦!